Sabit diskimden yanlışlıkla önemli dosyaları sildim ve fark etmeden önce Geri Dönüşüm Kutusu’nu boşalttım. Durumu daha da kötüleştirmeden sabit diskten silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum ve gerçekten hangi kurtarma araçlarının veya adımların işe yaradığı konusunda tavsiyeye ihtiyacım var.
Dosyaları kaybetmek berbat hissettirir. Bunu yaşadım ve insanların panikleyip etrafa tıklamaya devam ettiği kısım genelde işleri daha da kötüleştirir. Sürücü hâlâ çalışıyorsa, ona şimdi dokunmayı bırakırsanız şansınız çoğu zaman fena değildir.
İlk adım, sürücüyü kullanmayı bırakın. Hemen şimdi. Bir dosya silindiğinde, veriler genellikle bir süre diskte kalır. Sistem yalnızca o alanı kullanılabilir olarak işaretler. Oraya yeni veri yazıldığında, kurtarma ihtimali hızla düşmeye başlar. Bu yüzden ona hiçbir şey kurmayın, üzerine dosya taşımayın ve normal şekilde kullanmaya devam etmeyin.
Silinen şeyler ikinci bir dahili sürücüde veya harici bir sürücüdeyse, fişini çekin ve kurtarma için başka bir bilgisayara bağlayın. En temiz yol budur. Eğer Windows veya macOS önyükleme sürücünüzdeyse, işler daha karmaşık olur. Varsa bir USB bellekten önyükleme yapardım ya da başka bir makine kullanırdım, çünkü ana işletim sisteminiz arka planda geçici dosyalar ve günlükler yazmaya devam eder.
Benim sonraki yapacağım şey, Disk Drill uygulamasını eksik dosyaların bulunduğu sürücüye değil, farklı bir sürücüye kurmak olurdu. İnsanlar bu kısmı sürekli kaçırıyor, sonra da neden kurtarmanın daha kötü hale geldiğini merak ediyor. Disk Drill içindeki faydalı özelliklerden biri de önce sürücünün tam bayt bayt görüntüsünü oluşturma seçeneğidir. Veri önemli olduğunda bunu yapmayı seviyorum, çünkü böylece asıl diski tekrar tekrar kurcalamak yerine kopyayı tararsınız. Ayrıca kurtarmadan önce önizlemeler de gösterir; bu da yeniden adlandırılmış çöpler ve yarı bozuk dosya ağaçları arasında ayıklama yaparken zaman kazandırır. Ücretsiz sürüm tarama ve önizleme yapmanıza izin verir, geri yüklemek isterseniz ancak o zaman ödeme yaparsınız.
Akılda tutacağım birkaç şey:
- Sabit diskler genelde SSD'lere göre daha iyi bir şans verir. Eski tip HDD'ler silinen verileri daha uzun süre yerinde bırakma eğilimindedir. Yine de rahatlamayın. Bazı yeni sabit diskler de TRIM desteği sunar ve temizlik gerçekleştiğinde kurtarma daha da zorlaşır.
- Sürücü tıklıyorsa, sürtünme sesi çıkarıyorsa veya sürekli çevrimdışı oluyorsa, durun. Mekanik sorunu olan bir sürücüde kurtarma yazılımı çalıştırmazdım. Bu laboratuvarlık bir iştir.
- Bir derin tarama yeterlidir. Tarama üstüne tarama yapmak sihirli şekilde yoktan yeni dosyalar çıkarmaz. Çoğunlukla sadece zaman kaybettirir ve zayıf bir sürücü üzerinde stresi artırır.
Eğer Disk Drill işi halletmezse, vazgeçmeden önce ikinci bir araç denerdim. Recuva daha basit silmeler için kolay ve hızlıdır. DiskGenius, bölümler veya dosya sistemleri bozuk görünüyorsa daha iyidir. Data Rescue ise Mac kullanıcılarının başvurduğunu gördüğüm seçeneklerden biri. Kullanım kolaylığı ve tarama derinliğinin karışımı açısından Disk Drill ile yine de daha iyi sonuç aldım, ama bunlar da iyi yedek seçeneklerdir.
Hızlı davranın, sürücüyü boşta tutun ve asıl disk üzerinde denemeler yapmaya başlamayın. Dikkatli davranırsanız, hâlâ büyük kısmını geri alabilirsiniz.
Silinmiş dosyaları HDD’lerden birden fazla kez kurtardım. Başarı oranı 3 şeye bağlı. Sürücü türü, silinmeden sonra geçen süre ve onu kullanmaya devam edip etmediğiniz.
Sürücüyü kullanmayı bırakma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Hemen birden fazla uygulama deneme konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Dosyalar önemliyse, önce klonlayın, sonra araçları klon üzerinde test edin. Daha az risk, daha az yıpranma.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Bulut senkronizasyon çöp kutusunu kontrol edin, OneDrive, Google Drive, Dropbox.
- Windows’ta Dosya Geçmişi’ni, Önceki Sürümler’i veya Mac’te Time Machine’i kontrol edin.
- Hiçbir şey yoksa, sektör sektör bir imaj oluşturun.
- İmajı Disk Drill ile tarayın.
- Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın.
Neden önce yedekleri öne çıkarıyorum. Orijinal adları ve klasörleri geri getirirler. Ham kurtarma ise size genellikle rastgele adlara sahip bir dosya yığını verir. Fotoğraflar ve belgeler için dosya oyma fena çalışmaz. Büyük videolar veya proje dosyalarında ise sonuçlar çok hızlı şekilde karışır.
Eğer bu bir SSD ise, TRIM silinmiş blokları hızlıca temizlediği için ihtimal çok düşer. Normal bir HDD’de, disk çoğunlukla boşta kaldıysa günler sonra bile kurtarmanın işe yaradığını gördüm. Sürücü ses çıkarıyorsa veya okuma aşırı yavaşsa, durun ve bir laboratuvar kullanın.
Bunu sonradan aratacak olanlar için, bu, bir sabit sürücüden, SSD’den, USB sürücüsünden veya hafıza kartından kalıcı olarak silinmiş dosyaları, verilerin üzerine yazma riskini azaltarak kurtarmak için sağlam bir rehberdir. Şuna da hızlıca göz atmaya değer, sabit sürücüler için kolay silinmiş dosya kurtarma ipuçları.
Ana mesele, geri yüklemeyi aynı sürücüye yapmayın. İnsanların işi bozduğu yer burasıdır.
@mikeappsreviewer ve @viajeroceleste’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: doğrudan kurtarma yazılımına geçmeden önce, dosyaların kendi kurtarma önbelleğini tutan bir uygulamadan açılıp açılmadığını kontrol edin. Word, Excel, Photoshop, bazı video düzenleyiciler, hatta PDF uygulamaları bile bazen otomatik kaydetme/geçici kopyaları geride bırakır. İnsanlar bunu sürekli unutuyor ve bu yöntem ham dosya kurtarmadan çok daha temiz olabilir.
Ayrıca, hemen derin tarama yapma düşüncesine biraz katılmıyorum. Dosyalar çok önemliyse, sürücünün sağlıklı olduğunu zaten bilmiyorsanız, asıl sürücü üzerinde uzun bir taramadan kaçınırdım. Önce basit bir şeyle SMART durumuna bakın. HDD’de yeniden eşlenen sektörler, okuma hataları varsa ya da kararsız davranıyorsa, tarama kurtarılabilir bir durumu çok daha büyük bir karmaşaya çevirebilir.
Gerçek dosya kurtarma için evet, Disk Drill sağlam bir seçenek; özellikle hem silinen dosya taramasını hem de imaj tabanlı kurtarmayı çok uğraştırmadan yapabildiği için. Klasör yapısına güvenmek yerine dosya türü + değiştirilme tarihine göre arama yaptığımda daha iyi sonuçlar aldım; çünkü Geri Dönüşüm Kutusu boşaltıldıktan sonra klasör yapısı çoğu zaman mahvolmuş oluyor. Recuva temel işler için fena değil, ama dosya adları önemliyse sonuçlar bazen tutarsız olabilir.
İnsanların yaptığı bir başka hata da her şeyi kurtarmaya çalışmaları. Yapmayın. Önce birkaç kritik dosyayı kurtarın, test edin, sonra geri kalanlara geçin. Bu, çok zaman kazandırır ve boş umutları önler.
Bu bir sistem sürücüsü değil de harici bir sabit sürücü idiyse, şansınız genelde çok daha yüksektir. Ayrıca şu harici sabit sürücü veri kurtarma başarı hikayesi ve ipuçlarını okumaya da değer.
Sürücü tıklama sesi çıkarmaya başlarsa, aşırı yavaşlarsa veya bağlantısı kesilirse, hemen kendin yap girişimlerini durdurun. Bu, laboratuvarlık bir durumdur; bir tarama daha dene durumu değil.
@viajeroceleste, @codecrafter ve @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: insanlar kurtarma uygulamalarına o kadar odaklanıyor ki dosya sisteminin kendisini kontrol etmenin sıkıcı ama faydalı adımını atlıyorlar. Bir HDD’de, silme işlemi yakın zamanda olduysa, bazen MFT veya dizin girdileri devasa bir ham taramadan daha temiz bir kurtarma için hâlâ yeterli meta veriyi bırakır.
Ben şunu yapardım:
- Mümkünse sürücüyü salt okunur olarak bağlayın.
- Kayıp dosyaların sabit adlara sahip bilinen bir klasörde olup olmadığını kontrol edin.
- Önce dosya sistemi farkındalığı olan bir tarama çalıştırın, kapsamlı bir derin ham tarama değil.
- Yalnızca bu başarısız olursa ham kurtarma kullanın.
Bu önemlidir çünkü derin taramalar çoğu zaman işe yaramaz adlara sahip binlerce dosya döndürür.
Disk Drill burada iyidir çünkü tarama sonuçlarını oldukça net biçimde ayırmanıza izin verir.
Artıları:
- kolay önizlemeler
- sürücünün imajını alabilir
- iyi sıralama/filtreleme
- yaygın dosya sistemlerini iyi işler
Eksileri:
- derin taramalar gürültülü olabilir
- ücretli kurtarma
- çok büyük sonuç kümeleri karmaşıklaşabilir
Bundan sonra alternatif isterseniz, Recuva ve DiskGenius hâlâ bakmaya değer, ancak her şeyi bir anda değil, önce birkaç dosyada deneme kurtarması yapın.
Ayrıca, silinen dosyalar parçalanmış video dosyalarıysa beklentiyi düşük tutun. Fotoğraflar ve belgeler sorunsuz kurtarılsa bile, bunlar çoğu zaman bozuk geri dönen ilk şeyler olur.