Nikon kameramdaki SD kartı, fotoğraflarımı yedeklemeden önce yanlışlıkla biçimlendirdim ve şimdi tüm fotoğraflarım gitti. Bu görüntüler benim için gerçekten çok önemli ve Nikon fotoğraf kurtarmanın mümkün olup olmadığını ve en güvenli kurtarma yönteminin ne olduğunu anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Nikon fotoğrafları silindi mi? İlk olarak ne yapardım
Kartta çekim yapmaya devam etmeyin.
Çoğu Nikon gövde fotoğrafları SD kartlara kaydeder, bu yüzden bu durum Nikon’a özel gizemli bir sorun değil, bir SD kart kurtarma işi olur. Silme işlemi yakın zamanda olduysa, dosyaları geri alma şansının çoğu zaman iyi olduğunu gördüm.
İlk adım en önemlisidir. SD kartı çıkarın ve olduğu gibi bırakın. Daha fazla fotoğraf yok. Video yok. Tekrar formatlamayın. Fotoğraflar silindiğinde, kamera genelde önce dosya kaydını kaldırır. Görüntü verisi ise çoğu zaman üzerine yeni bir şey yazılana kadar orada kalır.
Yedeğiniz yoksa kurtarma yazılımıyla başlayın
Başka bir yerde kopyalarınız yoksa, ben bir bilgisayarda kurtarma yazılımıyla başlardım. Disk Drill basit bir şey istiyorsanız en kolay yoldur. Bir keresinde RAW dosyaları olan bir kartta kullandım ve ben ekstra bir şey yapmadan NEF, NRW ve JPEG gibi Nikon formatlarını tanıdı.
Windows’ta kurtarma için size 100 MB’a kadar ücretsiz kullanım verir. Evet, küçük bir sınır, ama para harcamadan önce fotoğrafların orada olup olmadığını ve önizlenebilir durumda olup olmadığını test etmeye yeter.
Kurtarma adımları, net ve basit
- SD kartı Nikon’dan çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun. SD karta değil.
- Uygulamada SD kartı seçin ve Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Universal Scan çalıştırın. Silinmiş fotoğraf durumlarında ben genelde önce bunu seçerdim.
- Taramanın bitmesine izin verin, sonra bulduklarını önizleyin. Önizlemeler sorunsuz açılıyorsa, kurtarmanın işe yarayacağı konusunda kendimi oldukça iyi hissederdim.
- Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Bunları aynı SD karta geri yazmayın.
Videolar da kayıpsa
Fotoğraflar ve videolar kurtarmada her zaman aynı şekilde davranmaz. Taramanın sabit görüntüleri temiz şekilde geri getirdiğini, ama kliplerin bozuk ya da eksik döndüğünü gördüm. Nikon videolarınız da silindiyse, ilk taramadan sonra Advanced Camera Recovery’yi deneyin. Bölünmüş kamera dosyalarını hedef alır; bu da video için insanların düşündüğünden daha fazla önem taşır.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız
PhotoRec hâlâ işi görür. Ücretsizdir, güçlü bir kurtarma motoru vardır, ama kullanım süreci çirkindir.
Mesele şu. Daha az kullanıcı dostudur, önizleme yoktur ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman orijinal adları yerine genel dosya adlarıyla geri gelir. Sonradan yeniden adlandırılmış dosya yığınını ayıklamayı dert etmiyorsanız, denemeye değer.
Tarama öncesi, bariz şeyleri kontrol edin
İnsanların bir kartı bir saat tarayıp sonra fotoğrafların zaten dizüstü bilgisayarlarında olduğunu fark ettiğini gördüm.
Normalde aktardığınız yerlere bakın. Masaüstünüzü, Resimler klasörünü, harici sürücüleri, eski içe aktarma klasörlerini, bulut senkronizasyon klasörlerini, SnapBridge’i, kullandığınız her şeyi kontrol edin. Otomatik yükleme açıksa, dosyalarınız zaten orada duruyor olabilir.
Ne zaman durur ve işi uzmana bırakırdım
SD kart bilgisayarınızda hiç görünmüyorsa ya da fiziksel hasarı varsa, onunla uğraşmaya devam etmezdim. O noktada her ek deneme riskli gelir. Sorun silme değil de donanım olduğunda, bir veri kurtarma laboratuvarının şansı genelde daha yüksektir.
Kısa versiyon
Evet, silinen Nikon fotoğrafları çoğu zaman kurtarılabilir.
En iyi hamleniz hızlı ve temkinli olmaktır. Kartı kullanmayı bırakın, bir bilgisayardan tarayın, farklı bir sürücüye kurtarın ve çok umutlanmadan önce önizlemeleri kontrol edin. Dosyalar yakın zamanda silindiyse ve kart çok fazla yeniden kullanılmadıysa, şansınız çoğu zaman fena değildir.
Evet, biçimlendirme sonrası Nikon fotoğraf kurtarma çoğu zaman mümkündür; özellikle de kartı hemen kullanmayı bıraktıysanız.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerine ek olarak şunu da belirtmek isterim: biçimlendirme türü önemlidir. Nikon’da hızlı biçimlendirme genellikle tam görüntü verisini değil, dosya dizinini siler. Tam üzerine yazma ise bambaşka bir durumdur ve kurtarma oranları ciddi şekilde düşer.
Benim tavsiyem, önce SD kartın birebir bir imajını almak, ardından taramayı orijinal kartta değil bu imaj üzerinde yapmaktır. Bu, kart okuma sırasında bozulmaya başlarsa riski azaltır. Windows’ta USB Image Tool veya benzeri uygulamalar işe yarar. Mac ya da Linux’ta ise ne yaptığınızı biliyorsanız dd yaygın olarak kullanılır.
Ayrıca, Nikon RAW artı JPEG çektiyse ikisini de kontrol edin. Bazen bazı NEF dosyaları hasarlı olsa bile kurtarma işlemi JPEG önizlemelerini sorunsuz şekilde geri getirebilir. Birçok kişi için yarım başarı da yine başarıdır.
Biçimlendirilmiş kartlar için en iyi Nikon SD kart kurtarma yazılımını istiyorsanız, Disk Drill daha kolay seçeneklerden biridir çünkü Nikon dosya türlerini iyi algılar ve geri yüklemeden önce sonuçları önizlemenize izin verir. Bu önemlidir. Önizleme, dosyaların sağlam mı yoksa çöp mü olduğunu gösterir.
Bir noktada biraz farklı düşünüyorum: aynı kart üzerinde art arda çok sayıda araç denemek için fazla zaman harcamazdım. Daha fazla tarama, yaşlanan medya üzerinde daha fazla stres demektir. Önce imaj alın, sonra araçları deneyin.
Hızlı bir görsel özet istiyorsanız, Nikon SD kart fotoğraf kurtarma ipuçları hakkındaki şu kısa videoya da göz atmaya değer.
Kart bilgisayarınızda yeniden biçimlendirilmek istiyorsa ya da 0 bayt olarak görünüyorsa, orada durun. Bu daha çok dosya sistemi hasarına veya donanım sorunlarına işaret eder. Bu durumda laboratuvar kurtarması daha güvenli seçenektir.
Yani evet, kurtarma mümkündür. Kart hiç yeniden kullanılmadıysa şansınız en yüksek olur.
Evet, biçimlendirmeden sonra Nikon fotoğraf kurtarma birçok durumda kesinlikle mümkündür, özellikle de kamera hızlı biçimlendirme yaptıysa ve o zamandan beri karta yeni bir şey çekmediyseniz.
Genelde @mikeappsreviewer ve @hoshikuzu ile aynı fikirdeyim, ama bir şey eklerdim: insanlar bazen önce biçimlendirmenin gerçekten kamerada mı yoksa bilgisayarda mı yapıldığını kontrol etmeden doğrudan derin taramalara ve kurtarma uygulamalarına atlıyor. Nikon’un kamera içi biçimlendirmesi çoğu zaman PC’de yapılan biçimlendirmeden daha az yıkıcıdır, bu yüzden şansınız düşündüğünüzden daha iyi olabilir. Eğer bilgisayarda tam üzerine yazmalı bir biçimlendirme yapıldıysa, işte orada durum hızla kötüleşir.
Ayrıca, “biçimlendirildi” demenin “sonsuz dek gitti” anlamına geldiğini varsaymayın. SD kartlarda bu çoğu zaman yalnızca dizinin temizlendiği anlamına gelir. Asıl NEF, JPEG veya hatta MOV/MP4 verileri, üzerlerine yazılana kadar hâlâ orada duruyor olabilir. Bu yüzden Nikon SD kart fotoğraf kurtarma işe yarayabilir.
Pratik bir yol istiyorsanız, Disk Drill sağlam bir seçimdir çünkü Nikon fotoğraf biçimlerini iyi destekler ve kurtarılabilir dosyaları kaydetmeden önce önizlemenize izin verir. O önizleme kısmı insanların fark ettiğinden daha önemlidir. Eğer önizlemeler bozuk görünüyorsa, dosyalar da zarar görmüş olabilir. Kurtarmayı bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye yapardım, asla aynı SD karta değil. Biraz bariz, ama insanlar hâlâ bunu yapıyor.
Kartın önce imajının alınması tavsiyesiyle ufak bir anlaşmazlığım var: evet, ideal olan bu, ama bunu yaparken rahat değilseniz, komut satırı araçlarıyla uğraşmak faydadan çok stres yaratabilir. Normal bir kullanıcı için güvenilir bir kart okuyucu kullanmak ve Disk Drill gibi bir şeyle dikkatlice tarama yapmak çoğu zaman daha gerçekçi bir adımdır.
Ayrıca, tam dosyalar kurtarılamasa bile Nikon RAW sidecar dosyalarının veya daha küçük gömülü önizlemelerin kurtarılıp kurtarılamadığını kontrol edin. Bazen kusursuz orijinali elde edemezsiniz, ama kullanılabilir sürümler elde edersiniz.
Kart garip bağlanıyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya sürekli bağlantısı kesiliyorsa, durun. Bu artık gerçekten evde yazılımla çözülebilecek bir durum değildir.
Daha fazla SD kart kurtarma tavsiyesi ve gerçek dünya sorun giderme için şu başlığa göz atmaya değer: gerçek kullanıcılardan pratik SD kart kurtarma yardımına bakın.
Yani evet, SD kart biçimlendirmesinden sonra Nikon fotoğraf kurtarma kesinlikle mümkün. En iyi ihtimal, kart yeniden kullanılmadıysa, biçimlendirme hızlı yapıldıysa ve kartın kendisi arızalanmıyorsa geçerlidir.
Bir Nikon SD kartını biçimlendirmek her zaman fotoğrafları yok etmez. @hoshikuzu, @himmelsjager ve @mikeappsreviewer ile şu önemli noktada aynı fikirdeyim: kartı hemen kullanmayı bıraktıysanız şansınız en yüksektir.
Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: insanlar biçimlendirildi kelimesine fazla odaklanıyor, kartın gerçek durumuna ise yeterince odaklanmıyor. Kart biçimlendirmeden önce zaten sorunluysa, yeni çekim yapılmamış olsa bile kurtarma daha az öngörülebilir hâle gelir. Bu yüzden ağır işlemler yapmadan önce kartı düzgün bir USB kart okuyucuda bir kez okumayı deneyin. Normal şekilde bağlanıyorsa bu iyiye işarettir.
Özellikle Nikon dosyalarında kontrol etmeye değer bir diğer şey: birçok Nikon kamera DCIM/100NDxxx gibi klasör yapıları oluşturur ve bazen kurtarma uygulamaları fotoğrafları geri getirir ama orijinal klasör düzenini ve dosya adlarını kaybeder. Bu, bir etkinlik çektiyseniz ve sıralama düzenine ihtiyacınız varsa önemlidir. Kurtarılan dosyaları kurtarmadan sonra, kurtarılan dosya adına göre değil, çekim tarihi meta verilerine göre sıralayın.
Disk Drill burada makul bir seçenektir.
Artıları:
- Kullanımı kolay
- NEF, JPEG, MOV/MP4 için iyi destek
- Önizleme, dosyaların gerçekten kullanılabilir olup olmadığını doğrulamaya yardımcı olur
- Teknik olmayan kullanıcılar için birçok kurtarma aracına göre daha uygundur
Eksileri:
- Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı küçüktür
- Derin taramalar, kaybolan dosya adlarıyla dağınık sonuçlar verebilir
- Dosyaların üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
- Ücretli sürüm, tek seferlik bir kurtarma için pahalı gelebilir
Çok sayıda araç deneyin düşüncesiyle ilgili küçük bir anlaşmazlığım var: önce tek bir sağlam uygulama seçerdim, belki Disk Drill, ve kurtarma kalitesini önizlemelere göre değerlendirirdim. Önizlemeler genel olarak bozuksa, beş uygulama daha denemek genelde üzerine yazılmış veriyi bir anda düzeltmez.
Ayrıca, yalnızca birkaç kritik fotoğrafa ihtiyacınız varsa, her şeyi topluca kurtarmak yerine önce onlara öncelik verin. Bazen kartın tamamını dökmeden önce mutlaka gerekli görüntüleri kurtarmak mümkün olur.
Kısa cevap: evet, biçimlendirmeden sonra Nikon fotoğraf kurtarma çoğu zaman mümkündür, özellikle kamera içindeki hızlı biçimlendirmeden sonra, ancak başarı yeni bir şey yazılıp yazılmadığına ve SD kartın kendisinin sağlıklı olup olmadığına bağlıdır.