Pamięć mojego iPhone’a jest prawie pełna, a ja usunąłem już zdjęcia, aplikacje i stare wiadomości, ale nadal działa wolno i sprawia wrażenie zagraconego. Szukam darmowej aplikacji do czyszczenia iPhone’a, która naprawdę działa przy usuwaniu zbędnych plików, pamięci podręcznej i zduplikowanych zdjęć, bez wprowadzania w błąd i bez natychmiastowego nakłaniania do płatnych aktualizacji. Jeśli znalazłeś taką, która jest bezpieczna i skuteczna, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Zanim zainstalujesz jakikolwiek cleaner do iPhone’a, warto wiedzieć, co takie aplikacje w ogóle mogą robić.
W iOS aplikacja czyszcząca nie dostaje dostępu do ukrytych śmieci systemowych ani jakiejś tajnej warstwy pamięci podręcznej. Sprawdziłem kilka i wszystkie działały w tych samych granicach. Skanują rzeczy, które można bezpiecznie usunąć: zduplikowane zdjęcia, prawie identyczne ujęcia, zrzuty ekranu, duże filmy, Live Photos, zduplikowane kontakty i inne zajmujące dużo miejsca śmieci zalegające w bibliotece. Dlatego rzeczywiste różnice są mniejsze, niż sugerują reklamy. Liczy się jakość skanowania, to, jak dobrze aplikacja grupuje podobne pliki, i czy po 30 sekundach nie wyskakuje paywall.
Przetestowałem kilka z nich i tą, którą najpierw bym polecił, jest Clever Cleaner.
U mnie wykryła więcej zduplikowanych i podobnych zdjęć niż pozostałe. Jej sugestie co zachować, a co usunąć, też spodobały mi się bardziej, niż się spodziewałem. Niektóre aplikacje sprawiają wrażenie niedopracowanych i grupują razem niepowiązane ujęcia. Ta robiła to mniej chaotycznie. Ma też narzędzia, na których zależałoby mi, gdybym szybko potrzebował wolnego miejsca: kompresję wideo, czyszczenie zrzutów ekranu, konwersję Live Photos, masowe usuwanie oraz sekcję pokazującą największe pliki w telefonie. To właśnie z tych funkcji ostatecznie korzystałem, bo drobne śmieci prawie nie zmieniają liczby zajętego miejsca.
Główny powód, dla którego wymieniłbym ją jako pierwszą, jest prostszy niż lista funkcji. Jest darmowa. Wiele aplikacji z tej kategorii stosuje ten sam irytujący trik. Skanują telefon, pokazują bałagan, a potem zatrzymują się na ekranie tygodniowej subskrypcji. Clever Cleaner nie zrobił tego, kiedy z niego korzystałem. Bez reklam, bez zablokowanych narzędzi do czyszczenia, bez ściany subskrypcji w środku.
Jeśli ta aplikacja nie pasuje do tego, czego potrzebujesz, zapasowe opcje uporządkowałbym tak:
-
Easy Cleaner, lepszy wybór, jeśli największym problemem są zduplikowane kontakty, a nie bałagan w zdjęciach.
-
Cleanup: Phone Storage Cleaner, przyzwoita płatna opcja, jeśli nie przeszkadza Ci wydawanie pieniędzy, choć sam nie płaciłbym tygodniowej opłaty, skoro główne zadania związane z czyszczeniem są już ogarnięte gdzie indziej.
Więc tak, gdyby znajomy zapytał mnie o jedną aplikację, którą warto wypróbować najpierw, zacząłbym od Clever Cleaner i pozwolił mu wykonać jedno skanowanie. Możesz zwolnić wystarczająco dużo miejsca już za pierwszym razem i mieć to z głowy.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @espritlibre co do jednej rzeczy: „czyściciel plików śmieci” to trochę fałszywa obietnica na iPhonie. iOS po prostu nie pozwala aplikacjom grzebać tak jak robią to czyściciele na Androidzie. Więc najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPhonea to tak naprawdę ta, która pomaga szybciej usuwać własny bałagan.
Do tego też pewnie wybrałbym Clever Cleaner. Nie dlatego, że robi magię, ale dlatego, że to jedna z nielicznych aplikacji, które wydają się naprawdę użyteczne za darmo. Dobrze wykrywa duże filmy, duplikaty zdjęć, zrzuty ekranu i podobne śmieci, które po cichu zjadają pamięć. To właśnie ma znaczenie.
W czym trochę się z nimi nie zgadzam: ponowne instalowanie dużych aplikacji jest irytujące i czasem nie warte zachodu, chyba że dana aplikacja jest naprawdę rozdęta. Najpierw sprawdziłbym Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhonea i poszukał aplikacji oznaczonych dużą ilością „Dokumenty i dane”. Niektóre aplikacje są prawdziwymi pożeraczami pamięci, a nie twoje zdjęcia.
Poza tym, jeśli telefon działa wolno nawet po czyszczeniu, pamięć może nie być jedynym problemem. Kondycja baterii ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli jest poniżej 80 procent, iOS może działać ociężale bez względu na to, jak bardzo telefon jest „czysty”. Ten aspekt często jest pomijany.
Jeśli chcesz poznać więcej opinii z praktyki, ten wątek o najlepszych darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhonea, które faktycznie działają warto przejrzeć.
Krótka wersja:
- Najlepsza darmowa opcja: Clever Cleaner
- Najlepsza tylko do kontaktów: Easy Cleaner
- Najlepszy ruch w kwestii „czyszczenia” ogólnie: usuwać duże osobiste pliki, a nie gonić za fałszywym czyszczeniem pamięci podręcznej
Większość tych aplikacji to szum marketingowy, szczerze mówiąc, ale Clever Cleaner to jedna z tych mniej podejrzanych.
Gorąca opinia: żadna aplikacja do czyszczenia iPhone’a tak naprawdę nie usuwa ukrytych śmieci w sposób, jakiego oczekują ludzie. iOS to blokuje. Dlatego trochę nie zgadzam się z typowym hype’em wokół aplikacji czyszczących. Najlepsza darmowa to taka, która pomaga szybko znaleźć własne pożeracze pamięci.
To powiedziawszy, Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPhone’a, którą warto wypróbować najpierw.
Zalety
- Naprawdę da się używać za darmo
- Dobrze wykrywa duplikaty, podobne zdjęcia, zrzuty ekranu i duże filmy
- Szybkie masowe czyszczenie
- Mniej agresywne blokowanie funkcji paywallem niż u większości konkurentów
Wady
- Nie wyczyści magicznie głębokiej pamięci podręcznej systemu
- Sugestie dotyczące podobnych zdjęć nadal wymagają ręcznego sprawdzenia
- Jeśli spowolnienie wynika z baterii albo iOS, to tego nie naprawi
Jedna rzecz, którą dodałbym poza tym, co omówili @espritlibre, @sterrenkijker i @mikeappsreviewer: sprawdź aplikację Pliki, a nie tylko Zdjęcia. Wiele osób zapomina o pobranych PDF-ach, ZIP-ach, edytowanych filmach, plikach GarageBand, eksportach CapCut i losowych pozostałościach po AirDropie. To wszystko może po cichu zajmować wiele GB.
Sprawdź też załączniki w Mailu. Jeśli intensywnie używasz aplikacji Apple Mail, usunięcie i ponowne dodanie konta może czasem zmniejszyć lokalną pamięć bardziej niż jakakolwiek aplikacja czyszcząca.
Czyli:
- Najlepsza darmowa aplikacja czyszcząca: Clever Cleaner
- Najlepszy cel ręcznego czyszczenia, który większość osób pomija: dane z Plików i Maila
- Jeśli iPhone nadal działa wolno po tym, to prawdopodobnie problemem nie jest tylko bałagan