Przypadkowo opróżniłem kartę SD po rodzinnym wydarzeniu i właśnie zdałem sobie sprawę, że wszystkie moje zdjęcia zniknęły. Od tamtej pory niewiele używałem tej karty, ponieważ mam nadzieję, że zdjęcia nadal da się odzyskać. Naprawdę potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu na odzyskanie usuniętych zdjęć z karty SD, zanim zostaną nadpisane.
Najpierw sprawdziłbym nudne podstawy, zanim ruszysz narzędzia do odzyskiwania. Nieraz myślałem, że zdjęcia z karty SD przepadły, a potem znajdowałem kopie gdzieś indziej. Miała je aplikacja chmurowa. Były w starym folderze importu. Raz karta była w porządku, a czytnik okazał się złomem.
Zacznij od wszystkiego, co było połączone z telefonem albo aparatem. Google Photos, iCloud Photos, OneDrive, Dropbox, Amazon Photos, każda aplikacja do kopii zapasowych, do której się kiedyś zalogowałeś i o niej zapomniałeś. Otwórz też foldery kosza. Wiele z tych usług trzyma usunięte zdjęcia przez 30 do 60 dni, zanim skasuje je na dobre.
Jeśli karta pochodziła z aparatu, przejrzyj menu aparatu i pamięć wewnętrzną. Niektóre aparaty dzielą pliki między pamięć wbudowaną a kartę SD. Widziałem, jak ludzie to przeoczali i zakładali, że karta wszystko pożarła. Zamień też czytnik kart. Potem spróbuj na drugim komputerze, jeśli masz. Wadliwe czytniki cały czas wywołują fałszywą panikę.
Jeśli żadna z tych kontroli nic nie znajdzie, od razu przestań używać karty SD. Nie rób na niej kolejnych zdjęć. Nie kopiuj na nią plików. Nie formatuj jej ponownie. Usunięte obrazy często nadal są na karcie, dopóki nowe dane nie trafią w te same miejsca. Gdy zostaną nadpisane, szanse szybko spadają.
Zacząłbym od Disk Drill. Używałem go na kartach z lustrzanek, kartach microSD z telefonów z Androidem, kartach z dronów i kilku kartach, które przestawiły się na RAW albo przestały poprawnie się montować. Łatwiej się z nim pracuje niż z niektórymi starszymi aplikacjami do odzyskiwania i wykracza poza proste przywracanie usuniętych plików.
Wiele tanich narzędzi do odzyskiwania działa dobrze tylko wtedy, gdy system plików jest nadal w większości nienaruszony, a usunięcie nastąpiło niedawno. To narzędzie skanuje też sygnatury plików, więc ma większe szanse po formatowaniu, uszkodzeniu albo problemach z partycją. To ważne przy kartach SD, bo psują się w bałaganiarski sposób.
Co bym zrobił:
- Od razu wyjmij kartę SD z urządzenia.
- Użyj porządnego czytnika kart USB i podłącz go do komputera.
- Zainstaluj i uruchom Disk Drill.
- Wybierz kartę SD z listy dysków.
- Kliknij „Szukaj utraconych danych” i wybierz tryb skanowania.
- Poczekaj, aż skanowanie całkowicie się zakończy. Głębokie skany zwykle znajdują więcej.
- Sprawdź sekcję Obrazy albo filtruj według JPG, PNG, CR2, NEF, ARW lub DNG.
- Przejrzyj podgląd plików przed ich odzyskaniem.
- Zapisz odzyskane pliki na innym dysku, nigdy z powrotem na tej samej karcie SD.
Krok z podglądem bardzo pomaga. Jeśli zdjęcie otwiera się poprawnie w wynikach skanowania, zwykle traktuję to jako dobry znak, że odzyskany plik będzie użyteczny. To nie daje pewności, ale jest całkiem dobrym wskaźnikiem.
Karty SD z aparatów, dronów, wideorejestratorów i kamer sportowych często są bardziej problematyczne, niż ludzie się spodziewają. Pliki bywają podzielone na fragmenty, a niektóre narzędzia się na tym wykładają. Miałem tu lepsze wyniki niż przy zwykłych aplikacjach do przywracania usuniętych plików, które szukają tylko uporządkowanych, świeżych usunięć.
Darmowe skanowanie i podgląd też są przydatne. Przynajmniej możesz zobaczyć, co jeszcze tam jest, zanim spędzisz godziny, kręcąc się w kółko.
Jeśli skanowanie pójdzie źle, nadal sprawdziłbym jeszcze kilka miejsc:
- Starsze kopie zapasowe w Historii plików systemu Windows albo Time Machine.
- Foldery automatycznego importu na komputerze.
- Inny port USB albo inny czytnik kart.
- Profesjonalne odzyskiwanie, jeśli karta zrywa połączenie, działa bardzo wolno albo pojawia się niestabilnie w Zarządzaniu dyskami.
Gdy dochodzi do fizycznego uszkodzenia, oprogramowanie staje się mniej niezawodne. Powtarzane skanowanie uszkadzającej się karty czasem pogarsza sytuację, więc nie męczyłbym jej dalej, jeśli zacznie działać niestabilnie.
Jeśli opróżniłeś kartę SD i prawie jej potem nie używałeś, twoje szanse są nadal całkiem dobre. Usunięcie zwykle najpierw usuwa indeks plików. Dane zdjęć często pozostają, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Dlatego pierwsza zasada jest prosta: przestań teraz używać karty.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że warto najpierw sprawdzić proste rzeczy, ale nie poświęcałbym na to zbyt dużo czasu, jeśli na tej karcie były jedyne kopie. Czas ma większe znaczenie niż idealna diagnostyka.
Co zrobiłbym dalej:
- Najpierw utwórz obraz bajt po bajcie karty SD, jeśli konfiguracja twojego komputera na to pozwala.
- Uruchom odzyskiwanie na obrazie, a nie na karcie.
- Wypróbuj dwa typy skanowania: najpierw skan systemu plików, potem skan sygnaturowy.
- Odzyskuj na komputer lub dysk zewnętrzny, nigdy z powrotem na kartę SD.
Dlaczego najpierw obraz? Karty SD potrafią ulec awarii bez ostrzeżenia. Jeśli karta zacznie się rozłączać w trakcie skanowania, tracisz czystą szansę na odzyskanie danych. Obraz dysku daje jedno stabilne źródło do pracy. Ten krok jest często pomijany i moim zdaniem ma znaczenie.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór, ponieważ dobrze obsługuje popularne formaty zdjęć i pozwala podglądać wyniki. Jeśli zdjęcia pochodzą z aparatu, filtruj JPG oraz formaty RAW, takie jak CR2, NEF, ARW, RW2, ORF. Jeśli nazwy plików zniknęły, sortuj według rozmiaru i podglądu. Zdjęcia z rodzinnych wydarzeń często pojawiają się partiami o podobnych znacznikach czasu i rozmiarach plików.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie często pomijają. Jeśli karta została opróżniona w aparacie, niektóre aparaty wykonują szybkie formatowanie. Skuteczność odzyskiwania po szybkim formatowaniu nadal bywa całkiem dobra. Pełne formatowanie jest gorsze. TRIM na kartach SD działa mniej konsekwentnie niż na dyskach SSD, więc usunięte zdjęcia często nadal da się odzyskać, co jest tu małą dobrą wiadomością.
Jeśli skany pokazują uszkodzone obrazy lub w połowie szare podglądy, i tak odzyskaj wszystko. Narzędzia do naprawy zdjęć czasami potrafią naprawić częściowe uszkodzenia.
To także przydatny wątek z poradami społeczności fotograficznej na temat odzyskiwania danych z kart SD, Wskazówki dotyczące odzyskiwania zdjęć z karty SD od początkujących fotografów.
Jeśli karta montuje się powoli, zgłasza błędy odczytu lub znika, przerwij skanowanie i oddaj ją do punktu odzyskiwania danych. Powtarzane odczyty na umierającej karcie to sposób, w jaki ludzie pogarszają i tak złą sytuację.
Tak, często można odzyskać zdjęcia z karty SD po jej opróżnieniu, zwłaszcza jeśli była później ledwo używana. To akurat ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @techchizkid, ale dodałbym jedną rzecz, którą trochę omijali: jeśli te zdjęcia są naprawdę nie do zastąpienia, nie eksperymentuj już dłużej z oryginalną kartą, niż to konieczne. Każde dodatkowe montowanie, skanowanie czy losowy test to nadal zużycie pamięci flash. Nie mówię, że jedno skanowanie ją dobije, tylko że ludzie robią się trochę zbyt pewni siebie.
Ja zrobiłbym to tak:
- Przełącz kartę w tryb tylko do odczytu, jeśli adapter ma przełącznik blokady
- Jeśli to możliwe, najpierw skopiuj całą kartę do pliku obrazu
- Potem uruchom odzyskiwanie na tej kopii
- Odzyskuj pliki w inne miejsce, nie z powrotem na kartę SD
Disk Drill to tutaj solidna opcja, bo łatwo podejrzeć usunięte zdjęcia JPG i RAW przed odzyskaniem. To ma duże znaczenie, gdy próbujesz ustalić, czy zdjęcia z rodzinnego wydarzenia są nadal nienaruszone, czy to już tylko widmowe wpisy. Jeśli skan znajdzie pliki o dziwnych nazwach, nie panikuj, to normalne po usunięciu albo szybkim formatowaniu.
Z jedną rzeczą trochę się nie zgadzam w typowych poradach: nie trać wieczności na sprawdzanie każdej chmury i folderu, jeśli wiesz, że te zdjęcia były wyłącznie na karcie SD. Zrób podstawowe sprawdzenie, jasne, ale nie trać godzin na szukanie kopii może jednak istniejących, podczas gdy karta sobie leży.
Jeśli chcesz też szybkie wizualne wyjaśnienie, ten krótki poradnik odzyskiwania zdjęć z karty SD jest łatwy do śledzenia.
Jeśli karta zaczyna się rozłączać, pokazuje 0 bajtów albo odczytuje się bardzo wolno, zatrzymaj się. Wtedy samodzielne odzyskiwanie przestaje być pomocne i staje się trochę głupim pomysłem. W takim momencie bezpieczniejszym ruchem jest profesjonalne odzyskiwanie.
Tak, często da się odzyskać. Największym czynnikiem teraz jest to, czy cokolwiek nowego zostało zapisane na tej karcie SD po jej opróżnieniu.
Mała różnica zdań z @techchizkid i @stellacadente w jednej kwestii: najpierw wykonanie obrazu jest idealne, ale dla zwykłego użytkownika domowego może to szybko stać się króliczą norą. Jeśli karta jest stabilna i da się ją odczytać, zrobiłbym jedną czystą próbę odzyskiwania zamiast utknąć na idealnej procedurze.
Co ma największe znaczenie:
- całkowicie przestań używać karty
- nie formatuj jej ponownie
- nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na niej
Przed odzyskiwaniem sprawdź jedną nieoczywistą rzecz: foldery importu Windows/macOS. Wiele zagubionych zdjęć z wydarzeń zostało w rzeczywistości skopiowanych wcześniej i zapomnianych.
Jeśli naprawdę zniknęły, użyj Disk Drill.
Plusy:
- łatwy podgląd plików JPG i wielu plików RAW
- dobrze znajduje usunięte lub sformatowane pliki zdjęć
- wystarczająco prosty dla nietechnicznych użytkowników
Minusy:
- głębokie skanowanie może zwracać bałagan w nazwach plików i strukturze folderów
- nie każdy plik, który da się podejrzeć, odzyskuje się poprawnie
- pełne odzyskiwanie zwykle oznacza konieczność zapłaty
Moje zdanie w porównaniu z @mikeappsreviewer: podgląd jest przydatny, ale nie oceniaj wszystkiego wyłącznie na podstawie podglądu. Odzyskaj całą prawdopodobną partię, jeśli miejsce na to pozwala. Niektóre zdjęcia nie wyświetlają podglądu, ale nadal otwierają się po odzyskaniu.
Jeśli karta się rozłącza, odczytuje się bardzo wolno albo pokazuje niewłaściwą pojemność, przestań działać samodzielnie i oddaj to specjalistom.