Dosyalarımı bilgisayarıma taktıktan sonra harici sabit diskimden aniden kayboldu ve şimdi sürücü hâlâ kullanılmış alan gösterse de önemli klasörler eksik. Bunun dosya bozulması, yanlışlıkla silme veya sürücüyle ilgili bir sorun olup olmadığını anlamak ve kayıp verileri durumu daha da kötüleştirmeden kurtarmanın en güvenli yolunun ne olduğunu belirlemek için yardıma ihtiyacım var.
Böyle bir durumda ilk yaptığım şey, diske dokunmayı bırakmak oldu. Üzerine yeni kopya yok. Onarım taraması yok. Biçimlendirmeyi yeniden deneme yok. Dosyalar kaybolduğunda, veriler çoğu zaman bir süre yerinde kalır ve dosya sistemi onların izini kaybeder. Kötü tarafı basit, diske yapılan her yazma işlemi geri almak istediğiniz şeyin üzerine yazılma olasılığını artırır.
Bariz Şeylerle Başlayın
Kurtarma araçlarını çalıştırmadan önce, ben önce kolay arızaları kontrol ederdim.
- Dosya Gezgini'nde Gizli öğeler seçeneğini açın. Klasörlerin aslında sadece gizli oldukları halde kaybolmuş gibi göründüğünü gördüm.
- Sürücüdeki kullanılan alana bakın. Sürücü hâlâ alanın çoğunun dolu olduğunu gösterirken klasörler boş görünüyorsa, bunu iyi bir işaret olarak değerlendirirdim.
- USB kablosunu değiştirin, ardından farklı bir USB bağlantı noktası deneyin.
- Sürücü yakın zamanda başka bir bilgisayara takıldıysa, onu tekrar asıl makineye bağlayın. Garip izin ve işletim sistemi sorunlarının dosyaların kayıp gibi görünmesine neden olduğunu yaşadım.
Sürücünün Ne Yaptığını İzleyin
Sürücünün davranışı size çok şey söyler.
Sorunsuz bağlanıyor ve normal şekilde açılıyor ama dosyalarınız kaybolmuşsa, bunun mantıksal bir sorun olduğunu düşünürüm. Bunlar genelde daha iyi kurtarılır.
Dosya Gezgini takılıyorsa, sürücü kullanım sırasında bağlantıyı kesiyorsa, klasörler çok yavaş yükleniyorsa veya her şey sebepsiz yere yavaş geliyorsa, arıza konusunda endişelenmeye başlarım.
Tıklama, sürtünme veya bip sesi duyuyorsanız, durun. Ciddiyim. Bu durumdayken tekrar tekrar açmaya çalışmak, sonraki veri kurtarmayı çok daha zor hale getirebilir.
Önce Kurtarın, Sonra Onarın
Sürücü hâlâ görünüyorsa ve yedeğiniz yoksa, herhangi bir onarım girişiminden önce veri kurtarmayı tercih ederim.
Disk Drill bu iş için sıkça öne çıkıyor ve nedenini anlıyorum. Genelde burada en iyi kurtarma araçları arasında gösteriliyor:
Kullanımı kolaydır, en yaygın dosya sistemlerinin çoğunu destekler, çok sayıda dosya türünü tanır, kurtarma öncesinde önizleme sunar ve sürücü kararsız çalışırken yardımcı olan birkaç özellik içerir.
En çok beğendiğim kısmı disk imajı oluşturma. Orijinal sürücüyü tekrar tekrar taramalarla zorlamak yerine, Disk Drill diskin tam bir imajını oluşturabilir. Her şeyi kopyalar: silinmiş veriler, dosya sistemi bilgileri, hepsi. Sürücü kararsızsa, imaj üzerinden çalışmak daha güvenlidir çünkü orijinal donanımı zorlamayı bırakırsınız.
Bunu Disk Drill ile Nasıl Yapardım
- Disk Drill’i dahili sürücünüze veya başka bir sağlıklı diske kurun. Sorunlu sürücüye kurmayın.
- Harici sürücüyü bağlayın ve Disk Drill’i açın.
- Sürücü kararsız görünüyorsa, önce bir disk imajı oluşturun, ardından fiziksel aygıt yerine imajı tarayın.
- Yeterince kararlı görünüyorsa, harici sürücüyü seçin ve Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Tarama türünü sorduğunda, Evrensel Tarama seçeneğini seçin. En iyi sonuçları burada aldım çünkü tüm tarama setini tek geçişte çalıştırır. Silinen dosyaları, bozulmuş dosya sistemi kayıtlarını, kayıp bölümleri ve tanıdığı dosya imzalarını kontrol eder.
- Taramanın bitmesine izin verin. Büyük sürücüler zaman alır. Sinir bozucu olduğunu biliyorum ama taramanın ilerleyen aşamalarında genellikle daha fazla dosya görünür.
- Sonuçları inceleyin, önemli öğeleri önizleyin ve geri almak istediklerinizi işaretleyin.
- Kurtar düğmesine basın ve her şeyi farklı bir sürücüye kaydedin. Aynı harici diske geri yüklemeyin.
Windows’ta Disk Drill, 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarmaya izin verir. Bunu sevdim çünkü herhangi bir ödeme yapmadan önce eksik dosyaların kurtarılabildiğini doğrulayabilirsiniz.
Ne Zaman Durup Bir Laboratuvar Kullanırdım
Yazılım her zaman doğru çözüm değildir.
Sürücü artık algılanmıyorsa, taramalar sırasında bağlantısı kesiliyorsa veya mekanik sesler çıkarıyorsa, burada durur ve bir veri kurtarma hizmetiyle iletişime geçerdim.
Aynı şey, eksik veriler yerine konamayacak türdense de geçerlidir; aile fotoğrafları, iş kayıtları, araştırmalar, bunun gibi şeyler. Veri kurtarma laboratuvarlarında hasarlı sürücüler için donanımsal araçlar bulunur. Yazılımda bulunmaz.
Bunu Tekrar Etmekten Nasıl Kaçınırdım
- Önemli olan her şeyin bir yedeğini daha tutun.
- Sürücüyü fişten çekmeden önce güvenli şekilde çıkarın.
- Dosyalar hâlâ kopyalanırken bağlantısını kesmeyin.
- Ara sıra, araçlarınız gösteriyorsa SMART sağlığını kontrol edin.
- Windows'tan kaybolmaya başlarsa, bozuk sektörler artarsa veya sürekli dosya sistemi hataları verirse sürücüyü değiştirin. Sonradan yine iyi görünse bile, bundan sonra ona güvenmezdim.
Bu sadece dosya sistemi bozulmasıysa, şansınız çok daha yüksek. Önce dosyaları kurtarır, onarımları sonraya bırakırdım. Bu sıralama insanların düşündüğünden daha önemlidir.
Sürücü hâlâ kullanılmış alan gösteriyorsa, hemen dosyaların kaybolduğunu düşünmezdim. Çoğu zaman dosya tablosu zarar görür ya da klasörler Explorerın onları göstermeyi bırakacağı şekilde işaretlenir.
@mikeappsreviewer ile önemli bir noktada aynı fikirdeyim, önce kurtarma yapın. Ancak bir konuda biraz farklı düşünüyorum. Klasörler taktıktan hemen sonra kaybolduysa, bilgisayarlar ve portlar arasında geçiş yaparak çok fazla zaman harcamazdım. Alan hâlâ dolu görünüyorsa, bir sonraki adımınız doğrulama, ardından kurtarma olmalı.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
-
Disk Yönetimini kontrol edin.
Bölüm boyutunun normal görünüp görünmediğine ve dosya sisteminin hâlâ NTFS, exFAT vb. olarak görünüp görünmediğine bakın. Windows RAW gösteriyorsa, bu dosya sistemi hasarına işaret eder. -
Komut İsteminde şunu çalıştırın:
attrib -h -r -s /s /d X:*.*
X yerine sürücü harfinizi yazın.
Kötü amaçlı yazılımların ve hatalı USB bağlantı kesilmelerinin dosyaları gizli ve sistem olarak işaretlediğini gördüm. Sorun buysa bu onları hızlıca geri getirir. -
Olay Görüntüleyicisini kontrol edin.
Windows Günlükleri altında Sistem kısmına bakın. Dosyaların kaybolduğu zamana yakın disk, ntfs veya volmgr hatalarını arayın. Tekrarlanan G/Ç hataları genellikle sorunun klasör bozulmasından daha büyük olduğu anlamına gelir. -
Sürücü kararlıysa, Disk Drill ile tarayın.
Onarım için değil. Kurtarma için. Önce eksik klasörlerinizi önizleyin. Yalnızca başka bir diske kurtarın. Tarama düzgün klasör adlarını ve orijinal yapıyı bulursa, dosya sistemi meta verilerinizin kısmen sağlam kalmış olma ihtimali yüksektir. -
İlk başta CHKDSKyi atlayın.
Birçok kişi hemen chkdsk /f komutuna koşuyor. Ben koşmazdım. CHKDSK onarım için iyidir, ama dosya sistemini değiştirir. Zayıf veya bozuk bir sürücüde bazen dosyaları FOUND.000 içine yetim bırakıp düzeltmiş olur. Veriler önemliyse benim başlayacağım yer orası olmazdı. -
SMART sağlık durumu kötü görünüyorsa, durun.
CrystalDiskInfo veya başka bir SMART okuyucu kullanın. Yeniden ayrılan sektörler, bekleyen sektörler, CRC hataları veya kötü sağlık uyarısı kötü işaretlerdir. Bu durumda daha fazla taramadan önce sürücünün imajını almak daha mantıklıdır.
SEO ve okunabilir ifade açısından, bu konu eksik klasörler ve gizli veriler için harici sabit disk dosya kurtarma tavsiyesi olarak daha uygundur.
Ayrıca, bu başlıkta ilgili bir örnek burada:
eksik dosyalar için harici sabit disk kurtarma ipuçları
Kısa sürüm, sürücü bağlanıyor ve kullanılmış alan gösteriyorsa, verileriniz çoğu zaman hâlâ oradadır. Gizli öznitelikler, bozulmuş dizinler veya kırık bir dosya tablosu yaygın nedenlerdir. Önce görünürlüğü test edin. Ardından Windowsun herhangi bir şeyi onarmasına izin vermeden önce dosyaları kurtarmak için Disk Drill kullanın. Sürücü donmaya, bağlantı koparmaya veya tıklama sesi çıkarmaya başlarsa, onunla uğraşmayı bırakın ve imaj alma ya da laboratuvar seçeneğine geçin.
Sürücü hâlâ kullanılmış alan gösteriyorsa, klasörlerin sadece gizlenmiş veya silinmiş değil, farklı bir dosya sistemi ad alanına dönüştürülüp dönüştürülmediğini de kontrol ederdim. Bu kısım çok sık gözden kaçıyor.
@mikeappsreviewer ve @chasseurdetoiles, sürücüye yeni hiçbir şey yazmama konusunda haklı, ama tam kurtarma taramasından önce bir ekstra kontrol daha önerirdim: Explorer olmayan bir dosya yöneticisi deneyin. Cidden. Total Commander, FreeCommander, hatta rahatsanız Linux live USB. Windows Explorer’ın bozuk izinler, kötü dizin oluşturma veya klasör adlarındaki garip karakterler yüzünden saçmaladığını, verilerin ise başka yerde hâlâ görüntülenebilir olduğunu gördüm.
Pek değinilmeyen birkaç şey daha yapardım:
-
Klasör izinlerini ve sahipliğini kontrol edin
Bazen dosyalar oradadır, ama sürücüyü farklı bir PC’ye taktıktan sonra mevcut Windows hesabınız erişimi kaybetmiştir. Sürücüye sağ tıklayın, Özellikler, Güvenlik. Birden izniniz olmadığı yazıyorsa, bu silinmiş olmakla aynı şey değildir. -
Sürücünün kök dizininden dosya türüne göre arama yapın
*.jpgveya*.docxya da önemli olan her neyse kullanın. Sonuçlar görünüyorsa ama klasörler görünmüyorsa, dosyalar hâlâ mevcutken dizin yapısı zarar görmüş olabilir. -
Linux live USB ile test edin
Windows seçici davranabilir. Linux bazen aynı harici sürücüyü bağlar ve kayıp klasörleri anında gösterir. Gösterirse, önce önemli şeyleri kopyalayın, soruları sonra sorun. -
Sadece diski değil, bozuk bir USB köprüsünü de kontrol edin
Harici sürücüler sinir bozucu şekillerde arızalanır. Bazen kutunun içindeki SATA-USB adaptörü asıl sorundur, gerçek sabit disk değil. Sürücüyü kutudan çıkarmak kolaysa ve garanti önemsizse, onu doğrudan SATA ile veya sorunsuz olduğu bilinen bir adaptörle bağlamak her şeyi değiştirebilir. Açıkçası, bu kapalı bir taşınabilir SSD ise veya açma konusunda rahat değilseniz bunu yapmayın.
Bunların hiçbiri işe yaramazsa, o zaman evet, kurtarma yazılımına geçerdim ve Disk Drill, bulunan verileri önizleyebildiği ve başka bir diske kurtarma yapabildiği için harici sabit disk dosya kurtarma için makul bir seçimdir. Sadece, bunun izinler veya kutu kaynaklı bir tuhaflık olma ihtimali varken kurtarma yazılımının ilk şey olmasına izin vermezdim.
Ayrıca, dosyaların sağlıklı olduğunun kanıtı olarak kullanılan alan bilgisine kesinlikle güvenmeyin. Bazen bu sadece sahipsiz verilerin hâlâ orada durduğu anlamına gelir. Sıfırdan iyidir, ama garanti değildir.
Daha anlaşılır bir açıklama için, bunu harici sabit disk dosya kurtarma için basit bir rehber olarak düşünün. Bu, sadece sabit disk kurtarma hakkında bir rehber demekten çok durumunuza daha iyi uyuyor.
Sürücü tıklamaya başlarsa, bağlantısı kesiliyorsa veya klasörleri okumak çok uzun sürüyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu, kendin yap yaklaşımının whoops, daha da kötüleştirdim noktasına dönüştüğü andır.
Başkalarının pek vurgulamadığı bir kontrol daha eklerdim: herhangi bir şeyi düzeltmeden önce sürücüye bir hex veya bölüm görüntüleyici ile bakın. Bölüm önyükleme sektörü ya da MFT yedeği hasarlıysa, Windows dizin ağacının yarısı görünmezken bile kullanılan alanı raporlayabilir. Bu yüzden temel görünürlük kontrolleri başarısız olduktan sonra Explorer hilelerine çok zaman harcanmasına biraz katılmıyorum.
Benim sonraki yapacaklarım:
- Sürücü harfinin değişip değişmediğini ve kayıp klasörlerinizin gerçekten
found.000içinde veya kayıp dizin kökünde olup olmadığını kontrol edin. - Yalnızca dosyalara göz atmakla kalmayan, bölüm yapısını doğrudan okuyabilen bir araç kullanın.
- Sürücü fiziksel olarak sağlamsa, veriler donanımdan daha önemliyse önce klonlayın.
@chasseurdetoiles, @cazadordeestrellas ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirde olduğum nokta büyük kuraldır: onarımdan önce kurtarma yapın.
Harici sabit sürücü dosya kurtarma için Disk Drill hakkında:
Artılar
- İyi önizlemeler
- Genellikle hem klasör tabanlı hem de imza tabanlı sonuçları bulur
- Yalnızca görünür klasörleri değil, tüm diskleri tarayabilir
- Birçok eski kurtarma aracına göre daha kolaydır
Eksiler
- Meta veriler hasarlıysa derin taramalar dağınık dosya adları döndürebilir
- Sürücü sürekli çevrimdışı oluyorsa ideal değildir
- Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırlıdır
Disk Drill özgün klasör yapısını gösteriyorsa, bu çok iyi bir işarettir. Yalnızca türe göre ham dosyalar buluyorsa, kurtarma hâlâ mümkündür, sadece daha az düzenlidir. SMART kötüyse veya okumalar zaman aşımına uğruyorsa, kendin yap işlemlerini durdurun ve imaj alın ya da profesyonel desteğe gönderin.