RAW Disk Kurtarma Dosyalarımı Kaybetmeden Mümkün mü?

Sabit diskim aniden RAW biçimine dönüştü ve şimdi onu açamıyor ya da önemli dosyalara erişemiyorum. Disk Yönetimi sürücüyü gösteriyor, ancak Windows önce biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Veri kaybı olmadan RAW sürücü kurtarma konusunda yardım ve durumu daha da kötüleştirmeden önce dosyalarımı geri yüklemek veya kurtarmak için en güvenli adımları arıyorum.

Bunu daha önce gördüm ve hayır, önce biçimlendirmezdim.

Windows 'Diski kullanabilmeniz için önce biçimlendirmeniz gerekiyor' uyarısını verdiğinde, bu genellikle dosya sisteminin Windows'a bozuk göründüğü anlamına gelir. Bu, dosyalarınızın kaybolduğu anlamına gelmez. Birçok RAW sürücüde veriler hâlâ yerinde durur ve geri alınabilecek kadar sağlam kalır.

İlk kontrol edeceğim şey sürücünün davranışı olurdu.

1. Disk Yönetimi onu kararlı şekilde görüyorsa ve sürücü tıklamıyor, sürtme sesi çıkarmıyor veya rastgele bağlantısı kopmuyorsa, yazılımla kurtarmayı denerdim.
  2. Eğer kayboluyor, kendi kendine yeniden bağlanıyor, garip sesler çıkarıyor veya tutarsız şekilde görünüyorsa, orada durur ve bir veri kurtarma laboratuvarına gönderirdim. Donanım garip davranmaya başladığında, işi kendin yap yaklaşımı çok hızlı şekilde kumara dönüşür.

Bu durum donanım arızası değil de dosya sistemi hasarı gibi görünüyorsa, bunu şu sırayla yapardım:

1. Sürücüye herhangi bir şey yazmayı durdurun.
  2. Önce önem verdiğiniz dosyaları kurtarın.
  3. Kurtarılan dosyaları açın ve kontrol edin.
  4. Ardından RAW bölümle ilgilenin.
  5. Tüm bunlardan sonra, sürücüye hâlâ güveniyorsanız verileri geri taşıyın.

İlk denemede Disk Drill kullanırdım. Benim dikkatimi çeken şey, tek bir kurtarma yöntemine bağlı olmaması. Yeterli dosya sistemi bilgisi hayatta kalmışsa, dosyaları dosya adları ve klasörlerle birlikte geri getirir. Meta veriler fazla zarar görmüşse, imza taramasına geçer ve doğrudan diskin tamamında bilinen dosya türlerini arar.

Adımlar basit:

1. Disk Drill'i başka bir yere kurun, hasarlı sürücüye değil.
  2. RAW diski veya RAW bölümü seçin.
  3. Search for Lost Data seçeneğine tıklayın. Harici bir sürücüde, isterse Universal Scan kullanın. Advanced Camera Recovery seçeneğine yalnızca kameralardan veya dronlardan gelen görüntüler için dokunurdum.
  4. Yavaş geliyor gibi hissettirse bile taramanın bitmesine izin verin.
  5. Bulduklarını önizleyin.
  6. Dosyaları farklı bir diske kurtarın.

Ücretsiz araçlar istiyorsanız, alışılmış ikili TestDisk ve PhotoRec'tir.

1. TestDisk, amaç bölümün kendisini düzeltmekse deneyeceğim araç olurdu. Bazen bölüm tablosunu veya önyükleme sektörünü, sürücünün yeniden bağlanmasına yetecek kadar onarır.
  2. PhotoRec ise ters yönde çalışır. Hasarlı dosya sistemini yok sayar ve dosya imzalarına göre arama yapar. Onunla fena olmayan sonuçlar aldım, ancak dosyaları genellikle özgün adları veya klasör yapısı olmadan döndürür, bu yüzden sonrasındaki düzenleme zahmetli olur.

İnsanların atladığı ve bence önemli olan bir adım da, onarım denemeden önce RAW sürücünün bir imajını almaktır. Disk hâlâ okunabiliyor ama kararsız hissettiriyorsa, bire bir kopya size temiz bir geri dönüş seçeneği sunar. Bir onarım denemesi ters giderse, özgün diski daha fazla zorlamak yerine tarayabileceğiniz güvenli bir kopyanız olur.

Önemli dosyalar zaten dışarı kopyalanmadan onarım araçlarını çalıştırmazdım. Kurtarma tamamlanıp kontrol edildikten sonra, bölüme düzeltme denemeleri yapardım. Sürücü daha önce NTFS kullanıyorsa, CHKDSK bazen yardımcı olur, ancak dosya sistemine değişiklik yazdığı için onu ilk çalıştırmazdım. CHKDSK bir sonuç vermezse, sıradaki deneyeceğim şey TestDisk olurdu. İkisi de başarısız olursa, bölüm tablosu girdisini siler, Disk Yönetimi'nde bölümü yeniden oluşturur, hızlı biçimlendirme yapar ve kurtarılan dosyaları geri kopyalardım.

Bir SSD notu da düşeyim, çünkü bu kısım çok sık gözden kaçıyor. RAW birim SSD üzerindeyse, haftalarca bekletmezdim. TRIM zamanla silinmiş blokları temizleyebilir ve bu bloklar bir kez gitti mi kurtarma daha da zorlaşır. RAW durumu her zaman TRIM'i hemen tetiklemez, ama burada erken davranmak daha iyidir. Daha az kullanım, daha az gecikme, daha iyi ihtimal.

Evet, RAW disk kurtarma dosyalarınızı kaybetmeden mümkündür. Önemli olan işlemleri doğru sırayla yapmaktır.

Sürücüyü önce biçimlendirmeyin. Windows, dosya sistemini okuyamadığında RAW gösterir. Verileriniz hâlâ orada olabilir. Bu konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim.

Biraz farklı düşündüğüm nokta onarım meselesi. Disk kararlı görünse bile, ilk etapta orijinal sürücü üzerinde onarım denemelerini atlardım. Onarım araçları bazen meta verileri değiştirir ve dosya kurtarmayı daha da zorlaştırır.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. CrystalDiskInfo veya Hard Disk Sentinel ile SMART sağlığını kontrol edin.
  2. Sağlık kötü görünüyorsa, önce sürücüyü ddrescue veya HDDSuperClone ile klonlayın.
  3. Klonu ya da sürücü sağlıklıysa orijinali Disk Drill ile tarayın.
  4. Kurtarılan dosyaları başka bir diske kaydedin.
  5. Dosyalarınız güvendeyse, dosya sistemi onarımını test edin veya yeniden biçimlendirin.

Birkaç belirti önemlidir:

• RAW + normal sesler + kararlı bağlantı, yazılımla kurtarma çoğu zaman işe yarar.
  • RAW + 0 bayt, donmalar, yavaş okumalar, USB bağlantısının kopması, kendiniz denemeyi bırakın.
  • SSD’nin RAW durumu hızlı hareket etmeyi gerektirir. Zaman, kurtarma ihtimalini azaltır.

Yalnızca dosyaları kopyalamak yerine bölüm yapısını geri yüklemek istiyorsanız, DMDE göz atmaya değer. Disk Drill kadar yeni başlayan dostu değildir, ancak bölüm ve dizin yeniden oluşturma konusunda güçlüdür. Birçok kişi için Disk Drill, RAW sürücü veri kurtarma konusunda daha kolay ve daha hızlıdır çünkü dosyaları önizlemek, kurtarmanın değip değmeyeceğini erken aşamada gösterir.

Kendi sürücümü ellemeye başlamadan önce bu rehber, süreci karşılaştırmama yardımcı oldu:
RAW sabit sürücüden dosyaların nasıl kurtarılacağını izleyin

Bir şey daha. Bu harici bir sürücüyse, önce kabloyu, bağlantı noktasını ve muhafazayı değiştirin. “RAW sürücü” denilen şeyin aslında bozuk bir USB köprüsü çıktığını gördüm. Sinir bozucu, ama düzeltilebilir.

Evet, RAW sürücü kurtarma kesinlikle mümkündür ve hayır, önce biçimlendirmek akıllıca bir hareket değildir.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @byteguru ile aynı fikirdeyim, ancak iyi durumda görünen bir sürücüde bile bölümü erkenden “düzeltmeyi” deneme konusunda biraz daha az hevesliyim. RAW bir birim, Windows’un dosya sistemini çözemediği anlamına gelir; dosyalarınızın sihirli şekilde yok olduğu anlamına gelmez. Büyük fark.

Ben herhangi bir kurtarma uygulaması veya onarım komutundan önce şunları yapardım:

• Mümkünse sürücüyü başka bir bilgisayarda kontrol edin
  • Harici sürücüler için önce farklı bir USB kablosu/muhafaza deneyin
  • S.M.A.R.T. verilerine bakın
  • Sürücü yavaşsa, Explorer’ı donduruyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, kurcalamayı bırakın

İnsanların atladığı bir şey, bölüm türünün veya başlangıç sektörünün bozulup bozulmadığını kontrol etmektir. Yıkıcı bir işlem yapmadan önce bunu bir bölüm düzenleyiciyle inceleyebilirsiniz. Bazen veriler hâlâ oradadır ve sorun sadece bölüm meta verilerinin bozulmuş olmasıdır.

Sürücü yeterince okunabiliyorsa, Disk Drill RAW sabit sürücü kurtarma için sağlam bir seçenektir çünkü kurtarılabilir dosyaları kaydetmeden önce önizlemenize izin verir. Bu önemlidir. Önizlemeler açılıyorsa, yalnızca tarama sonuçlarına bakıp umut etmekten çok daha iyi şansınız vardır. Her şeyi elbette başka bir sürücüye kaydedin. RAW diskin üzerine geri kurtarma yapmayın. İnsanlar nedense hâlâ bu noktada takılıyor.

Ayrıca, Windows tarama ve düzeltme veya biçimlendirme teklif ederse bunu görmezden gelin. Windows tam da şu anda sizin dostunuz değil.

Düz ve anlaşılır bir anlatım istiyorsanız, Disk Drill ile adım adım RAW sürücü kurtarma rehberi çoğu metin kılavuzundan daha kolay takip edilir.

Kısa sürüm:

1. Biçimlendirmeyin
  2. Önce CHKDSK çalıştırmayın
  3. Donanım kararlılığını doğrulayın
  4. Dosyaları sürücüden kurtarın
  5. Ancak ondan sonra onarım veya yeniden biçimlendirmeyi deneyin

Eğer bu bir SSD ise hızlı hareket edin. Garip sesler çıkarıyorsa, kendin yap yaklaşımını tamamen bırakın. Kurtarma yazılımının temenniden ibaret hale geldiği çizgi tam olarak budur tbh.

RAW kurtarma çoğu zaman mümkündür, ancak diğerlerinin yalnızca hafifçe değindiği bir şeyi eklerim: birim RAW hale gelmeden önce şifrelenmiş veya sıkıştırılmış mıydı, bunu kontrol edin. BitLocker, VeraCrypt kapsayıcıları, hatta NAS biçimlendirmeli bazı harici sürücüler, asıl sorun yanlış katmanın okunması olduğunda Windows’ta ölü görünebilir. Bu durumda onarım araçları zaman kaybettirebilir.

Biçimlendirmeden kaçınma ve hemen CHKDSK çalıştırmama konusunda büyük ölçüde @byteguru, @reveurdenuit ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Biraz farklı düşündüğüm nokta, diskin kararlı göründüğü gerekçesiyle bölüm onarımını çok erken denemek. Dosyalar önemliyse, geri yüklemeden önce çıkarma yapmak daha güvenlidir.

Benim pratik ayrımım:

• Sürücü kapasitesi doğru görünüyorsa ve normal taranıyorsa, dosya kurtarma için makul bir şans vardır.
  • Kapasite yanlışsa, dosya adları anlamsız karakterlere dönüyorsa veya bölümün boyutu aniden değiştiyse, daha derin meta veri hasarı ya da denetleyici sorunu düşünün.

Disk Drill, kurtarılabilir dosyaları önizleyebildiği için makul bir ilk adım seçeneğidir; bu da tahmin yürütmeyi azaltır.

Artıları:

• Kullanımı kolay
  • İyi önizlemeler
  • Birçok durumda RAW birimleri iyi işler

Eksileri:

• Derin taramalar yavaş olabilir
  • Ücretsiz kurtarma sınırları sürüme/platforma bağlıdır
  • Özellikle bölüm tablosunda manuel müdahale istiyorsanız en iyi seçenek değildir

Ek bir ipucu: sürücüyü bağladıktan hemen sonra Event Viewer içinde disk, NTFS veya denetleyici hatalarını kontrol edin. Bu, bunun dosya sistemi bozulması mı yoksa bir G/Ç sorunu mu olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Tekrarlayan bozuk blok veya sıfırlama hataları görürseniz, sürücüyü zorlamayı bırakın ve mümkünse bir imaj üzerinden çalışın.