USB belleğime yanlışlıkla hızlı biçimlendirme yaptım ve hâlâ ihtiyacım olan önemli dosyaları kaybettim. Sürücü algılanıyor, ancak verilerin geri yüklenip yüklenemeyeceğinden veya önce hangi kurtarma adımlarını denemenin en güvenlisi olduğundan emin değilim. Durumu daha da kötüleştirmeden hızlı biçimlendirme sonrası USB bellek veri kurtarma konusunda yardım arıyorum.
Bunu bir keresinde aile fotoğraflarıyla dolu bir USB bellekle yaşamıştım ve evet, mideme kramplar girmişti. Yine de biçimlendirme her zaman dosyaları tamamen ve kalıcı olarak silmez.
İlk olarak ne tür bir biçimlendirme yapıldığını anlamaya çalışırdım. Hızlı biçimlendirme genelde çabuk biter, bazen saniyeler içinde. Bu durumda dosya haritası temizlenir ama veriler çoğu zaman üzerine yeni şeyler yazılana kadar sürücüde durmaya devam eder. Tam biçimlendirme daha serttir ve daha uzun sürer çünkü sürücünün tamamına yazar. Sizinki bir dakikadan kısa sürede bittiyse, hızlı biçimlendirme olduğuna bahse girerim.
Şimdilik sürücüye hiç dokunmayın.
- Onu tekrar biçimlendirmeyin.
- CHKDSK veya herhangi bir onarım uygulaması çalıştırmayın.
- Üzerine deneme amaçlı bir dosya kopyalamayın.
USB'ye yapılan her yazma işlemi kurtarma şansınızı biraz daha azaltır.
Kurtarma araçlarıyla bir saat harcamadan önce, benim ilk seferde atladığım sıkıcı kontrolü yapın:
- Google Drive, OneDrive, iCloud veya Dropbox'a bakın.
- Eski İndirilenler, Masaüstü ve Belgeler klasörlerini kontrol edin.
- Daha önce gönderdiğiniz dosyalar için e-postanızı ve sohbet uygulamalarınızı arayın.
Bir keresinde tam tarama yaptım, sonra dosyaların bir kısmının zaten bulut eşitlemede durduğunu fark ettim. Aptal gibi hissettirdi ama zaman kazandırdı.
Dosyalar başka hiçbir yerde yoksa, o zaman kurtarma yazılımına geçerdim. Yanlış sürücüyü biçimlendirdikten sonra Disk Drill kullandım ve büyük kısmını geri getirdi, yaklaşık %90 kadarını.
Benim yaptıklarım:
- Programı USB'ye değil, bilgisayarıma kurdum.
- USB'yi taktım ve Disk Drill'i açtım.
- Aygıt listesinden USB'yi seçip Kayıp Verileri Ara seçeneğine tıkladım.
- Sürücü biçimlendirildiği için Evrensel Tarama çalıştırdım.
- Taramanın tamamen bitmesine izin verdim. Benimkinde taramanın ilerleyen kısmında daha fazla dosya bulunmaya devam etti.
- Kurtarmadan önce dosyaları önizledim. Bir dosya önizlemede açılıyorsa, kurtarmadan sonra da genelde sağlam oluyordu.
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydettim.
Hiçbir şeyi tekrar aynı USB'ye geri yüklemeyin. Kulağa bariz geliyor biliyorum ama insanlar bunu yapıyor ve kalan her şeyi mahvediyor.
Sürücü garip davranmaya başlarsa, rastgele bağlantı kopmaları, hatalar, sürünerek ilerleyen aktarım hızı gibi durumlar olursa, onu tekrar tekrar taramayı bırakın. Disk Drill önce birebir tam bir imaj oluşturmanıza, sonra fiziksel sürücü yerine o imajı taramanıza izin verir. Donanım sallantıda görünüyorsa ben bunu yapardım.
Ben henüz umudu kesmezdim. Hızlı biçimlendirmeyse ve yeni dosyalar eklemediyseniz, şansınız hâlâ fena değil. Yazılım hiçbir şey bulamazsa ve dosyalar kişisel fotoğraflar veya iş belgeleri gibi önemliyse, evde kullanılan yazılımların başarısız olduğu yerde profesyonel bir kurtarma merkezi hâlâ işe yarayabilir.
Evet, eğer hızlı biçimlendirme yapıldıysa, dosyalarınızı kurtarma şansınız hâlâ oldukça yüksek.
Ana noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, USB belleği kullanmayı bırakın. Yalnız bir konuda farklı düşünüyorum. Uzun bir tarama çalıştırmadan önce, Windows’ta görünen dosya sistemini kontrol edin. USB daha önce FAT32 veya exFAT ise, fotoğraflar, belgeler ve videolar için kurtarma oranları çoğu kişinin beklediğinden daha iyi olur. Eğer şifrelenmişse veya biçimlendirmeden sonra NTFS’ye dönüştürüldüyse, sonuçlar hızla kötüleşir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Takın ve Disk Yönetimi’nde boyutun normal göründüğünü doğrulayın.
- Eğer kapasite yanlış görünüyorsa, orada durun. Bu donanım sorununa işaret eder.
- Eğer boyut doğru görünüyorsa, dosyalar çok önemliyse önce USB’nin bir imajını alın.
- Sonra mümkünse belleğin kendisini değil, imajı tarayın.
Bu önemli çünkü ucuz USB sürücüler tarama sırasında sürekli arızalanır. Bunu zor yoldan öğrendim. Bir fazla yeniden tarama yaptım ve sürücü salt okunur duruma geçti.
Yazılım için, Disk Drill USB flash sürücülerde hızlı biçimlendirme sonrası kurtarma için sağlam bir seçimdir. Yaygın dosya türlerinde genelde iyi sonuç verir ve önizleme sunar, bu da zaman kazandırır. Recuva hızlı bir ilk deneme için uygundur, ancak biçimlendirilmiş sürücüler genelde daha derin bir tarama ve daha iyi dosya imzası desteği gerektirir.
Hâlâ şansınızın fena olmadığını gösteren birkaç işaret:
- Biçimlendirme saniyeler içinde tamamlandı
- Sonrasında yeni hiçbir şey kaydetmediniz
- Sürücü açılıyor ve doğru depolama boyutunu gösteriyor
- Tıklama sesi, bağlantı kopması veya G/Ç hatası yok
İşlerin kötüleştiğini gösteren birkaç işaret:
- Biçimlendirmeden sonra üzerine dosya kopyaladınız
- Windows yeniden biçimlendirmenizi istiyor
- Kapasite 0 bayt veya garip bir sayı olarak görünüyor
Düz ve işe yarar USB dosya kurtarma tavsiyesi istiyorsanız, bu videoya göz atmaya değer:
bu USB veri kurtarma anlatımını izleyin
Şu anda en iyi hareket önce imaj almak, sonra taramak, ardından başka bir sürücüye geri yüklemektir. Orijinal belleği kurcalamaya devam etmeyin. İnsanlar kurtarılabilecek son parçaları burada kaybeder.
Hızlı biçimlendirme, kurtarmanın gerçekten oldukça mümkün olduğu az sayıdaki beklenmedik durumlardan biridir. Yani evet, hızlı bir biçimlendirmeden sonra biçimlendirilmiş bir USB belleği geri yükleyebilmeniz hâlâ mümkün olabilir.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @viajantedoceu’ya katılıyorum, ama bir konuda biraz daha fazla ısrar ederdim: kurtarılan dosyaların sadece görünüp görünmediğini değil, bütünlüğünü de kontrol edin. Birçok kişi dosya adlarının geri geldiğini görünce kazandığını sanıyor. Sonra videolar oynatılmıyor, ZIP dosyaları açılmıyor ya da belgeler yarı bozuk çıkıyor. Kurtarma sadece dosyalar bulundu demek değildir, kullanılabilir dosyalar demektir.
Ben olsam önce şunları yapardım:
- USB’yi tamamen kullanmayı bırakın
- Kurtarma aracını USB bellekten değil, bilgisayarınızdan kullanın
- Dosyaları yalnızca başka bir diske kurtarın
- Her şeyi kurtarmak için saatler harcamadan önce birkaç önemli dosyayı test edin
USB bellek kararlıysa ve hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, hızlı biçimlendirme sonrası USB kurtarma için Disk Drill makul bir seçenektir çünkü genellikle hem dosya sistemi izlerini hem de imza tabanlı sonuçları çıkarabilir. Eski dizin bilgilerinin bir kısmı kaybolduğunda bu önemlidir. İlk tarama size dağınık bir ham dosya yığını verirse panik yapmayın. Dosya türüne göre sıralayın ve önce en önemli olanları önizleyin.
Her zaman önce imaj alın tavsiyesine küçük bir itirazım var: eğer bu küçük bir USB bellekse, sağlıklıysa ve elinizin altında başka bir sürücü yoksa, tek bir dikkatli salt okunur tarama yeterli olabilir. Evet, imaj almak idealdir, ama herkesin hazırda fazladan alanı olmayabilir. Sadece delirmiş gibi 12 kez yeniden taramayın.
Ayrıca CHKDSK kullanmayın. İnsanlar onu kutsal suymuş gibi her şeye uyguluyor. Biçimlendirilmiş ortamda, kurtarma için gerçekten ihtiyaç duyduğunuz yapıları düzeltmeye çalışarak kötü durumu daha da kötüleştirebilir.
Dosyalar çok önemliyse, yazılımı bir kez, en fazla iki kez deneyin, sonra USB bellek daha da bozulmadan işi uzmana bırakın. Ayrıca bu başlıkta, göz atmaya değer bazı pratik Reddit kullanıcılarından USB flash sürücü kurtarma ipuçları da var.
Kısaca: hızlı biçimlendirme = iyi ihtimal, tam biçimlendirme = çok daha kötü, üzerine yazma = hızla oyun biter.