Canon kamera SD kartımdan silinen fotoğrafları nasıl kurtarabilirim?

Canon kameramın SD kartından önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve şimdi onları kurtarmak için yardıma ihtiyacım var. Kartta tekrar çekemeyeceğim aile fotoğrafları var, bu yüzden daha fazla veri kaybına yol açmadan silinen Canon SD kart fotoğraflarını geri yüklemenin en güvenli yolunu arıyorum.

Bunu Canon kartlarda birden fazla kez yaşadım ve ilk adım sıkıcı ama önemli. Kartı şimdi kullanmayı bırakın. Her yeni çekim, hatta deneme olsun diye çekilen bir kare bile, şansınızı düşürür çünkü silinen fotoğraflar çoğu zaman üzerlerine yeni veri yazılana kadar orada kalır.

Ben olsam hemen şunları yapardım:

1. Deneme fotoğrafı çekmeyin. Tek bir fotoğraf bile eski bir dosyanın bir kısmının üzerine yazabilir.
  2. Düzeltmeye çalışmak için kamerada kurcalamayın. Gezmek, ayar değiştirmek veya kamerada temizlik yapmak görüntüleri geri getirmez.
  3. Kartı formatlamayın. Bilgisayarınız format uyarısı verirse, İptal’e basın.
  4. SD kartı çıkarın. Küçük kilit anahtarı varsa, salt okunur konuma getirin ve bilgisayarda tarayana kadar öyle bırakın.

Silinen fotoğraflar neden bazen geri gelir

Canon kameralar kartta bir çöp kutusu klasörü tutmaz. Çoğu zaman bir fotoğrafı silmek yalnızca kapladığı alanı boş olarak işaretler. Fotoğraf verisi çoğu zaman bir süre daha kartta görünmeden kalır, ta ki yeni bir şey gelip üzerine yazana kadar. Üzerine yazıldıktan sonra ise gider. Bunu bir seyahatte zor yoldan öğrendim ve evet, can yakıyor.

Kurtarma araçlarıyla uğraşmadan önce, daha önce kullandıysanız telefonunuzdaki image.canon uygulamasını kontrol edin. Bazen bulut kopyalarını 30 güne kadar hâlâ tutabiliyor. Orada hiçbir şey görünmüyorsa kurtarma yazılımına geçin. Bir bilgisayar ve USB SD kart okuyucu kullanın. Bunun için kamerayı USB ile bağlamazdım.

Denemeye değer birkaç araç

1. Disk Drill

Ben olsam bununla başlardım. Çoğu kurtarma uygulamasına göre kullanması daha kolay ve SD kartlardan fotoğraf kurtarmayı iyi yapıyor. Canon RAW biçiminde, örneğin CR2 veya CR3 çektiyseniz büyük avantaj; çünkü bu biçimlere destek önemli. Önizleme özelliği de çok yardımcı oluyor, çünkü bir yığın gereksiz şeyi geri yüklemeden önce ne bulunduğunu kontrol edebiliyorsunuz. Windows’ta ilk 100 MB kurtarma ücretsiz, bu da hızlı bir test için yeterli.

1. PhotoRec

Para harcamak istemiyorsanız, bunun adı boşuna geçmiyor. Ücretsiz ve açık kaynaklı. Ayrıca eski hissettiriyor ve biraz kaba. Normal, cilalı bir uygulama yerine metin penceresinde çalışıyor ve kurtarılan dosyalar genelde orijinal adları olmadan geri geliyor. Yine de daha şık görünen araçlar hiçbir şey bulamazken bunun kartlardan dosya çıkardığını gördüm.

Kurtarma denemesini ben olsam şöyle yapardım

1. Kurtarma uygulamasını SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
  2. Kartı bir okuyucuya takın ve taramayı başlatın.
  3. Bekleyin. Büyük kartlar zaman alır, özellikle de RAW çektiyseniz.
  4. Sonuçları görüntü türüne göre filtreleyin ki rastgele parçaları ayıklamak zorunda kalmayın.
  5. Geri yüklemeden önce dosyaları önizleyin.
  6. Kurtarılan fotoğrafları aynı SD karta değil, farklı bir sürücüye kaydedin.

Son kısım insanların düşündüğünden daha önemli. Kurtarılan dosyaları aynı karta geri yazmak, kötü bir günü daha da kötüleştirmenin yoludur.

Karta dokunmaz ve kısa süre içinde tararsanız, şansınız fena değildir. Kurtarabildiğiniz her şeyi kurtarıp başka bir yere yedekledikten sonra, kartı yeniden kullanmadan önce kamerada formatlayın.

Fotoğraflar yakın zamanda silindiyse, şansınız hâlâ fena değil. @mikeappsreviewer ile büyük bir noktada aynı fikirdeyim, SD kartı kullanmayı bırakın. Bu, her şeyden daha önemli.

Benim ayrıca yapacağım birkaç şey daha var:

1. Önce SD kartın tam bir imajını alın.
    Kartınız arızalanıyorsa, orijinali tekrar tekrar taramak risklidir. Tüm kartı bir imaj dosyasına kopyalamak için USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux üzerinde dd gibi bir araç kullanın. Sonra kurtarmayı kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın. Daha güvenli bir yaklaşım.

2. Gizli dosya sistemi hasarını kontrol edin.
    Bazen dosyalar gitmemiş olur, kart dizini bozulmuştur. Windows’ta, gizli dosyalar görünür durumdayken kartı Dosya Gezgini’nde inceleyin. Mac’te Disk İzlencesi’ni kontrol edin. DCIM klasörlerini görüp boş listelemeler görüyorsanız, sorun silinme değil dizin bozulması olabilir.

3. İmza tabanlı taramadan önce dosya sistemi farkındalığı olan bir araç deneyin.
    PhotoRec güçlüdür, ama çoğu zaman adları ve klasörleri kaldırır. Ben Disk Drill ile başlamayı tercih ederim çünkü silinmiş girdileri ve ham fotoğraf verisini birlikte arar. Klasör yapısını geri alma şansı daha yüksektir. Yüzlerce aile fotoğrafı çektiyseniz bu zaman kazandırır.

4. Disk Drill önizlemeleri buluyor ama kurtarma başarısız oluyorsa, kartta bozuk sektörler olabilir.
    Bu noktada önce klonlayın, sonra klon üzerinden çalışın. Kart tarama ortasında bağlantıyı kesiyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Tekrarlanan okumalar durumu daha kötü hale getirir.

5. Fotoğraflar çok önemliyse, dikkatli bir denemeden sonra kendiniz yapmayı bırakın.
    Bir laboratuvar daha pahalıya mal olur, ama bunlar hayatınızda bir kez çekilmiş karelerse buna değebilir. Özellikle kart biçimlendirildiyse, 0 bayt gösteriyorsa veya kamera kart hatası diyorsa.

@mikeappsreviewer ile katılmadığım küçük bir nokta var, kamerada gezinmek tek başına genellikle kurtarmaya zarar vermez. Yeni fotoğraf çekmek ve biçimlendirme daha büyük tehlikelerdir. Yine de, bundan sonra kartı kameradan uzak tutardım.

Ayrıca, kısa bir görsel rehber istiyorsanız, SD kart fotoğraf kurtarma adımlarıyla ilgili bu Instagram reels videosunu takip etmesi kolaydır.

Ana nokta şu, kurtarılanları bilgisayarınıza veya harici sürücünüze alın, asla aynı karta geri kaydetmeyin. Bu kısım insanların çok sık kafasını karıştırıyor.

@mikeappsreviewer ve @sognonotturno’nun söylediklerine ekleyeceğim ilk şey şu: fotoğrafların nasıl silindiğine dikkat edin. Kamerada yapılan basit silme işlemi genellikle en kolay durumdur. Tam format attıysanız veya kart hata göstermeye başladıysa, bu ihtimalleri oldukça değiştirir.

Bir noktada biraz farklı düşünüyorum: orijinal kart üzerinde sonsuza kadar bir sürü araç denemem. Dikkatli tek bir tarama yeterlidir. Ondan sonra, sorunlu bir kartı boş yere zorlamış olursunuz. Kart garip davranıyorsa, tekrar tekrar tarama yapmaktansa önce klonlamak daha akıllıcadır.

Ayrıca sıkıcı ama kolay bir şeyi de kontrol edin: Canon kartlarda bazen görüntüler hâlâ oradadır ama klasör dizini bozulmuştur. Sadece kameranın en son kullandığı klasöre değil, DCIM altındaki alternatif klasörlere de bakın. Kameranın kaybolmuş gibi davrandığı halde dosyaların orada durduğunu gördüm. Biraz saçma, ama oluyor.

Dosyalar önemliyse ve en az uğraşmak istiyorsanız, Disk Drill muhtemelen başlamak için en kolay yerdir çünkü önizleme gösterebilir ve yaygın Canon formatlarını çok fazla kurulum gerektirmeden işleyebilir. Önizlemeler sağlam görünüyorsa, şansınız fena değildir. Önizlemeler bozuksa veya yarısı griyse, bazı verilerin üzerine zaten yazılmıştır.

İnsanların atladığı bir şey daha: bilgisayarınız bunları daha önce otomatik olarak Photos, Lightroom, OneDrive, iCloud veya eski bir masaüstü içe aktarma klasörüne aktarmış mı diye kontrol edin. Bir keresinde kayıp tatil fotoğraflarını bu şekilde bulmuştum ve önce panik yaptığım için kendimi bayağı akıllı hissetmiştim.

Canon SD kart kurtarma hakkında daha fazla tartışma için, bu başlıkta kamera fotoğrafı kurtarma konusunda bazı faydalı tavsiyeler ve gerçek kullanıcı deneyimleri var: Redditten Canon kamera SD kart fotoğraf kurtarma ipuçları

Kurtarılanları farklı bir sürücüye alın, sonra neyi geri aldığınızı anlayana kadar SD karta dokunmayın.

@sognonotturno, @ombrasilente ve @mikeappsreviewer’ın anlattıklarına küçük bir ek: eksik çekimlerin gerçekten Canon’un korumalı/kilitli durumunda mı olduğunu yoksa tuhaf bir yalnızca sidecar durumu mu olduğunu kontrol edin. Kamerada JPEG’ler kaybolmuş gibi görünen, ancak bilgisayarda hâlâ RAW dosyaları veya gizli küçük önizlemelerin göründüğü kartlar gördüm.

Yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm birkaç şey:

• İyi bir SD okuyucu kullanın. Kötü okuyucular bağlantı kopmalarına ve sahte bozulmalara neden olur.
  • Kartın durumunu kurtarmadan önce değil, kurtarmadan sonra H2testw veya F3 ile kontrol edin. Kart sahteyse veya arızalanıyorsa, bu birçok şeyi açıklar.
  • Kurtarılan sonuçları dosya boyutuna göre sıralayın. Çok küçük CR3/JPG dosyaları genellikle parçadır, tam boyutlu olanlar gerçek adaylardır.
  • Bazıları ilk başta açılmasa bile kurtarılan dosyaları saklayın. Bir onarım aracı bazen kısmi JPEG’leri düzeltebilir.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artıları

• Kolay önizlemeler
  • Yaygın kamera formatları için iyi destek
  • Komut satırı araçlarına göre teknik olmayan kullanıcılar için daha uygun
  • Hem silinmiş kayıtları hem de ham fotoğraf imzalarını bulabilir

Eksileri

• Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırlıdır
  • Önizlenebilir olması her zaman tamamen kurtarılabilir olduğu anlamına gelmez
  • Derin taramalar çok sayıda kopya döndürebilir
  • Kartta ciddi donanım arızası varsa daha az idealdir

Genel tavsiyeyle hafifçe ayrıldığım bir nokta var: kart tamamen sağlıklı görünüyorsa ve silme işlemi yeniyse, otomatik olarak laboratuvara yönelmezdim. Önce Disk Drill ile dikkatli tek bir geçiş yapmak makuldür. Okuma hataları vermeye başlarsa, o zaman durun.