Czy mogę odzyskać sformatowany pendrive po szybkim formacie?

Przypadkowo wykonałem szybkie formatowanie mojego pendrive’a i straciłem ważne pliki, których nadal potrzebuję. Dysk jest wykrywany, ale nie mam pewności, czy dane da się odzyskać ani które kroki odzyskiwania najbezpieczniej wypróbować najpierw. Szukam pomocy w odzyskiwaniu danych z pendrive’a po szybkim formatowaniu, aby nie pogorszyć sytuacji.

Zrobiłem to kiedyś z pendrivem pełnym rodzinnych zdjęć i tak, żołądek od razu podszedł mi do gardła. Mimo to format nie zawsze usuwa pliki na dobre.

Pierwszą rzeczą, którą bym ustalił, jest to, jaki rodzaj formatowania się wydarzył. Szybkie formatowanie zwykle kończy się szybko, czasem w kilka sekund. W takim przypadku mapa plików zostaje wyczyszczona, ale same dane często nadal znajdują się na dysku, dopóki nowe rzeczy ich nie nadpiszą. Pełne formatowanie jest bardziej brutalne i trwa dłużej, ponieważ zapisuje dane na całym dysku. Jeśli u Ciebie skończyło się w mniej niż minutę, założyłbym się, że było to szybkie formatowanie.

Na razie przestań dotykać tego dysku.

1. Nie formatuj go ponownie.
  2. Nie uruchamiaj CHKDSK ani żadnej aplikacji naprawczej.
  3. Nie kopiuj na niego nawet pliku testowego.

Każdy zapis na USB zmniejsza Twoje szanse na odzyskanie danych.

Zanim spędzisz godzinę z narzędziami do odzyskiwania, zrób nudne sprawdzenie, które ja pominąłem za pierwszym razem:

1. Sprawdź Google Drive, OneDrive, iCloud albo Dropbox.
  2. Sprawdź stare foldery Pobrane, Pulpit i Dokumenty.
  3. Przeszukaj e-mail oraz aplikacje do czatu pod kątem plików, które wcześniej wysyłałeś.

Kiedyś przeszedłem przez pełne skanowanie, a potem zauważyłem, że część plików już była w synchronizacji z chmurą. Głupio się poczułem, ale zaoszczędziło to czas.

Jeśli plików nigdzie indziej nie ma, wtedy przeszedłbym do oprogramowania do odzyskiwania. Użyłem Disk Drill po sformatowaniu niewłaściwego dysku i odzyskał mi większość danych, gdzieś około 90%.

Co zrobiłem:

1. Zainstalowałem program na komputerze, nie na USB.
  2. Podłączyłem USB i otworzyłem Disk Drill.
  3. Wybrałem USB z listy urządzeń i kliknąłem Szukaj utraconych danych.
  4. Uruchomiłem Skanowanie uniwersalne, ponieważ dysk został sformatowany.
  5. Pozwoliłem skanowaniu zakończyć się całkowicie. U mnie później w trakcie skanowania wciąż znajdowało więcej plików.
  6. Przejrzałem podgląd plików przed odzyskaniem. Jeśli plik otwierał się w podglądzie, zwykle po odzyskaniu też był w porządku.
  7. Zapisałem odzyskane pliki na innym dysku.

Nie przywracaj niczego z powrotem na ten sam pendrive. Wiem, że brzmi to oczywiście, ale ludzie tak robią i to niszczy resztę.

Jeśli dysk zaczyna zachowywać się dziwnie, losowo się rozłącza, pokazuje błędy albo ma ślimacze prędkości transferu, przestań skanować go w kółko. Disk Drill pozwala najpierw utworzyć pełny obraz bajt po bajcie, a potem skanować obraz zamiast fizycznego dysku. Zrobiłbym tak, jeśli sprzęt wygląda na niestabilny.

Jeszcze bym go nie skreślał. Jeśli było to szybkie formatowanie i nie dodałeś nowych plików, Twoje szanse nadal są całkiem niezłe. Jeśli oprogramowanie nic nie znajdzie, a pliki są ważne, na przykład osobiste zdjęcia albo dokumenty do pracy, to punkt odzyskiwania danych wciąż ma szansę tam, gdzie domowe oprogramowanie zawodzi.

Tak, jeśli to było szybkie formatowanie, Twoje pliki nadal mają całkiem duże szanse.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej kwestii: przestań używać pendrivea. Różnię się jednak w jednej części. Zanim uruchomisz długie skanowanie, sprawdź system plików widoczny w Windows. Jeśli USB było wcześniej w FAT32 lub exFAT, skuteczność odzyskiwania zdjęć, dokumentów i filmów często jest lepsza, niż ludzie się spodziewają. Jeśli było zaszyfrowane albo po formatowaniu zmienione na NTFS, wyniki szybko spadają.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Podłącz go i potwierdź, że rozmiar wygląda normalnie w Zarządzaniu dyskami.
  2. Jeśli pojemność wygląda nieprawidłowo, zatrzymaj się na tym. To wskazuje na problem sprzętowy.
  3. Jeśli rozmiar wygląda prawidłowo, najpierw utwórz obraz USB, jeśli pliki są bardzo ważne.
  4. Następnie skanuj obraz, a nie sam nośnik, jeśli to możliwe.

To ma znaczenie, ponieważ tanie pendrivey bardzo często psują się w trakcie skanowania. Nauczyłem się tego w bolesny sposób. O jedno skanowanie za dużo i dysk przeszedł w tryb tylko do odczytu.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania po szybkim formatowaniu na pamięciach USB flash. Zwykle dobrze radzi sobie z popularnymi typami plików i oferuje podgląd, co oszczędza czas. Recuva nadaje się do szybkiego pierwszego podejścia, ale sformatowane dyski często wymagają głębszego skanowania i lepszej obsługi sygnatur plików.

Kilka oznak, że Twoje szanse nadal są całkiem dobre:

• Formatowanie zakończyło się w kilka sekund
  • Nie zapisałeś na nim nic nowego po tym
  • Dysk otwiera się i pokazuje prawidłowy rozmiar pamięci
  • Brak kliknięć, rozłączeń lub błędów I/O

Kilka oznak, że sytuacja się pogorszyła:

• Skopiowałeś na niego pliki po formatowaniu
  • Windows prosi o ponowne sformatowanie
  • Pojemność pokazuje 0 bajtów albo jakąś dziwną wartość

Jeśli chcesz prostą i przydatną poradę dotyczącą odzyskiwania plików z USB, ten film jest wart obejrzenia:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania danych z USB

Najlepszy ruch teraz to najpierw obraz, potem skanowanie, a odzysk zapisuj na innym dysku. Nie grzeb dalej przy oryginalnym pendrivie. Właśnie wtedy ludzie tracą ostatnie możliwe do odzyskania dane.

Szybkie formatowanie to jeden z tych nielicznych momentów ojej, kiedy odzyskanie danych jest naprawdę całkiem możliwe. Więc tak, nadal możesz być w stanie odzyskać sformatowany pendrive po szybkim formatowaniu.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @viajantedoceu, ale mocniej podkreśliłbym jeszcze jedną rzecz: sprawdź integralność odzyskanych plików, a nie tylko to, czy się pojawiają. Wiele osób widzi, że nazwy plików wróciły, i myśli, że wygrały. A potem filmy się nie odtwarzają, pliki ZIP się nie otwierają albo dokumenty są w połowie uszkodzone. Odzyskiwanie to nie tylko znalezione pliki, ale użyteczne pliki.

Najpierw zrobiłbym to:

• Całkowicie przestań używać USB
  • Użyj narzędzia do odzyskiwania na komputerze, nie z pendrivea
  • Odzyskuj tylko na inny dysk
  • Przetestuj kilka ważnych plików, zanim spędzisz godziny na odzyskiwaniu wszystkiego

Jeśli pendrive jest stabilny i nadal normalnie się montuje, Disk Drill to rozsądna opcja do odzyskiwania danych z USB po szybkim formatowaniu, ponieważ zwykle potrafi wyciągnąć zarówno ślady systemu plików, jak i wyniki oparte na sygnaturach. To ma znaczenie, gdy stare informacje katalogowe częściowo zniknęły. Jeśli pierwszy skan zwróci chaotyczną stertę surowych plików, nie panikuj. Posortuj według typu pliku i najpierw podejrzyj to, co ma największe znaczenie.

Jedna mała niezgoda z radą zawsze najpierw twórz obraz: jeśli to mały pendrive, jest sprawny i nie masz pod ręką innego dysku, jeden ostrożny skan tylko do odczytu może wystarczyć. Tworzenie obrazu jest idealne, tak, ale nie każdy ma od razu gotowe dodatkowe miejsce. Po prostu nie skanuj go 12 razy jak szaleniec.

Pomiń też CHKDSK. Ludzie uruchamiają go na wszystkim, jakby to była święcona woda. Na sformatowanym nośniku może pogorszyć sytuację, naprawiając struktury, których w rzeczywistości potrzebowałeś do odzyskania.

Jeśli pliki są bardzo ważne, spróbuj oprogramowania raz, może maksymalnie dwa razy, a potem oddaj to profesjonalistom, zanim nośnik zacznie się pogarszać. Poza tym ten wątek ma kilka praktycznych wskazówek dotyczących odzyskiwania danych z pendrivea od użytkowników Reddita, które warto szybko przejrzeć.

Krótka wersja: szybkie formatowanie = przyzwoite szanse, pełne formatowanie = dużo gorzej, nadpisanie = szybki koniec gry.