USB Sürücüsünden Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır Hakkında Tavsiyeniz Var mı?

USB sürücümden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve bunların başka hiçbir yerde yedeklenmediğini çok geç fark ettim. Sürücüde gerçekten kurtarmam gereken iş belgeleri ve kişisel fotoğraflar var ve onu daha fazla kullanmanın verilerin üzerine yazabileceğinden korkuyorum. Silinen dosyaları geri yüklemeye yardımcı olabilecek güvenli USB dosya kurtarma önerileri, araçları veya adımları arıyorum.

Bunu zor yoldan öğrendim, o yüzden en baştan söyleyeyim. USB belleğiniz tıklama sesleri çıkarıyorsa, sürekli bağlantısı kesilip yeniden geliyorsa ya da elinizde ısınıyorsa, fişini çekin ve orada durun. Yazılımsal çözümleri denemeyin. CHKDSK de çalıştırmayın. Sürücüye değişiklik yazar ve dosya sistemini zorla yeniden düzene sokmaya çalışır. Bazen dosyalarınız hâlâ orada duruyordur, sonra CHKDSK haritayı parçalar ve elinizde işe yaramaz şeyler bırakır.

Kolay kontroller dosyalarınızı geri getirmediyse, iki şeyden birinin olduğunu varsayardım. Dosya tablosu zarar görmüştür ya da dosyalar gerçekten silinmiştir. O noktada benim seçeceğim yol veri kurtarma yazılımı olurdu.

İnsanların PhotoRec, TestDisk veya Windows File Recovery gibi ücretsiz araçları önerdiğini göreceksiniz. Kullandım. İş görüyorlar, bir bakıma. Ama işin püf noktası şu: terminal kullanımına alışık değilseniz oldukça kaba hissettiriyorlar. Özellikle PhotoRec bana klasörsüz, özgün adları olmayan, yeniden adlandırılmış devasa bir dosya yığını verdi; işe yarar hiçbir şey yoktu. Elimde f123456.jpg, f123457.jpg gibi şeyler ve saatler süren elle ayıklama kaldı. Sürücünüzde yılların fotoğrafları veya iş belgeleri varsa, bu çok çabuk yorucu hâle geliyor.

Benim için daha iyi çalışan şey Disk Drill oldu. Sihirli olduğunu söylemiyorum. Söylediğim şu: normal birine verip sonrasında ortalık karışır diye endişe etmeyeceğim araç buydu. İnsanları ona yönlendirmeye devam etmemin birkaç nedeni var:

1. Önce sürücünün imajını almanıza izin veriyor. En çok sevdiğim kısım bu. USB belleğin bire bir kopyasını oluşturuyorsunuz, sonra orijinal aygıtı zorlamak yerine kopyayı tarıyorsunuz. Flash bellek yarı arızalıysa, bunun önemi çok büyük.
  2. Kurtarmadan önce önizleme alıyorsunuz. Fotoğrafları açabildim, belgeleri kontrol edebildim ve bir şey kaydetmeden önce taramanın doğru verileri bulup bulmadığını görebildim. Zaman kazandırıyor. Tahmin yürütmeyi de azaltıyor.
  3. Her şeyi daha düzenli tutuyor. Ücretsiz komut satırı araçlarıyla karşılaştırınca, klasör yapısını koruma ve dosya türlerini tanıma konusunda daha iyi iş çıkardı. Ayrıca BitLocker ile şifrelenmiş sürücülerle de çalışıyor; bu da eski yedekleme belleklerimden birinde işime yaradı.

İnsanların hâlâ karıştırdığı bir kural var: kurtarılan dosyaları tekrar aynı USB belleğe değil, bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kaydedin. Kurtarılan verileri hasarlı sürücünün üzerine yazarsanız, çıkarmaya çalıştığınız dosyaların tam üstüne yazma riski doğar. İnsanların bunu bir kez yapıp sonra neden kurtarılan dosyaların yarısının açılmadığını merak ettiğini gördüm. Evet. Sebebi bu.

Her şeyi bilgisayarınıza kopyalayıp dosyaların açıldığını kontrol ettikten sonra, hâlâ test etmek istiyorsanız USB belleği silip yeniden biçimlendirin. Ben olsam genelde değiştiririm. Flash bellekler ucuzdur, kaybolan veriler değil. Adım adım ilerler ve acele etmezseniz, elinizde makul bir şans olur.

USB kullanmayı bırakın. Her yazma işlemi şansınızı azaltır.

Büyük bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, önce onarım araçlarını çalıştırmayın. Kurtarma yazılımından önce bir kontrol daha eklerdim. Windows’ta Disk Yönetimi’ni açın ve USB’nin doğru boyutta görünüp görünmediğine bakın. Kapasite yanlış görünüyorsa, örneğin 0 bayt ya da garip bir sayı gibi, evde çözümleri atlayın. Bu, donanım veya denetleyici arızasına işaret eder.

Sürücü düzgün şekilde bağlanıyorsa, en iyi şansınız USB’nin kendisine değil, başka bir bilgisayar sürücüsüne dosya kurtarmaktır. Disk Drill, bir USB sürücüsünden silinen dosyalar için sağlam bir seçimdir çünkü yaygın dosya sistemlerini iyi işler ve hâlâ nelerin orada olduğuna dair size hızlı bir fikir verir. Genel olarak ücretli araçlara bayılmıyorum, ama zaman önemlidir ve ücretsiz araçlardan gelen ham çıktıyı ayıklamak çok çabuk yorucu hâle gelir.

Şunu yapın:

1. USB’yi takın, içine hiçbir şey kopyalamayın.
  2. Disk Drill ile tarayın.
  3. Önce belgeleri ve fotoğrafları önizleyin.
  4. Dosyaları USB’ye değil, bilgisayarınıza veya harici bir HDD’ye kurtarın.
  5. Başka bir şey yapmadan önce dosyaların açıldığını kontrol edin.

İş belgeleri için DOCX, XLSX, PDF arayın. Fotoğraflar için JPG, PNG, HEIC, RAW kontrol edin. İsimler kaybolduysa, dosya türüne ve tarihe göre sıralayın. Dürüst olmak gerekirse bu çok zaman kazandırır.

Ayrıca, hızlı bir adım adım anlatım istiyorsanız, bu video fena değil:
bu USB dosya kurtarma rehberini izleyin

Seçenekleri karşılaştırıyorsanız, 2026 için en iyi veri kurtarma yazılımını aratın. Bu sorgu daha yeni testleri ve USB’ye özel sonuçları çıkarır. Dosyalar çok değerliyse ve USB bağlantısı kopmaya başlıyorsa, durun ve bir laboratuvara gönderin. Bu kısım berbat, ama ölmekte olan bir flash sürücüye yazmak insanların eşyalarını tamamen kaybetmesinin yoludur.

@mikeappsreviewer ve @ombrasilente’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey: dosyaların gerçekten silinip silinmediğini, yoksa sadece dizin listesinde gizlenip/gizlenmediğini ya da bozulup bozulmadığını kontrol edin. Windows’ta Komut İstemi’ni açın ve X = USB sürücü harfiniz olacak şekilde attrib -h -r -s /s /d X:\*.* komutunu deneyin. Kulağa saçma geliyor ama kötü amaçlı yazılım ya da hatalı bir bağlantı kesilmesi yüzünden “silinmiş” dosyaların geri geldiğini gördüm.

Ayrıca, varsayılan olarak “sonrasında yeniden biçimlendirin” tavsiyesine biraz katılmıyorum. Eğer bu bellek daha önce hiç sorunlu davrandıysa, ben ona bir daha hiç güvenmezdim. Kullanmayı bırakın. USB sürücüler ucuzdur, fotoğraflarınızı yeniden kaybetmek değil.

Sürücü okunabiliyorsa, yapılacak en doğru şey yalnızca taramaktır. Disk Drill, büyük ihtimalle USB’den silinen dosyaları kurtarmak için en kolay seçenek çünkü kaydetmeden önce içeriği önizleyebilirsiniz. Recuva da bazen basit kazara silmelerde işe yarayabilir, ancak dosya sistemi karıştığında daha az kullanışlıdır.

Ve evet, kurtarma işlemini aynı USB’ye değil, bilgisayarınıza yapın. İnsanlar bunu bir kez yapıyor ve anında pişman oluyor.

Daha fazla görüş istiyorsanız, şu başlık okumaya değer:
arızalı bir USB sürücüsünden dosya kurtarmanın en iyi yolları

@ombrasilente, @himmelsjager ve @mikeappsreviewer’ın zaten ele aldıklarına küçük bir ek: USB hâlâ okunabiliyorsa, dosyaları sildiğiniz asıl bilgisayardaki Geri Dönüşüm Kutusu’nu kontrol edin. Birçok kişi bunu atlıyor çünkü “bu bir USB idi,” ama Windows bazen silme işleminin nasıl gerçekleştiğine bağlı olarak silinenleri oraya yönlendirir.

Normal tarama hiçbir şey bulmazsa doğrudan dosya oyma yöntemine de atlamazdım. Oyma fotoğraflar için harikadır, ancak Office belgelerinde bozuk parçalar ve isimsiz dosyalarla sonuçlanabilir. Disk Drill’in burada faydalı olmasının nedenlerinden biri de bu. Önce meta veriye dayalı kurtarmayla başlayabilir, sonra yalnızca gerekirse daha derine inebilirsiniz.

Disk Drill avantajları:

• fotoğraf/belge önizlemesi kolay
  • güvenli şekilde başka bir sürücüye kurtarma yapabilir
  • mümkün olduğunda orijinal yapıyı korumada iyi
  • teknik olmayan kullanıcılar için uygun

Disk Drill dezavantajları:

• en ucuz seçenek değil
  • derin taramalar biraz zaman alabilir
  • her yazılım gibi, gerçek donanım arızasını düzeltemez

Bir şey daha: silinen dosyalar çok küçükse ve silindikten sonra belleği kullanmaya devam ettiyseniz, mucize beklemeyin. Flash depolamadaki aşınma dengeleme, kurtarmayı eski sabit disklere göre daha öngörülemez hâle getirir. “Sadece tara ve gör” diyenlerle biraz farklı düşündüğüm nokta da bu. Dosyalar iş açısından kritikse, erken aşamada bir laboratuvara başvurmak aslında birden fazla başarısız kendin yap denemesinden daha ucuz olabilir.