Potrzebujesz pomocy: jak odzyskać pliki z uszkodzonego pendrivea?

Mój pendrive nagle uległ uszkodzeniu po podłączeniu go do laptopa i teraz nie mogę go otworzyć ani uzyskać dostępu do ważnych plików potrzebnych mi do pracy oraz dokumentów osobistych. Szukam bezpiecznych sposobów na odzyskanie danych z uszkodzonego pendrivea USB bez pogarszania sytuacji. Jeśli ktoś zna niezawodne kroki odzyskiwania danych lub oprogramowanie, które naprawdę działa, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Zacznij od nudnych kontroli

Na początku unikałbym narzędzi naprawczych. Przy uszkodzeniu USB sposób naprawy zależy od tego, co zawiodło, a to nie zawsze jest to samo.

Gdy miałem do czynienia z uszkodzonymi pendriveami, najpierw sprawdzałem kilka podstaw:

1. Czy jest widoczny w Zarządzaniu dyskami?
  2. Czy Windows pokazuje prawidłowy rozmiar?
  3. Czy system plików jest oznaczony jako RAW?
  4. Czy pojawia się monit o formatowanie?
  5. Czy inny komputer go widzi?
  6. Czy rozłącza się, zawiesza albo działa z dziwnie niską prędkością?

Te odpowiedzi szybko zawężają problem.

Jeśli dysk pojawia się w Zarządzaniu dyskami, a pojemność wygląda prawidłowo, powiedziałbym, że szanse na odzyskanie danych w domu są nadal całkiem dobre. Jeśli ciągle się rozłącza, nigdy się nie pojawia, nagrzewa się albo wtyk wygląda na wygięty lub luźny, przestałbym myśleć awaria oprogramowania i zaczął myśleć sprzęt się psuje.

Najpierw odzyskaj pliki, naprawiaj dysk później

Ta część ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Uszkodzenie często jest objawem, a nie głównym problemem. Widziałem, jak ludzie najpierw uruchamiali naprawy, a potem kończyli z mniejszą liczbą plików możliwych do odzyskania niż na początku.

Jeśli więc USB jest jeszcze na tyle czytelne, że oprogramowanie ma do niego dostęp, najpierw spróbowałbym skopiować dane przed uruchamianiem CHKDSK, formatowaniem czy jakimkolwiek czyszczeniem.

Do takiego zadania użyłbym Disk Drill.

To, co mi się w nim podobało przy uszkodzonych pendriveach, było proste. Nie opiera się wyłącznie na tym, że system plików jest sprawny. Nawet gdy Windows odmawia normalnego otwarcia dysku, często skanuje samo urządzenie i odbudowuje pliki z surowych danych. Z mojego doświadczenia struktura folderów wracała lepiej niż w wielu innych aplikacjach do odzyskiwania, a narzędzie podglądu oszczędzało czas, bo mogłem sprawdzić, czy pliki są nienaruszone, zanim je skopiowałem.

Część, której bym nie pomijał

Funkcja Byte-to-Byte Backup to główny powód, dla którego bym jej tutaj użył.

Jeśli pendrive jest niestabilny, skanowanie go w kółko to zły pomysł. Najpierw zrobiłbym pełny obraz, sektor po sektorze, i zapisał go w innym miejscu. Potem prowadziłbym odzyskiwanie na obrazie, a nie na samym pendriveie.

Daje to jedną zamrożoną kopię dysku w jego obecnym stanie. Jeśli USB później się pogorszy, a niektóre tak robią, nadal masz na czym pracować. Nauczyłem się tego boleśnie lata temu na tanim pendriveie 64 GB. Zamontował się dwa razy, a potem zaczął znikać w trakcie transferu. Obraz, który zrobiłem wcześnie, był jedynym powodem, dla którego odzyskałem większość plików. Łącznie z błędnie zapisanymi nazwami folderów.

Kolejność, której bym użył

1. Zainstaluj Disk Drill.
  2. Podłącz dysk USB.
  3. Otwórz opcję Byte-to-Byte Backup.
  4. Utwórz pełny obraz USB i zapisz go na innym dysku.
  5. Zamontuj lub dołącz obraz w Disk Drill.
  6. Przeskanuj obraz.
  7. Sprawdź w podglądzie, co zostało znalezione.
  8. Odzyskaj potrzebne pliki na inne urządzenie pamięci masowej.

Nie z powrotem na to samo USB. Wiem, że to brzmi oczywiście, ale ludzie tak robią.

Gdy pliki są już bezpieczne

Dopiero wtedy grzebałbym przy samym dysku.

W zależności od tego, co widziałeś wcześniej, spróbowałbym jednego z tych rozwiązań:

1. Uruchom CHKDSK.
  2. Przypisz inną literę dysku.
  3. Zainstaluj ponownie sterowniki USB.
  4. Użyj funkcji Sprawdzanie błędów w Windows.
  5. Wykonaj pełne formatowanie.

Jeśli uszkodzenie wynikało z drobnego bałaganu w systemie plików, jedna z tych metod może to naprawić. Jeśli po formatowaniu nadal zachowuje się niestabilnie, przestałbym mu ufać.

Kiedy przestałbym robić to sam

Rozważyłbym profesjonalną usługę odzyskiwania danych, jeśli wydarzy się którekolwiek z tych:

1. System w ogóle nie wykrywa dysku.
  2. Złącze jest uszkodzone albo pendrive ma inne uszkodzenia fizyczne.
  3. Dane są na tyle ważne, że błędy byłyby kosztowne.
  4. Dysk zaczyna się rozłączać podczas tworzenia obrazu lub skanowania.

Ten ostatni przypadek jest paskudny. Powtarzane próby na uszkadzającym się urządzeniu to sposób, w jaki ludzie zamieniają trudne odzyskiwanie w całkowicie martwe.

Zatrzymać czy wyrzucić

Po odzyskaniu danych nie czułbym żadnego przywiązania do tego pendrivea. Jeśli uszkodzenie pojawiło się bez wyraźnej przyczyny, wróciło po formatowaniu albo dysk zaczął dziwnie zachowywać się przy normalnym użyciu, wymieniłbym go.

Pendrivey USB się zużywają. Niektóre działają długo. Niektóre zaczynają wariować nagle i bez ostrzeżenia. Gdy któryś zaczyna być zawodny, traktuję to tak, jakby już złożył wypowiedzenie.

Nie zapisuj jeszcze nic na pendrive. Żadnego formatowania, żadnej naprawy, żadnego kopiowania z powrotem. Każdy zapis zmniejsza szanse na odzyskanie danych.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii, najpierw odzyskiwanie. Trochę nie zgadzam się co do CHKDSK nawet później, bo na niestabilnych pendrive’ach widziałem, jak CHKDSK zamienia bałagan w tablicy plików w jeszcze większy bałagan. Jeśli pliki są ważne, pomijam to, dopóki odzyskiwanie nie zostanie zakończone i potwierdzone.

Co zrobiłbym dalej:

1. Przetestuj USB w innym porcie i na innym komputerze.
  2. Sprawdź, czy pokazuje się w Eksploratorze plików, Zarządzaniu dyskami lub Menedżerze urządzeń.
  3. Jeśli poprosi o formatowanie, kliknij Anuluj.
  4. Jeśli dysk pozostaje podłączony, przeskanuj go programem Disk Drill.
  5. Odzyskaj pliki na dysk laptopa lub inny dysk zewnętrzny, nie na ten sam pendrive.

Dlaczego Disk Drill? Radzi sobie z woluminami RAW i uszkodzonymi woluminami USB lepiej niż wiele prostych narzędzi do kopiowania plików. Podgląd pomaga sprawdzić dokumenty, zdjęcia i wideo przed odzyskaniem. Jeśli pendrive jest niestabilny, najpierw utwórz obraz i przeskanuj obraz. To zmniejsza zużycie i ogranicza wielokrotne odczyty.

Jeśli USB ciągle się rozłącza, pokazuje 0 bajtów albo robi się bardzo wolne, na przykład poniżej 1 MB/s, przerwałbym domowe próby naprawy. To wskazuje na awarię sprzętu, a nie na mały problem z systemem plików.

Poza tym ten krótki film jest niezły, jeśli chcesz szybki wizualny poradnik dotyczący kroków odzyskiwania danych z USB:
szybki poradnik na Instagramie o odzyskiwaniu plików z uszkodzonego pendrive’a

Po odzyskaniu plików wykonaj pełne formatowanie pendrive’a i przetestuj go. Jeśli znowu będzie wyrzucał błędy, wyrzuć go. Tanie nośniki flash psują się dużo szybciej, niż ludziom się wydaje. Miałem dwa, które padły w tym samym miesiącu, więc tak, świetna zabawa.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @techchizkid: sprawdź, czy problemem jest faktycznie tablica partycji, a nie tylko system plików, bo to zmienia, co narzędzia do odzyskiwania mogą jeszcze zobaczyć.

Jeśli Windows pokazuje USB jako Nieprzydzielone w Zarządzaniu dyskami, nie przechodź od razu do napraw. W takim przypadku odzyskiwanie partycji może czasem przywrócić wolumin szybciej niż naprawa na poziomie plików. Nadal zgadzam się z nimi w jednej kwestii: nie zapisuj niczego nowego na pendrivie.

Szczerze mówiąc, jestem trochę mniej przekonany do próbowania zbyt wielu poprawek w Windowsie później. Pamięci flash, które raz uszkodzą się bez powodu, często robią to ponownie. Nawet jeśli odzyskasz dane i sformatujesz nośnik, nie ufałbym mu w przypadku plików do pracy.

Co bym zrobił:

• Sprawdzenie SMART nie jest możliwe na większości tanich pendriveów, więc oceniaj po zachowaniu
  • Jeśli łączy się stabilnie, najpierw odzyskaj pliki za pomocą Disk Drill
  • Jeśli partycja zniknęła, przeskanuj w poszukiwaniu utraconych partycji i plików
  • Odzyskuj dane tylko na komputer lub inny zewnętrzny dysk
  • Jeśli odzyskane pliki otwierają się poprawnie, i tak wymień USB

Poza tym, jeśli twoje dokumenty są bardzo ważne, od razu przetestuj odzyskane pliki. Widziałem, jak ludzie odzyskiwali setki nazw plików, a potem orientowali się, że połowa faktycznej zawartości była uszkodzona. Ta część jest dość słaba.

Więcej pomysłów na odzyskiwanie danych z USB znajdziesz w tym wątku o bezpiecznym odzyskiwaniu plików z uszkodzonego dysku USB.

Krótka wersja: najpierw odzyskiwanie, później naprawa, i może wycofaj ten pendrive, zanim zrujnuje ci tydzień znowu.