Yeni bir fotoğraf çekimini bitirdim ve CF kartım aniden hem kameramda hem de bilgisayarımda okunmamaya başladı. Kartta önemli müşteri fotoğrafları var ve henüz hiçbir yedeğim yok. Güvenli CF kart kurtarma adımları, güvenilir fotoğraf kurtarma yazılımı veya profesyonel veri kurtarmanın en iyi seçenek olup olmadığı konusunda yardıma ihtiyacım var.
CF kart boş görünüyor, henüz dokunmayın
Bunu bir kamera kartında bir kez yaşadım ve yapacağım ilk şey kartı hemen kullanmayı bırakmak olurdu. Artık fotoğraf çekmeyin. Biçimlendirme istemini onaylamayın. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın. Olduğu gibi bırakın.
Bir CF kart aniden boş ya da bozuk göründüğünde, dosyalar her zaman kaybolmuş olmaz. Bazen dosya tablosu bozulur, yani bilgisayarınız haritayı kaybeder, ama fotoğraf ve video verileri hâlâ kartın üzerinde durur. Tehlike, üzerine yazılmasıdır. Oraya yeni veri geldiğinde, kurtarma işi hızla çok daha zorlaşır.
İlk olarak ne denerdim
Yedeğiniz yoksa, ben her şeyden önce kurtarma yazılımıyla başlardım. Basit bir seçenek Disk Drill.
Bende öne çıkan yanları şunlardı:
- Elli menü arasında dolaşmadan kullanması kolay
- FAT32 ve exFAT gibi yaygın CF kart biçimlerini okur
- İnsanların önemsediği kamera dosyası türlerini algılar: JPG, CR2, CR3, NEF, ARW, MOV, MP4
- Önizleme çok yardımcı olur, çünkü bir şeyi kaydetmeden önce hâlâ neyin okunabilir olduğunu görürsünüz
Sıralama önemli
-
CF kartı kameradan çıkarın
Bir kenara koyun. Kamerada test etmeye devam etmeyin. -
Özel bir CF kart okuyucu kullanın
Kamerayı USB ile bağlamayı pas geçerdim. Kart okuyucu genelde daha iyi doğrudan erişim sağlar. -
Kurtarma uygulamasını bilgisayarınıza kurun
CF karta hiçbir şey kurmayın. Kulağa bariz geliyor ama insanlar strese girince bunu yapabiliyor. -
Kartı tarayın
Disk Drill uygulamasını açın, CF kartı seçin, tam tarama başlatın ve bitmesini bekleyin. -
Bulduklarını önizleyin
Fotoğraflarınız veya klipleriniz temiz şekilde önizleniyorsa, şansınız daha yüksektir. -
Dosyaları başka bir yere kurtarın
Bunları bilgisayarınıza, harici bir SSD’ye veya başka bir sürücüye kaydedin. Kurtarılan dosyaları asla aynı CF karta geri yazmayın.
Kart garip davranıyorsa
Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemli.
Kart yavaş okunuyorsa, bağlantıyı kesiyorsa, okuma hataları veriyorsa veya kararsız davranmaya başladıysa, kartı tekrar tekrar zorlamak yerine önce bire bir bir imajını alır ve kart yerine bu imajı tarardım. Daha az doğrudan okuma, arızalanan ortama daha az yük demektir.
Ayrıca, kurtarmadan önce CHKDSK, macOS First Aid veya herhangi bir onarım aracı çalıştırmazdım. Bu araçlar dosya sistemini değiştirir. Amacınız dosya kurtarmaysa, bu yanlış ilk adımdır. Önce dosyaları çıkarın. Sonra onarın. Sonra biçimlendirin.
Yazılımın doğru seçenek olmadığı durumlar
Şunlardan biri oluyorsa durur ve bir kurtarma servisini düşünürdüm:
- Kart hiçbir bilgisayarda algılanmıyor
- Pinler eğilmiş ya da hasarlı görünüyor
- Kart ısınıyor
- Sürekli bağlantısı kopuyor
- Dosyalar, riske atmak istemeyeceğiniz kadar önemliyse
Kart hâlâ normal şekilde görünüyorsa, genelde ilk deneyeceğim şey yazılım olurdu. Doğru düzgün bağlanmıyorsa, zorlamaya devam etmezdim.
Umarım biraz yardımcı olur.
Rastgele çözümler denemeyi bırakın. Zaman önemlidir.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, o karta rastgele işlem yapmayı bırakın. Kart kararsızsa önce tekrar tekrar doğrudan tarama yapılmasına katılmıyorum. CF kart sürekli bağlanıp kopuyorsa, ondan bir kez imaj alın, sonra imaj üzerinden çalışın. Kart üzerinde daha az stres olur.
Benim yapacağım:
- Hem kameradaki hem de okuyucudaki CF pinlerini kontrol edin. CompactFlash kartlarda eğilmiş pinler yaygındır.
- Bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayarda kaliteli bir USB kart okuyucu deneyin. Mümkünse adaptörleri atlayın.
- Kart herhangi bir kapasite gösteriyorsa, önce onu salt okunur bir araçla klonlayın.
- Kurtarmayı orijinal üzerinde değil, klon üzerinde çalıştırın.
Yazılım olarak, Disk Drill CF karttan fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir. RAW dosyalarını iyi işler ve önizleme özelliği müşteri çekimlerini hızlı ayıklamak için faydalıdır. İnsanların aradığı ifadeyi kullanmak isterseniz, medyanız farklı olduğu için best SD card recovery software değil, fotoğraflar için en iyi CF kart kurtarma yazılımı diye düşünün.
Format atmayın. CHKDSK çalıştırmayın. Kameranın onu “onarılmasına” izin vermeyin. Bunlar yazma işlemi yapar.
Kart hiçbir yerde algılanmıyorsa veya eğilmiş pinler görüyorsanız, orada durun ve profesyonel bir laboratuvara gönderin. Fiziksel CF hasarı hızla kötüleşir.
Ayrıca, bu kısa klip benzer bir kurtarma iş akışını gösteriyor, hızlı bir kart kurtarma demosuna göz atın.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @yozora’ya katılıyorum, ama insanların panikleyince atladığı bir şeyi eklerdim: yazılımla uğraşmayı sürdürmeden önce bunun gerçekten bir okuyucu/kamera pin sorunu olup olmadığını kontrol edin. CompactFlash’te eğilmiş pinler aptalca derecede yaygındır ve kartı tekrar tekrar takmak durumu çok hızlı şekilde daha kötü hale getirebilir.
Benim farklı yapacağım şeyler:
- Bir el feneriyle CF kart deliklerini ve okuyucu/kamera pinlerini inceleyin
- Beş rastgele adaptör değil, bir tane sorunsuz olduğu bilinen CF okuyucu deneyin
- Kart kısa süreliğine bile bağlanırsa, mümkünse önce tam bir disk imajı kopyalayın
- Sonra kurtarmayı bu imaj üzerinde çalıştırın
Ayrıca, sırf görünüp görünmediğini anlamak için onu durmadan çıkarıp yeniden takmaktan kaçınırdım. Bu, kurtarılabilir bir kartı ölü bir karta çevirebilir. İnsanlar bunu sürekli yapıyor ve sonuçları acımasız oluyor.
Kart Disk Yönetimi / Sistem Bilgileri içinde görünüyorsa ama gezilemiyorsa, bu aslında en kötü işaret değildir. Bu durumda, Disk Drill CF kart kurtarma için meşru bir seçenektir, özellikle fotoğraf çekimleri için çünkü RAW ve yaygın video/fotoğraf formatlarını oldukça iyi tanır. Ben bunu yalnızca tarama yapmak ve başka bir sürücüye kurtarmak için kullanırdım.
Kart birden fazla makinede tamamen görünmüyorsa, ısınıyorsa ya da eğilmiş pinler bulursanız, kendiniz müdahale etmeyi bırakın. Bu kesinlikle profesyonel kurtarma alanına girer.
Ayrıca, bu medya türüne daha özel örnekler istiyorsanız, kayıp fotoğraflar için CFexpress görüntü kurtarma yardımı hakkındaki bu başlık, kartınız CF olsa da CFexpress olmasa da okumaya değer. Benzer bir ilk değerlendirme yaklaşımı var.
Ve evet, kameranın bunu düzeltmesine izin vermeyin. O düğme resmen tuzak.