Silinen görüntülerin GoPro kurtarması hakkında tavsiyeye mi ihtiyacınız var

GoPro cihazımdaki önemli videoları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve şimdi SD karttaki görüntüleri kurtarmanın bir yolu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Bu klipler gerçekten çok önemli olduğu için ve tamamen kaybolmuş olabileceklerinden endişe ettiğim için, en iyi GoPro silinen görüntü kurtarma adımları veya yazılımı konusunda yardıma ihtiyacım var.

Ben de bu durumda bulundum ve durum hızla berbatlaşıyor. Eve geliyorsun, GoPro’yu bağlıyorsun ve önem verdiğin kliplerin kayıp olduğunu görüyorsun. Asıl mesele şu: videolar silindiyse ya da kart biçimlendirildiyse, kurtarma hâlâ oldukça sık işe yarar. İlk adımlar çok önemlidir.

Önce karta dokunmayı bırakın

Görüntüleri geri alma şansınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, SD kartı hemen kullanmayı bırakın.

Üzerine daha fazla video çekmeyin. Yeniden biçimlendirmeyin. Rastgele onarım araçları çalıştırmayın. Çoğu SD kartta silinen görüntüler anında yok olmaz. Önce dosya listesi kaybolur, video verisi ise çoğu zaman yeni veriler üzerine yazılana kadar yerinde kalır.

Daha ağır işlemlere geçmeden önce birkaç sıkıcı şeyi kontrol ederdim:

1. Ücretli bir GoPro bulut hesabınız varsa ve Otomatik Yükleme açıksa hesabınızı açın.
  2. Çöp Kutusu’na veya Son Silinenler bölümüne bakın.
  3. Kartı tekrar kameraya takın ve GoPro bir onarım uyarısı sunuyor mu bakın.
  4. Farklı bir kart okuyucu, başka bir USB bağlantı noktası veya başka bir bilgisayar deneyin.
  5. Kartın Windows’ta Disk Yönetimi’nde veya macOS’ta Disk İzlencesi’nde görünüp görünmediğine bakın.

Kart hiç görünmüyorsa, bağlantıyı sürekli kesiyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, ben orada dururdum. O noktada bir veri kurtarma laboratuvarına giderdim. Fiziksel arıza, dosyaları yanlışlıkla silmekten farklı bir sorundur.

GoPro video kurtarmanın neden insanların düşündüğünden daha zor olduğu

Bu durum birçok kişiyi hazırlıksız yakalıyor. Bir Word belgesini ya da JPEG dosyasını kurtarmak başka bir şeydir. GoPro görüntüleri daha dağınıktır.

Bu kameralar videoyu çoğu zaman kart üzerine parçalar hâlinde yazar. Dosya sistemi silindiğinde ya da hasar gördüğünde, kurtarma yazılımının bu parçaları doğru sırayla yeniden oluşturması gerekir. Bazı araçlar bir MP4 adını bulur ama yine de bozuk bir dosya verir ya da açılıp yarısında donan bir klip çıkarır. Bunu bir kereden fazla gördüm.

Benim başlayacağım yazılım yolu

Silinmiş, biçimlendirilmiş veya mantıksal olarak hasar görmüş GoPro kartlarında, ben kurtarma yazılımıyla başlardım.

Kendi kartımda bunu yapacak olsaydım, Disk Drill kullanırdım.

Burada kullanmaya değer olan kısım Advanced Camera Recovery. Kamera görüntüleri için geliştirildi ve insanların yıllarca GoPro klipleri için kullandığı eski GoProRecovery ve CnW Recovery araçları serisinden geliyor. Mevcut sürüm bu yöntemlerin üzerine inşa etmeye devam ediyor ve GoPro’lar, dronlar, araç kameraları ve benzer cihazlardan gelen parçalanmış görüntülere odaklanıyor.

Nasıl çalıştırırdım

Adımlar yeterince basit:

1. SD kartı GoPro’dan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile doğrudan bilgisayarınıza bağlayın.
  3. Disk Drill’i açın.
  4. SD kartı seçin.
  5. Advanced Camera Recovery seçeneğini seçin.
  6. Taramayı başlatın.
  7. Bulduğu videoları önizleyin.
  8. Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın.

Önizleme kısmı önemlidir. Bir klip temiz şekilde önizleniyorsa, dosyanın kurtarmaya değer olup olmadığı konusunda daha iyi fikir verir. Başka bir sürücüye bir yığın çöp dökmeden önce buna bakmayı severim.

Kart okuma hataları veriyorsa veya kararsız görünüyorsa, ben onu tekrar tekrar taramazdım. Önce bire bir yedek alır, sonra asıl kart yerine yedeği tarardım. Orijinal kart üzerinde daha az yük oluşturur. Risk de daha az olur.

Mac tarafında da hikâye aynı

Mac kullanıyorsanız da neredeyse aynı rutin geçerli. Kart okuyucu, uygulamayı başlat, tara, önizle, başka bir yere kurtar. Burada gösterişli bir şey yok.

Ne zaman yazılımı atlayıp doğrudan laboratuvara giderdim

Bazen akıllıca hareket, evde çözüm denemeyi bırakmaktır.

Şu durumlarda profesyonel bir veri kurtarma hizmetine yönelirdim:

1. SD kart çatlamış, eğilmiş veya başka şekilde hasar görmüşse.
  2. Hiçbir bilgisayar onu hiç algılamıyorsa.
  3. Her taramada bağlantısı kesiliyorsa.
  4. Ortada iyi bir neden yokken ısınıyorsa.
  5. Görüntüler, onlarla kumar oynamak istemeyeceğiniz kadar önemliyse.

Arızalı bir kartta yazılımla uğraşmak bazen durumu daha da kötüleştirir. Her zaman değil ama yeterince sık olur.

Bu sadece basit bir silme ya da biçimlendirme işiyse, ihtimaller genelde insanların düşündüğünden daha iyidir. Görüntüler kaybolduktan sonra kartı çok fazla kullanmadıysanız, videoların en azından bir kısmını geri alma şansınız hâlâ güçlüdür.

Görüntüler silindiyse ve sonrasında yeni klipler kaydetmediyseniz, şansınız hâlâ fena değil. En büyük etken üzerine yazılma oranıdır. SD kartlarda, silinen girdiler genellikle önce kaybolur, video verisi ise aynı bloklara yeni yazımlar gelene kadar orada kalır.

Kartın kullanımını durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu. Eğer görüntüler çok önemliyse, önce kartın imajını alırdım. Orijinal medyada 4 farklı tarama çalıştırmayın. Tam bir kopya oluşturmak için tek ve temiz bir geçiş daha güvenlidir. Windows’ta USB Image Tool veya HDD Raw Copy Tool kullanın. Mac’te, kart kötü okunuyorsa ddrescue daha iyi bir seçimdir.

GoPro görüntülerinde sorunlu nokta parçalanmadır. Genel kurtarma uygulamaları çoğu zaman dosya adlarını bulur ama bozuk MP4’ler döndürür. Disk Drill burada hâlâ daha iyi seçeneklerden biri çünkü düz dosya oyucularına göre kamera medyasını daha iyi işler. Denerseniz, kurtarılanları bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kaydedin, asla aynı SD karta geri yazmayın. Bulduğunuz her sonucu önizleyin. Bir dosya önizlemede oynuyorsa, şansınız çok daha iyidir.

Ayrıca .LRV ve .THM yardımcı dosyalarını da kontrol edin. Bunlar tam videonuz değildir ama klip zamanlamasını ve adlarını doğrulamaya yardımcı olurlar. Ana MP4 hasarlıysa, VLC’nin onarım yöntemi veya ffmpeg ile yeniden kapsülleme bazen oynatmayı düzeltebilir. Her zaman değil, ama yarı bozuk GoPro kliplerini kurtardığını gördüm.

Seçeneklerle ilgili hızlı bir özet istiyorsanız, bu sayfa en iyi SD kart video kurtarma araçlarını sade bir dille anlatıyor:
silinen GoPro görüntüleri için en iyi SD kart video kurtarma yazılımı

Kart bağlantıyı kesiyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya ısınıyorsa, burada durun. Bu evde kurtarma işi değil, laboratuvarlık bir durumdur.

Eğer bu doğrudan bir silmeyse ve kartı kullanmayı bıraktıysanız, hâlâ gerçekten iyi bir şansınız var. @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim, ama kameranın size gösterdiği her onarım istemini denemek konusunda biraz daha az ikna olmuş durumdayım. Bazen bu yardımcı olur, bazen de karta daha fazla çöp veri yazar. Bana göre, daha az dokunmak = daha iyi.

Benim ekleyeceğim şey şu:

• Eksik kliplerin bölümlere ayrılıp ayrılmadığını kontrol edin. GoPro uzun kayıtları sık sık birden fazla dosyaya böler, bu yüzden insanlar yalnızca bir parça kaybolduğunda görüntülerin tamamen gittiğini sanır.
  • Kartta gizli dosyaları arayın. Bazen dizin bozulur, tamamen kaybolmaz.
  • Dosyaları kurtarırsanız ve oynatılmazlarsa, hemen bozuk olduklarını varsaymayın. ffmpeg ile yapılacak bir remux, kurtarılan bazı GoPro MP4 dosyalarını insanların beklediğinden çok daha sık düzeltebilir.
  • Tüm bunlardan sonra SD kartı test edin. Sahte veya arızalanan kartlar bir sürü silinmiş görüntü sorununa neden olur.

Yazılım olarak, Disk Drill, GoPro silinmiş görüntü kurtarma için başlamak adına sağlam bir yerdir çünkü kamera videosunda birçok genel silinen dosya kurtarma uygulamasından daha iyi olma eğilimindedir. Yine de kurtarmayı farklı bir sürücüye yapardım, tabii ki. Biraz temel bir şey, ama insanlar hâlâ bunu berbat edebiliyor.

Şunu da okumaya değer: Silinmiş GoPro ve SD kart videolarını kurtarmak için Reddit ipuçları

Kart 0 bayt gösteriyorsa veya bağlantısı sürekli kesiliyorsa, kendin yap işlerini bırakın. İşte evde kurtarmanın çok hızlı bir şekilde gerçekten saçma hâle geldiği nokta.

Bir noktada biraz itiraz ederdim: Görüntü zaten gözden çıkarılabilir kabul edilmiyorsa, herhangi bir şeyi onarması için GoPro’nun kendisine güvenmezdim. Kameralar dikkatli adli kurtarma yapmak için değil, çekime devam etmek için üretilir.

@suenodelbosque, @andarilhonoturno ve @mikeappsreviewer’ın zaten değindiği konuları tamamlayan birkaç ek kontrol:

• Windows veya macOS garip davranıyorsa kartı Linux’ta okumayı deneyin. Bazen kart orada DCIM klasörünü manuel olarak kopyalayacak kadar uzun süre bağlanır.
  • Açılmayan MP4 dosyaları kurtarırsanız, bunları MediaInfo ile inceleyin. Süre boş görünüyorsa veya meta veriler eksikse, video verisi hâlâ mevcut olabilir ve sadece bir başlık aktarımı veya remux gerekebilir.
  • GoPro bölüm dosyaları insanları yanıltabilir. Silinen klip aslında GX01, GX02 vb. içindeki eksik bir segment olabilir.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artılar

• Kamera medyası ve parçalanmış videolar konusunda iyi
  • Kurtarmadan önce önizleme kullanışlı
  • Kullanıcı dostu arayüz, kullanıcı hatası olasılığı daha düşük

Eksiler

• Kartta fiziksel sorunlar varsa sihirli bir çözüm değil
  • Derin taramalar çok sayıda anlamsız ad döndürebilir
  • Tam kullanım için ücretli kurtarma herkese uygun olmayabilir

Disk Drill parçalar buluyor ama oynatma bozuksa, yine de her şeyi kaydedin. Aksiyon kamerası görüntülerinde kısmi kurtarma yaygındır ve hasarlı klipler bazen daha sonra yeniden oluşturulabilir. Kart kapasitesi aniden yanlış görünüyorsa, örneğin 32 GB birkaç MB olarak görünüyorsa, bu basit silinmeden çok denetleyici arızasına işaret eder. Böyle bir durumda kendim yap yaklaşımını bırakırdım.