Harici sürücüm bağlantı kesildikten sonra aniden NTFS’ten RAW’a dönüştü ve şimdi Windows, kullanabilmem için önce biçimlendirmem gerektiğini söylüyor. İçinde önemli dosyalar var, bu yüzden veri kaybı olmadan bir RAW sürücüyü onarmanın veya NTFS’e dönüştürmenin en güvenli yolunu bulmaya çalışıyorum. RAW’tan NTFS’e kurtarma ile uğraştıysanız, sizin için ne işe yaradı?
Üzerinde önemsediğiniz herhangi bir şey varsa, RAW’dan doğrudan NTFS’ye geçmezdim. Windows bir sürücüyü RAW olarak gösterdiğinde, bu genellikle artık geçerli bir dosya sistemi görmediği anlamına gelir. Bu, bazen basit bir dönüştürmenin işe yaradığı FAT32 gibi değildir. Ben olsam önce dosyaları kurtarır, sonra sürücüyü yeniden oluştururdum.
Ben olsam şu sırayı izlerdim.
1. Adım: Sürücüye yazmayı durdurun
Şimdilik hiç dokunmadan bırakırdım. Biçimlendirme yok, CHKDSK yok, DiskPart ile onarma denemeleri yok. Bunların hepsi diske değişiklik yazar ve dosya sistemi zaten hasarlıysa, kurtarmayı çok hızlı şekilde zorlaştırırsınız. İnsanların önce düzeltmeye çalışıp kolay kurtarma şansını kaybettiğini gördüm.
2. Adım: Başka bir şey yapmadan önce dosyalarınızı alın
Sürücü hâlâ Disk Yönetimi içinde doğru boyutta görünüyorsa, ben oradan başlar ve Disk Drill ile tarardım.
Adımlar yeterince basit:
- Disk Drill’i RAW olan değil, farklı bir sürücüye kurun.
- RAW USB sürücüsünü, SSD’yi veya harici sabit diski bağlayın.
- RAW diski seçin ve Kayıp Verileri Ara seçeneğine tıklayın.
- Taramayı tamamen bitene kadar bekleyin.
- Sonuçları klasöre, dosya türüne veya dosya adına göre inceleyin.
- Önemsediğiniz dosyaları önizleyin.
- Bunları başka bir depolama aygıtına kurtarın.
Disk Drill hakkında hoşuma giden şeylerden biri, Windows sürümünün size 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma sunması. Bundan daha da faydalı olan, taramaların ve önizlemelerin engellenmemesi; böylece para harcamadan önce nelerin bulunduğunu görebilirsiniz.
Önizleme desteği gayet iyi. Belgeler, PDF’ler, fotoğraflar, videolar, ses dosyaları, arşivler ve birçok RAW kamera formatı, benzer sürücülerde yaptığım testlerde sorunsuz göründü. Bir dosya temiz şekilde önizleniyorsa, bunu kurtarma açısından iyi bir işaret sayardım.
RAW disklerde yardımcı olan şey, Disk Drill’in yalnızca Windows’un NTFS’yi okuyabilmesine güvenmemesi. Hâlâ mevcutsa geriye kalan NTFS meta verilerini arar. Dosya sistemi fazla bozulmuşsa, uzun bir dosya türü listesi için imza tabanlı kurtarmaya da geri döner.
İlk tarama eksik görünüyorsa, ben orada durmazdım. Aynı sürücüyü UFS Explorer veya DiskGenius ile de kontrol ederdim. Farklı kurtarma araçları farklı sonuçlar çıkarır. Bir aracın kaçırdığı klasörleri diğerinin hiç zorlanmadan bulduğuna denk geldim. Biraz sinir bozucu, ama oluyor.
3. Adım: Kurtarmadan sonra sürücüyü NTFS olarak yeniden oluşturun
Dosyalarınız güvenli bir yere kopyalandıktan sonra, sürücüyü yeniden kullanılabilir hâle getirirdim.
Kolay yol:
- Disk Yönetimini açın.
- RAW bölüme sağ tıklayın.
- Biçimlendir seçeneğini seçin.
- NTFS seçin.
- Hızlı Biçimlendirme seçeneğini açık bırakın.
- Tamama tıklayın.
Windows biçimlendirmenize izin vermiyorsa, önce RAW bölümü silin, yeni bir bölüm oluşturun, ardından yenisini NTFS olarak biçimlendirin.
Son bir şey. Bu bir SSD ise ya da sürücü sürekli çevrimdışı oluyorsa, okuma hataları veriyorsa veya her dokunduğunuzda daha da yavaşlıyorsa, verileri sonra değil şimdi kurtarırdım. Temiz bir biçimlendirmeden sonra bile tekrar RAW oluyorsa, önemli hiçbir şeyi ona emanet etmezdim. O noktada sürücüyü değiştirir ve yoluma devam ederdim.
“Onarım” kelimesi konusunda dikkatli olurdum. RAW çoğu zaman Windows’un dosya sistem haritasını kaybettiği anlamına gelir, dosyaların kendisini değil. @mikeappsreviewer önce yazma işlemlerinden kaçınma konusunda haklı, ancak tüm onarım yollarını sonsuza kadar tamamen atlama fikrine tam olarak katılmıyorum. Sürücü sağlıklıysa ve hasar yalnızca mantıksalsa, herhangi bir şeyi silmeden önce TestDisk ile salt okunur bir test denemeye değerdir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
-
CrystalDiskInfo ile SMART sağlığını kontrol edin.
Sağlık kötüyse durun. Önce HDDSuperClone veya ddrescue gibi bir araçla sürücünün klonunu alın. -
TestDisk’te salt okunur bir bölüm onarım taraması deneyin.
Bulunan NTFS yapısı doğru görünmüyorsa değişiklikleri yazmayın. -
Klasör ağacı önemliyse Disk Drill ile tarayın.
Yalnızca ham kurtarmaya kıyasla genelde dosya adlarını ve klasörleri daha iyi çıkarır. Kurtarmayı farklı bir sürücüye yapın. -
Verileriniz güvende olduktan sonra tekrar NTFS olarak biçimlendirin.
Windows’ta dosya kurtarma için sağlam bir rehber istiyorsanız, bu yardımcı olur:
Windows’ta silinen dosyalar nasıl kurtarılır
Bir şey daha. Muhafaza veya USB kablosu bağlantı kesme sırasında sorun çıkardıysa, önce çıplak sürücüyü başka bir muhafazada veya SATA bağlantı noktasında test edin. Sorunun tamamen adaptörden kaynaklandığını gördüğüm oldu.
Bunu iki ayrı soruya ayırırdım: dosya sistemi mi bozuk, yoksa USB köprüsü/kablosu mu Windows’a yanlış bilgi veriyor?
Bence @mikeappsreviewer ve @sognonotturno bu kısma sadece yüzeysel değinmiş. Harici disklerin RAW olarak görünüp, sonra kabloyu, güç adaptörünü veya kutusunu değiştirince gayet düzgün okunduğunu gördüm. Ucuz USB-SATA kartları sürekli arızalanır. Bu, kendi güç adaptörü olan masaüstü tipi bir harici diskse, onu da test edin.
Ben herhangi bir onarım girişiminden önce şunları yapardım:
- Event Viewer’da disk/ntfs/usbstor hatalarını kontrol edin
- başka bir bilgisayarda deneyin
- başka bir USB portu deneyin, tercihen anakartın arka portlarını
- mümkünse diski kutusundan çıkarıp doğrudan SATA ile veya çalıştığı bilinen bir adaptörle bağlayın
- garip tıklama sesleri, sürekli dönmeye başlama/durma döngüleri veya beklemeler olup olmadığını dinleyin
Ayrıca önce belki onaralım diyenlerle küçük bir fikir ayrılığım var: veriler gerçekten önemliyse, ben deneme yapmadan önce diskin imajını alırdım. Sağlıklı görünen diskler bile bağlantı kopması olayından sonra hızla kötüleşebilir. Sektör sektör bir klon/imaj almak, sorun yaşama ihtimalinizi bir adım azaltır.
Disk okunabilecek kadar kararlıysa, kurtarmayı orijinalden değil imajdan yapın. Disk Drill’in hâlâ faydalı olduğu yer burası, özellikle de sadece ham dosya oyma yerine dosya adlarını ve klasör yapısını koruma şansını en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız. Windows araçlarına göre hasarlı NTFS’te daha iyi sonuç verdiğini gördüm ve bozulmuş bir harici diskten gerçekten düzenli dosyaları geri almanız gerektiğinde bu çok önemlidir.
Dosyalar güvendeyse, sonra bölüm tablosunu silin, yeni bir NTFS birimi oluşturun ve diski tamamen test edin. Hızlı test değil. Gerçek test. Tekrar RAW olursa çöpe atın. Sert ama evet, ben ona tekrar güvenmezdim.
Windows’ta bozulmuş bir sürücüden dosya kurtarma hakkında ek okuma isterseniz, bu aynı temel fikri daha basit şekilde anlatıyor.
Bir şeye itiraz ederdim: “onarım” çoğu zaman yanlış bir bakış açısıdır. Güvensiz bir bağlantı kesme sonrasında RAW durumu bir metadata sorunu olabilir, ama aynı zamanda sınırda çalışan donanımın ilk işareti de olabilir. Bu yüzden buna önce bir dönüştürme işi olarak değil, bir teşhis işi olarak yaklaşırdım.
@sognonotturno, @boswandelaar ve @mikeappsreviewer’ın zaten anlattıklarına ek olarak benim ekleyeceğim şey, bölüm başlangıç ofsetinin bozulup bozulmadığını kontrol etmektir. NTFS birimlerinin sırf bölüm girdisi artık doğru yeri göstermediği için RAW göründüğünü gördüm; oysa gerçek NTFS önyükleme sektörü ve MFT hâlâ yerindeydi. Böyle bir durumda dosya kurtarma yazılımı işe yarar, ama bölüm tablosunun doğru şekilde düzeltilmesi bazen dosya içeriğine dokunmadan birimi geri getirebilir. Püf noktası şu: bunu ancak yerleşimin tam olarak eşleştiğini doğruladıktan sonra yaparsınız.
İnsanların atladığı bir başka açı da şu: Disk Yönetimi’nin bildirdiği şey ile bir hex görüntüleyicinin veya bölüm aracının sektör 0’da ve NTFS önyükleme sektörü alanında gördüğü şeyi karşılaştırın. Sektör 0 yanlış görünüyorsa ama yedek NTFS önyükleme sektörü sağlamsa, bu size bunun mantıksal bozulma mı yoksa daha kötü bir şey mi olduğu konusunda çok şey söyler.
Özellikle Disk Drill konusunda:
Artılar
- hasarlı NTFS üzerinde klasör ağaçlarını yeniden oluşturmada çok iyidir
- önizlemeler, kurtarmadan önce dosya bütünlüğünü değerlendirmenize yardımcı olur
- adli bilişim tarzı birçok araca göre kullanımı daha kolaydır
Eksiler
- tam kurtarma gerekiyorsa en ucuz seçenek değildir
- derin taramalar yinelenen veya dağınık sonuçlar döndürebilir
- bölüm metadata’sını bizzat düzeltmek için ilk tercihim değildir
Yani evet, yapı önemliyse çıkarmak için Disk Drill kullanırdım, ama RAW’ı NTFS’ye “onaran” şey olarak değil. Önce kurtar, sonra incele. Sürücü bundan sonra uzun bir yüzey okuma testini geçerse, belki yeniden kullanılabilir. Bir kez daha tökezlerse, emekliye ayırın. İki kez RAW olması benim için genelde yeterli kanıttır.