Odzyskać pliki z karty SD na Macu po przypadkowym usunięciu?

Przypadkowo usunąłem zdjęcia i pliki wideo z mojej karty SD podczas korzystania z Maca i od tego czasu nie zapisałem na niej nic nowego. Te pliki są naprawdę ważne i potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu odzyskania usuniętych plików z karty SD na Macu, zanim przepadną na dobre.

Musiałem już kilka razy odzyskiwać karty SD na Macu i sposób działania zależy od tego, co poszło nie tak.

Jeśli przypadkowo usunąłeś pliki, szanse często są całkiem niezłe. Szybkie formatowanie też w wielu przypadkach da się odwrócić, ponieważ zwykle usuwa tablicę plików zamiast od razu wymazywać bloki danych. Pełne formatowanie i dalsze używanie karty to moment, w którym sytuacja szybko się pogarsza. Nowe zdjęcia lub filmy nadpisują stare sektory, a gdy do tego dojdzie, szanse na odzyskanie mocno spadają. Awaria sprzętowa to zupełnie inny problem. Jeśli karta ciągle się odmontowuje, nagrzewa się, pojawia się nieregularnie albo Mac nie chce jej odczytać, narzędzia programowe często niewiele pomogą.

Największy błąd, jaki ciągle widzę, to korzystanie z karty po utracie danych. Sam zrobiłem to kiedyś z kartą 32 GB ze starego aparatu i bezpowrotnie straciłem połowę materiału. Nawet niewielka seria nowych zdjęć może nadpisać starsze pliki, zwłaszcza na mniejszych kartach.

Na Macu zacząłbym od Disk Drill. Z czasem testowałem kilka opcji, w tym UFS Explorer i R-Studio. To solidne programy, ale Disk Drill wydawał mi się łatwiejszy w obsłudze bez utraty jakości odzyskiwania w typowych przypadkach kart SD. Jeśli chcesz coś, co możesz otworzyć i od razu użyć bez czytania instrukcji przez godzinę, to dobry punkt wyjścia.

Kroki są dość proste:

1. Podłącz kartę SD do Maca za pomocą czytnika kart
  2. Uruchom Disk Drill i wybierz kartę SD z listy
  3. Uruchom pełne skanowanie, nie to szybkie
  4. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy, nawet jeśli wygląda na skończone wcześniej
  5. Sprawdź podgląd znalezionych plików
  6. Odzyskaj pliki na inny dysk lub na wewnętrzny SSD Maca

Jedną z rzeczy, które mi się podobały, była obsługa podglądu. Dobrze radzi sobie z typami plików z aparatów, w tym z wieloma formatami RAW, i wypada lepiej niż niektóre lżejsze aplikacje do odzyskiwania, gdy pliki wideo są pofragmentowane. Zwykle traktuję podgląd jako pierwszy realny test. Jeśli zdjęcie otwiera się tam poprawnie albo film przewija się bez błędów, odzyskana kopia ma większą szansę nadawać się do użycia.

Nie zgrywałbym też wszystkiego z powrotem za jednym razem. Najpierw odzyskaj małą partię testową. Otwórz obrazy, sprawdź filmy, przewiń je trochę, upewnij się, że nic nie jest uszkodzone. To oszczędza czas i wcześnie pokazuje, czy skanowanie znalazło dobre dane, czy stertę śmieci.

Przestań używać karty. Wyjmij ją i zostaw w spokoju. Najważniejszą rzecz już zrobiłeś, czyli nie zapisywałeś nowych danych.

W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer, ale najpierw dodałbym jeszcze jedną rzecz. Zrób obraz karty SD, zanim zaczniesz ją skanować. Na Macu użyj Narzędzia dyskowego albo Terminala z dd. Jeśli obawiasz się, że stan karty może się pogorszyć, pracuj na obrazie. To trwa dłużej, ale daje jedno czyste źródło, z którego można ponawiać próby odzyskiwania. To ma znaczenie, jeśli karta zacznie się dziwnie zachowywać w trakcie skanowania.

Do odzyskiwania usuniętych zdjęć i filmów na macOS Disk Drill nadal jest solidnym wyborem, bo dobrze radzi sobie z exFAT, FAT32 i popularnymi typami plików z aparatów. Jeśli karta jest sprawna, szanse na odzyskanie danych po przypadkowym usunięciu są często całkiem dobre. Lepsze niż po formatowaniu i znacznie lepsze niż po ponownym użyciu.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Utwórz obraz bajt po bajcie karty SD.
  2. Przeskanuj obraz albo kartę w Disk Drill.
  3. Filtruj według typu pliku i daty.
  4. Najpierw odzyskaj kilka plików na Maca, a nie z powrotem na kartę SD.
  5. Sprawdź filmy, zanim zaczniesz odzyskiwać wszystko.

Jeśli pliki wideo wrócą uszkodzone, spróbuj najpierw sortowania według oryginalnej struktury folderów, a potem według sygnatur plików. Aparaty często dzielą nagrania w nietypowy sposób, więc w jednym widoku skanowania wyniki mogą wyglądać gorzej niż w innym. To drobiazg, ale pomaga.

Jeśli karta się rozłącza, montuje tylko do odczytu albo zgłasza błędy I/O, pomiń samodzielne próby i oddaj ją do profesjonalnego odzyskiwania danych. Wielokrotne ponowne skanowanie uszkadzającej się karty to zły pomysł, szczerze mówiąc.

Warto też przeczytać, jeśli chcesz poznać więcej opcji oprogramowania do odzyskiwania danych z kart SD na Maca i kart SanDisk:
najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych z kart SD dla użytkowników SanDisk i Maca

Przestań używać karty SD, to oczywiste. Ta część ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @suenodelbosque, ale trochę mniej przekonuje mnie od razu rzucanie się na całą serię skanów, jeśli karta jest stara albo trochę zawodna. Każdy dodatkowy przebieg odczytu to nadal obciążenie dla karty. Jeśli montuje się normalnie i wygląda na sprawną, jasne, najpierw użyj Disk Drill for Mac do odzyskiwania danych z karty SD, ponieważ łatwo podejrzeć zdjęcia/filmy i program dobrze radzi sobie z typowymi systemami plików kart SD. Ale jeśli Finder się zawiesza, karta losowo się rozłącza albo macOS zgłasza błędy odczytu, nie męcz jej przez wiele godzin.

Jedna rzecz, o której za mało się wspomina: sprawdź, czy pliki zostały usunięte, gdy karta SD była podłączona przez Zdjęcia, Image Capture albo mechanizmy synchronizacji Findera. Czasami pliki znikają z karty, ale nadal istnieją w lokalnej pamięci importu, bibliotece Zdjęć, a nawet w folderze tymczasowym na Macu. Przeszukaj Maca, zanim przejdziesz w pełny tryb odzyskiwania. Widziałem już ludzi, którzy odzyskiwali pliki, które przez cały czas leżały na laptopie.

Poza tym, jeśli są to filmy z aparatu, odzyskiwanie plików może przywrócić klipy, które istnieją, ale nie odtwarzają się poprawnie. To nie zawsze oznacza całkowitą porażkę. VLC potrafi otworzyć rzeczy, których QuickTime nawet nie chce ruszyć. Dlatego testuj odzyskane pliki w więcej niż jednej aplikacji.

Jeśli chcesz poznać więcej opinii o narzędziach do odzyskiwania danych na Macu, warto przejrzeć ten wątek: najlepsze porady z Reddita o oprogramowaniu do odzyskiwania plików na Macu.

Krótka wersja: niczego nie zapisuj na karcie, odzyskuj dane na inny dysk, najpierw przetestuj kilka plików, a jeśli karta fizycznie zachowuje się dziwnie, przerwij domowe próby, zanim pogorszysz sytuację.