Mac kullanırken SD kartımdaki fotoğraf ve video dosyalarını yanlışlıkla sildim ve o zamandan beri karta yeni hiçbir şey kaydetmedim. Bu dosyalar gerçekten çok önemli ve tamamen sonsuza kadar kaybolmadan önce Mac’te silinen SD kart dosyalarını kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Mac'te birkaç kez SD kart kurtarmak zorunda kaldım ve izleyeceğiniz yol, neyin ters gittiğine bağlı.
Dosyaları yanlışlıkla sildiyseniz, şansınız çoğu zaman fena değildir. Hızlı biçimlendirme de birçok durumda hâlâ kurtarılabilir, çünkü genelde veriyi hemen silmek yerine dosya tablosunu kaldırır. Tam biçimlendirme artı kartın daha fazla kullanılması ise işlerin hızla kötüleşmeye başladığı noktadır. Yeni fotoğraflar veya videolar eski sektörlerin üzerine yazar ve bu olduğunda kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer. Donanım arızası ise bambaşka bir derttir. Kart sürekli bağlantıyı kesiyorsa, ısınıyorsa, bazen görünüp bazen kayboluyorsa veya Mac onu okumayı reddediyorsa, yazılım araçları çoğu zaman pek işe yaramaz.
Sürekli gördüğüm en büyük hata, insanların kayıptan sonra kartı kullanmaya devam etmesi. Bunu bir kez eski bir kameradan çıkan 32GB'lık kartla yaptım ve setin yarısını tamamen kaybettim. Özellikle daha küçük kartlarda, az sayıda yeni çekim bile eski dosyaların üzerine yazabilir.
Mac'te ben Disk Drill ile başlardım. Zaman içinde UFS Explorer ve R-Studio dahil birkaç seçenek denedim. Bunlar sağlam araçlar, ama Disk Drill normal SD kart durumlarında kurtarma kalitesinden ödün vermeden kullanımı daha kolay geldi. Bir saatinizi kılavuz okuyarak geçirmeden açıp kullanabileceğiniz bir şey istiyorsanız, başlamak için iyi bir yerdir.
Adımlar yeterince basit:
- SD kartı bir kart okuyucu ile Mac'inize takın
- Disk Drill'i açın ve listeden SD kartı seçin
- Acele olanı değil, tam tarama çalıştırın
- Erken bitmiş gibi görünse bile tarama tamamlanana kadar bekleyin
- Bulduklarını önizleyin
- Dosyaları farklı bir sürücüye veya Mac'inizin dahili SSD'sine kurtarın
Sevdiğim kısımlardan biri önizleme işlemesiydi. Çok sayıda RAW biçimi dahil kamera dosya türlerinde iyi iş çıkarıyor ve video dosyaları parçalanmış olduğunda bazı daha hafif kurtarma uygulamalarından daha iyi. Ben genelde önizlemeyi ilk gerçeklik kontrolü olarak görürüm. Bir fotoğraf orada temiz şekilde açılıyorsa veya bir video takılmadan ileri geri sarılabiliyorsa, kurtarılan kopyanın kullanılabilir olma ihtimali daha yüksektir.
Ayrıca her şeyi tek seferde geri yüklemezdim. Önce küçük bir test grubu alın. Görselleri açın, videoları kontrol edin, biraz ileri sarın, bozuk bir şey olmadığından emin olun. Bu zaman kazandırır ve taramanın iyi veri mi yoksa bir yığın çöp mü bulduğunu size erkenden gösterir.
Kartı kullanmayı bırakın. Çıkarın ve kendi haline bırakın. Yeni şeyler kaydetmeyerek zaten en önemli kısmı yaptınız.
Ben çoğunlukla @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ama önce bir şey eklerdim. Taramadan önce SD kartın bir imajını alın. Mac’te Disk İzlencesi veya dd ile Terminal’i kullanın. Kartın daha da kötüleşmesinden endişe ediyorsanız imaj üzerinde çalışın. Daha uzun sürer, ama kurtarmayı tekrar denemek için size tek ve temiz bir kaynak verir. Kart tarama sırasında sorun çıkarmaya başlarsa bu önemlidir.
macOS’te silinen fotoğraf ve videolar için Disk Drill hâlâ sağlam bir seçim, çünkü exFAT, FAT32 ve yaygın kamera dosya türlerini iyi destekliyor. Kartınız sağlamsa, yanlışlıkla silme sonrası kurtarma ihtimali genelde oldukça iyidir. Biçimlendirme sonrasından daha iyi, yeniden kullanım sonrasından ise çok daha iyidir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- SD kartın birebir bayt düzeyinde bir imajını oluşturun.
- İmajı veya kartı Disk Drill ile tarayın.
- Dosya türüne ve tarihe göre filtreleyin.
- Önce birkaç dosyayı SD karta geri değil, Mac’inize kurtarın.
- Her şeyi çekmeden önce videoları test edin.
Video dosyaları bozuk gelirse önce özgün klasör yapısına göre, sonra dosya imzalarına göre sıralamayı deneyin. Kameralar klipleri sık sık garip şekillerde böler, bu yüzden bir tarama görünümü diğerinden daha kötü görünebilir. Küçük bir ayrıntı ama işe yarar.
Kart bağlantıyı kesiyorsa, salt okunur bağlanıyorsa veya G/Ç hataları veriyorsa, kendin yap döngüsünü atlayın ve profesyonel kurtarmaya geçin. Ölmekte olan bir kartta tekrar tekrar tarama yapmak açıkçası kötü bir fikirdir.
Mac ve SanDisk kartlar için daha fazla SD kart kurtarma yazılımı seçeneği istiyorsanız şuna da göz atmaya değer:
SanDisk ve Mac kullanıcıları için en iyi SD kart kurtarma yazılımı
SD kartı kullanmayı bırakın, tabii ki. Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemli.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque ile aynı fikirdeyim, ama kart eskiyse ya da biraz sorunluysa hemen bir sürü taramaya girişme konusunda biraz daha temkinliyim. Her ek okuma geçişi yine de karta yük bindirir. Sorunsuz bağlanıyorsa ve sağlıklı görünüyorsa, önce Mac için Disk Drill SD kart kurtarma kullanın; çünkü fotoğraf/videoları önizlemek kolaydır ve yaygın SD kart dosya sistemlerini iyi işler. Ama Finder takılıyorsa, kart rastgele çıkıyorsa ya da macOS okuma hataları veriyorsa, saatlerce kurcalamaya devam etmeyin.
Yeterince bahsedilmeyen bir şey: dosyaların SD kart Photos, Image Capture ya da Finder senkronizasyon şeyleri üzerinden bağlıyken silinip silinmediğini kontrol edin. Bazen dosyalar karttan gitmiş olur ama hâlâ yerel bir içe aktarma önbelleğinde, Photos arşivinde ya da hatta Mac’teki geçici bir klasörde bulunur. Tam kurtarma moduna geçmeden önce Mac’inizde arama yapın. İnsanların, aslında baştan beri dizüstü bilgisayarda duran dosyaları kurtardığını gördüm.
Ayrıca, bunlar bir kameradan gelen videolarsa, dosya kurtarma oynatılamayan ama aslında var olan klipleri geri getirebilir. Bu her zaman tamamen başarısız olduğu anlamına gelmez. VLC, QuickTime’ın hiç açmadığı şeyleri açabilir. Bu yüzden kurtarılan dosyaları birden fazla uygulamayla test edin.
Mac kurtarma araçları hakkında daha fazla görüş istiyorsanız, şu başlığa göz atmaya değer: Reddit’ten en iyi Mac dosya kurtarma yazılımı tavsiyeleri.
Kısacası: karta hiçbir şey yazmayın, kurtarmayı farklı bir sürücüye yapın, önce birkaç dosyayı test edin ve kart fiziksel olarak garip davranıyorsa, durumu daha kötüleştirmeden önce kendiniz bir şeyler yapmayı bırakın.