Mac bilgisayarımdaki Çöp Kutusunu yanlışlıkla boşalttım ve önemli dosyaların hâlâ içinde olduğunu fark ettim. Time Machine veya iCloud yedeğim yok ve bu belgeleri iş için gerçekten geri almam gerekiyor. Daha fazla veri kaybına neden olmadan macOS’te kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarmanın güvenli yollarını arıyorum.
Bunu bir MacBook Air üzerinde yaptım ve bir anlığına mideme bir yumruk yemiş gibi oldum. Çöp Kutusu’nu boşalttım, sonra orada iş dosyalarının ve bir sürü fotoğrafın bulunduğu bir klasör olduğunu hatırladım. Yani evet, bütün bu karmaşayı zaten yaşadım.
Öğrendiğim en önemli şey şu, Çöp Kutusu’nu boşaltmak her zaman dosyaların anında yok olduğu anlamına gelmez. macOS’ta sistem çoğu zaman önce işaretçileri kaldırır ve alanı boş olarak işaretler. Dosya verileri, üzerine yeni veriler yazılana kadar hâlâ orada duruyor olabilir. Yani süre hemen işlemeye başlar.
Kötü tarafı SSD. Daha yeni Mac’lerin çoğu SSD depolama kullanıyor ve TRIM arka planda çalışıyor. TRIM, sürücüye silinen blokları temizlemesini söyler. Bazen hızlıca devreye girer. Bazen de bir fırsat penceresi olur. Bu yüzden ne olduğunu fark eder etmez Mac’i neredeyse hemen kullanmayı bıraktım.
Sonunda Disk Drill denedim. Benim için APFS üzerinde en sorunsuz çalışan buydu ve Apple Silicon erişimi konusunda birkaç başka uygulamanın çıkardığı zorlukları çıkarmadı. Her durumu çözdüğünü söylemiyorum. Benim durumumda, önemli şeylerin çoğunu geri getirdi.
Benim kullandığım tam kurulum buydu.
Mac’i normal şekilde kullanmayı hemen bıraktım. Gezinti yok, indirme yok, rastgele uygulama kurulumu yok.
Harici bir USB SSD bağladım. Kurtarılan dosyaların, kurtarmaya çalıştığım aynı dahili sürücüye yazılmasını istemedim.
Disk Drill’i indirip dahili Mac sürücüsüne değil, harici SSD’ye kurdum.
Başlattığımda ona Tam Disk Erişimi verdim.
Yol şuydu, Sistem Ayarları → Gizlilik ve Güvenlik → Tam Disk Erişimi.
Listede dahili SSD’mi gösterdi. Onu seçtim ve “Kayıp verileri ara”yı başlattım.
Tarama MacBook Air cihazımda yaklaşık bir saat sürdü. Bittikten sonra “Bulunan öğeleri incele”yi açtım.
Önce sonuçları belgelere ve fotoğraflara göre filtreledim. Filtreler olmadan liste çok büyüktü ve biraz karmakarışıktı.
Geri yüklemeden önce dosyaları önizledim. Benim durumumda, önizleme sorunsuz açılıyorsa kurtarma da genelde sorunsuz çalışıyordu.
Dosyaları kontrol ettikten sonra Kurtar’a bastım.
Her şeyi harici SSD’ye kaydettim.
Sonuç olarak, belgelerimin neredeyse tamamını ve fotoğrafların çoğunu, orijinal adları da korunmuş şekilde geri aldım. Bazı gereksiz dosyalar, geçici şeyler, önbellek kalıntıları bozuktu. Umurumda değildi. İhtiyacım olan dosyalar kurtuldu.
Çöp Kutusu’nu boşaltmadan önce Time Machine çalışıyorduysa, önce oradan başlardım. Bir sürücüyü taramaktan daha güvenli, daha hızlı ve daha az karmaşıktır.
Menü çubuğundan veya Spotlight üzerinden Time Machine’i açın.
Silinen dosyaların eskiden bulunduğu klasöre gidin.
Çöp Kutusu’nu boşaltmadan önceki bir tarihe geri gidin.
Dosyaları seçin ve Geri Yükle’ye basın.
Bu onları adları bozulmadan tekrar orijinal klasöre koyar; bu da kurtarma çıktıları arasında ayıklama yapmaktan çok daha iyidir.
Ayrıca insanların unuttuğu yerlere de bakın.
iCloud Drive
Fotoğraflar’da Son Silinenler
Notlar’da Son Silinenler
Dropbox silinen dosyalar
Google Drive çöp kutusu ve sürüm geçmişi
Eski kopyaların bulunduğu harici sürücüler
Bir şey daha. Silinen şeyler bir SD karttan, kamera kartından veya drone kartından geldiyse, orijinal karta da bakardım. Karttan kurtarma çoğu zaman daha kolay olur, tabii onunla çekim yapmaya devam etmediyseniz.
Şu anda temizlik araçlarından kaçınırdım. Mac temizleme uygulamaları yok, optimizasyon saçmalıkları yok, sistem toparlama işlemleri yok. Önce kurtarma yapın. Temizlikle sonra uğraşın.
Yazılım hiçbir şey bulamazsa ve dosyalar iş ya da hukuki nedenlerle kritikse, o zaman son adım bir veri kurtarma laboratuvarıdır. Ama Çöp Kutusu’nu yanlışlıkla boşaltma gibi olağan bir durumda, benim başlayacağım yer yazılım olurdu, hem de hızlıca.
Önce dahili diske yazmayı durdurun. Bu, her şeyden daha önemlidir.
@mikeappsreviewer ile ufak bir görüş ayrılığım var; SSD’li daha yeni Mac’lerde çok uzun süre beklemek çoğu zaman şansınızı hızla yok eder. TRIM acımasızdır. Bu yüzden en iyi hareket, Mac’i kapatmak ve mümkünse harici ortamdan çalışmaktır.
Benim yapacağım şey:
-
Önce uygulama düzeyinde kurtarmayı kontrol edin.
Dosyalar belgeyse, kullandığınız uygulamanın içine bakın.
Pages, Word, Excel, Photoshop, Preview; bunların bazıları geçici veya otomatik kaydedilmiş kopyalar tutar.
Office için AutoRecovery klasörlerine bakın.
iWork için uygulamayı açın ve Son Kullanılanlar’ı kontrol edin.
Bu 5 dakika sürer ve bazen sizi büyük dertten kurtarır. -
Yedeğiniz olmadığını düşünseniz bile bulut senkronizasyon geçmişini kontrol edin.
Birçok kişi yedek yok der ama arka planda Dropbox, OneDrive, Google Drive, Adobe Cloud veya Box senkronizasyonu açıktır.
Bu hizmetler çoğu zaman silinen dosyaları 30 gün veya daha uzun süre saklar.
Sürüm geçmişi de yardımcı olur. -
Başka bir Mac kullanın veya harici depolamadan önyükleyin.
Mümkünse kurtarma araçlarını aynı dahili SSD’ye kurmayın.
Yazılımla kurtarma gerekiyorsa Disk Drill daha güvenli Mac seçeneklerinden biridir ve APFS ile makul şekilde çalışır. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin, Mac’inizin ana diskine geri değil. -
FileVault eski bir Intel Mac’te kapalıysa veya dosyalar harici bir HDD’den geldiyse, şansınız daha yüksektir.
FileVault açıksa veya bu TRIM’li bir dahili SSD ise, ihtimal ciddi şekilde düşer. Sert ama gerçek. -
Belgeler maddi değere sahipse, bir taramadan sonra kendiniz yapmayı bırakın.
Bir kurtarma laboratuvarı çok pahalıdır ama tekrarlanan taramalar ve Mac’i kullanmaya devam etmek durumu daha da kötüleştirir.
Ayrıca, görsel adımlar için şu hızlı rehber fena değil:
Çöp Sepeti boşaltıldıktan sonra Mac’te silinen dosya kurtarma adımları
İsterseniz Mac modelinizi, macOS sürümünüzü ve dosya türlerini paylaşın. Sonraki adımlar bu ayrıntılara bağlıdır.
İlk olarak, ne @mikeappsreviewer ne de @voyageurdubois’nin yeterince vurgulamadığı bir şeyi yapın: dosyaların en başta gerçekten yerel olarak kaydedilip kaydedilmediğini kontrol edin.
Eğer bu “belgeler” Mail eklerinden, Slack indirmelerinden, Pages geçici dosyalarından veya bir bulut uygulamasından açtığınız bir şeyden geldiyse, başka bir kopya şurada duruyor olabilir:
- Mail Downloads
- Downloads yığını/klasörü
- uygulama geçici klasörleri
- orijinal e-posta/ileti dizisi/sohbet
- uygulama içindeki “Open Recent”
İnsanlar paniğe kapılıp dosya hâlâ bariz bir yerde dururken doğrudan kurtarma taramalarına geçiyor. Bunun birden fazla kez olduğunu gördüm.
Ayrıca, “ne olursa olsun anında kapatın” tavsiyesine ufak bir itirazım var. Bu genelde akıllıca, evet, ama Mac’iniz zaten açıksa ve dosyaların bir uygulamanın AutoRecovery’sinde veya bulut çöp kutusunda olabileceğini biliyorsanız, yeniden başlatıp durumu değiştirmeden önce bunları kontrol ederdim. Sadece hızlı yapın ve normal kullanıma başlamayın.
macOS’te denemeye değer bir başka şey:
- tam dosya adını Spotlight ile arayın
- .docx, .pdf, .xlsx gibi dosya uzantısına göre arayın
- Finder Recents bölümünü kontrol edin
/Users/yourname/Library/Containers/konumunu kontrol edin/Users/yourname/Library/Autosave Information/konumunu kontrol edin
Özellikle Word için AutoRecovery hayat kurtarabilir. Bazen Preview ve Pages için de.
Bunların hiçbiri sonuç vermezse, evet, Disk Drill boşaltılmış Çöp Kutusu kurtarma için Mac’te makul bir seçenektir, özellikle APFS’te. Sadece kurtarılan dosyaları aynı sürücüye geri yüklemeyin. İnsanların sürekli yanlış yaptığı kısım bu.
Ve basit bir adım adım anlatım istiyorsanız, bu video oldukça izlenebilir:
Mac veri kurtarma yazılımı karşılaştırması ve kurtarma adımları
Eğer dahili SSD + TRIM ise, gerçekçi olun. Kurtarma kısmi olabilir ya da hiç olmayabilir. Sinir bozucu ama gerçek.
@voyageurdubois, @andarilhonoturno ve @mikeappsreviewer tarafından yeterince ele alınmayan bir açı da yalnızca dosya kurtarma değil, meta veri kurtarmasıdır.
Asıl dosyalar gitmişse, izlerden yeniden oluşturarak çalışmayı daha hızlı kurtarabilirsiniz:
- Apple menüsünden Son Öğeler bölümünü açın
- Office son belgeler listelerini kontrol edin
- Quick Look önbellek küçük görsellerini inceleyin
- özgün ekleri bulmak için posta kutularında arama yapın
- bu belgeler dışa aktarıldıysa veya tarandıysa yazıcı/tarayıcı uygulama geçmişini kontrol edin
- kaynak URL’ler için tarayıcı indirme geçmişine bakın
Genel olarak verilen hemen kapatın tavsiyesine biraz katılmıyorum. SSD’li Mac’lerde evet, yazmaları en aza indirin. Ancak belgeler Word, Pages, Slack, Mail veya Adobe kaynaklıysa, uygulama içi son kullanılanlar ile bulut/web çöp kutusunda hızlı bir kontrol, kapatmadan daha etkili olabilir.
Kurtarma yazılımına gerçekten ihtiyacınız varsa, Disk Drill Mac’te makul bir seçenektir.
Artıları:
- iyi APFS desteği
- kurtarmadan önce kolay önizleme
- basit arayüz
- harici depolamaya kurtarma yapabilir
Eksileri:
- SSD TRIM yine de sonuçları zayıf hale getirebilir
- tarama sonuçları gürültülü olabilir
- tam kurtarma gerekiyorsa ucuz değildir
- hiçbir yazılım boşaltılmış Çöp Kutusu’ndan kurtarmayı garanti edemez
Bir pratik nokta daha: FileVault kullanıyorsanız ve Mac silinmeden sonra yoğun şekilde kullanıldıysa, beklentileri düşük tutun. Bu durumda, kendin yap denemelerini hızla bırakın ve dosyaların bir laboratuvarı hak edip etmediğine karar verin.