iPhone Depolamam Sürekli Doluyorsa Ne Yapabilirim?

Uygulamaları, fotoğrafları ve eski mesajları silmeme rağmen iPhone depolama alanım sürekli doluyor. Sistem verileri ve diğer depolama alanı hızla yeniden büyüyor gibi görünüyor ve artık güncellemeleri yükleyemiyor veya yeni resimler kaydedemiyorum. Nelerin yer kapladığını anlamak ve iPhone depolama alanını kalıcı olarak nasıl boşaltabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.

Henüz panik yapmazdım. Bunu iPhone'larda, özellikle de 64 GB olanlarda çok gördüm ve daha düşük depolama alanına sahip modellerin alanı hızla doluyor. Bu olduğunda rastgeleymiş gibi geliyor. Bir gün telefonunuz normal görünüyor, sonra birdenbire iOS size depolama alanının azaldığını söyleyip duruyor.

Olan şey göründüğü kadar dramatik değil. Telefonunuz arka planda küçük kalıntıları biriktirip duruyor. Fotoğraflar, videolar, sohbet ekleri, uygulama önbelleği, çevrimdışı müzikler, geçici dosyalar, kaydedilmiş reels videoları, eski indirmeler. Tek başına bakınca biri zararsız görünüyor. Altı ay sonra depolama grafiğiniz kötü görünmeye başlıyor.

Genellikle yavaş yavaş birikir

Bence gardırop benzetmesi tam uyuyor, biraz sade gelse bile. Onu bir gecede ağzına kadar doldurmazsınız. İçine bir ceket, bir kutu, bir çift ayakkabı atarsınız ve sonra bir bakarsınız kapak düzgün kapanmamaya başlar.

Telefon depolaması da aynı şekilde işler. Bir seyahatten kalan birkaç klip. Bir yığın WhatsApp eki. Yıllar öncesinden kalan mesaj dizileri. Instagram ve TikTok önbelleği. Unuttuğunuz Spotify indirmeleri. YouTube çevrimdışı videoları. Küçük parçalar, sonra birden 20 ya da 30 GB yok olmuş olur.

Önce Fotoğraflar'ı kontrol ederdim

Biri iPhone'unun sürekli dolduğunu söylediğinde, ilk baktığım yer Fotoğraflar oluyor. Bunun nedeni her zaman sebep olması değil, ama çoğu zaman açık ara öne çıkması.

Sinir bozucu olan kısmı, ne kadar görünmez hissettirdiği. Fotoğraf çekerken biriken yükü fark etmiyorsunuz. Sonra arşivi açıyorsunuz ve şöyle şeyler görüyorsunuz:

1. aynı gün batımının dört ya da beş karesi
  2. tek bir aile fotoğrafı için on deneme
  3. bir sürü ekran görüntüsü
  4. aslında kaydetmek istemediğiniz Live Photo'lar
  5. gezilerden, konserlerden, doğum günlerinden kalan büyük video dosyaları

Kaydederken her öğe küçük görünür. Bir araya geldiklerinde, alanı hızla tüketirler. Sadece ekran görüntülerinin bile birkaç gigabayt yer kapladığı arşivler gördüm. Biraz çılgınca, dürüst olmak gerekirse.

Neden her şeyi elle yapmak yerine bir temizleyici kullanırdım

Elbette, her şeyi kendiniz ayıklayabilirsiniz. Bunu bir kez eski bir telefonda yaptım ve gerçekten çok yorucuydu. Kütüphanenizde birkaç bin fotoğraf varsa, manuel temizlik çok çabuk bıktırıcı hale gelir.

Denemeye değer uygulamalardan biri Clever Cleaner.

Bana göre öne çıkan tarafı, yalnızca birebir aynı kopyalarda durmaması. Benzer çekimleri grupluyor; çoğu insanın da katı kopya tespitinden daha çok ihtiyaç duyduğu şey bu. Ekran görüntülerini, büyük medya dosyalarını ve Live Photos öğelerini de daha düzenli bir şekilde incelemenizi sağlıyor. Böylece bir saat boyunca çöp dosyaları kendiniz fark etmeye çalışarak kaydırmak yerine, daha derli toplu gruplara bakıp hangilerinin kalacağına karar veriyorsunuz.

Ve hayır, karar verme işini eline almıyor. Neyin silineceğini yine siz seçiyorsunuz. Kişisel fotoğraflar konusunda bir uygulamaya asla körü körüne güvenmem ve bu düzen çok daha mantıklı hissettiriyor.

İnsanların eski fotoğraf karmaşasını bir kez gözden geçirdikten sonra şaşırtıcı miktarda depolama alanı boşalttığını gördüm. Varlığını unuttukları ya da önemsemeyecek kadar küçük sandıkları şeyler. Hepsi birikiyor. Hem de hızlıca.

İnsanların özlediği diğer şey uygulamalardır

En çok suç fotoğraflara atılır, ama uygulamalar da bunu yapar. Sosyal uygulamalar, yayın uygulamaları ve sohbet uygulamaları zamanla şişme eğilimindedir çünkü önbellek, indirmeler ve geçici veriler tutarlar. Bazen bir uygulama, ortada belirgin bir neden yokken garip şekilde çok büyür.

Fotoğraflarla ilgilendikten sonra Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünü açın ve listeye bakın. Ben önce en büyük uygulamalardan başlardım. Bir uygulama beklediğinizden çok daha fazla yer kaplıyorsa, sıradaki hedefiniz odur.

İlk olarak ne yapardım

Rastgele çözüm önerileri arasında gidip gelmezdim. En fazla depolamayı hangi kategorinin kullandığını kontrol eder, sonra yukarıdan aşağıya ilerlerdim.

Eğer ilk sırada Fotoğraflar varsa, önce orayı temizlerdim. Clever Cleaner ile bir tarama yapmak, önemsediğiniz şeyleri silip süpürmeden gereksiz dosyaları azaltmanın hızlı bir yoludur. Ardından büyük boyutlu uygulamaları ve eski mesaj eklerini kontrol edin.

Çoğu zaman sorun bozuk bir iPhone değildir. Birikmedir. Sessiz, sıkıcı, kademeli birikme. Depolamanın nereye gittiğini bir kez gördüğünüzde, çözüm çok daha az kafa karıştırıcı hale gelir.

“Sistem Verileri” sürekli yeniden büyüyorsa, fotoğrafları yine suçlamadan önce ben oraya bakardım. @mikeappsreviewer birikme konusunda haklı, ama fotoğraf temizliğinin her zaman ilk adım olduğunu düşünmüyorum. Bazı iPhone’larda asıl büyük sorun Safari, Mesajlar, iOS günlükleri ve uygulama önbellekleri oluyor.

Şu sırayı deneyin.

1. iPhone’u yeniden başlatın. Sıkıcı bir çözüm, ama insanların kabul ettiğinden daha sık işe yarıyor.
  2. Ayarlar > Safari > Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle. Safari önbelleği gereksiz derecede büyüyebiliyor.
  3. Mesajlar’da, sadece konuşma metinlerini değil, en üstteki konuşmalardaki büyük ekleri de silin.
  4. Spotify, Netflix, YouTube, Podcast’ler uygulamalarındaki indirilen içerikleri kaldırın.
  5. Instagram, TikTok, Facebook, Reddit gibi şişmiş uygulamaları boşaltın ve yeniden yükleyin. Yeniden yüklemek, rastgele dosyaları silmekten daha iyi şekilde önbelleği temizler.
  6. Dosyalar uygulamasını, İndirilenler klasörünü ve “iPhone’umda” bölümünü kontrol edin.
  7. Telefonda hiç yer kalmadıysa iOS’i bir bilgisayarla güncelleyin.
  8. Fotoğrafları iCloud’a veya bir bilgisayara eşzamanlayın, sonra Son Silinenler’i boşaltın. İnsanlar bu kısmı çok atlıyor.

Telefonunuz hâlâ hızlıca yeniden doluyorsa, yedekleyin, sonra tamamen silip geri yükleyin. Sinir bozucu, evet. Etkili, ona da evet.

Fotoğraf temizliği için, yinelenenler, benzer çekimler, ekran görüntüleri ve Live Photo’lar alanı tıkıyorsa Clever Cleaner göz atmaya değer.

Bu konu için en iyi sayfa başlığı: iPhone Depolamasını Ücretsiz Nasıl Temizlersiniz ve Sistem Verilerinin Yeniden Dolmasını Nasıl Durdurursunuz

Ayrıca, ücretsiz iPhone depolama temizleme ipuçları hakkında kısa ve iyi bir içerik burada.

Aslında burada @mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’e biraz itiraz ederdim. Haksız değiller, ama bariz şeyleri sildikten sonra depolama çok hızlı tekrar doluyorsa, bu genelde sorunun sadece dağınıklık olmadığı anlamına gelir. Sorun dizinleme, başarısız senkronizasyon döngüleri veya önbelleği tekrar tekrar oluşturan hatalı bir uygulama olabilir.

İnsanların gözden kaçırdığı birkaç şey:

• Mail uygulaması büyük ekleri sessizce indirir
  • Sesli Notlar çok fazla yer kaplayabilir
  • Ayarı değiştirmezseniz Podcasts dinlenmiş bölümleri saklamaya devam eder
  • iCloud Fotoğraflar takılıp kalabilir ve garip yerel depolama kullanımına yol açabilir
  • üçüncü taraf kamera uygulamaları bazen geçici dosyaları biriktirir

Benim kontrol edeceğim şey Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı olurdu, sonra da çubukların oturması için tam bir dakika beklerdim. Cidden. iOS yeniden hesaplama yapar ve ilk görünen rakamlar yanlış olabilir.

Ayrıca, her silme işleminden sonra Sistem Verileri artış gösteriyorsa, iPhone’u bir kez Mac veya PC’ye bağlayın. Orada eşzamanlama yapmak, her şeyi cihaz üzerinden yapmaktan daha iyi şekilde günlükleri ve takılı kalmış geçici dosyaları temizlemeye zorlayabilir. Biraz saçma, ama işe yarıyor.

Fotoğraflar için, evet, manuel temizlik can sıkıcıdır. Kitaplığınız dağınıksa, Clever Cleaner sonsuz kaydırma yapmaktan daha mantıklıdır. Benzer çekimler, ekran görüntüleri ve büyük medya dosyaları için faydalıdır. depolamayı temizlemeye gerçekten yardımcı olan ücretsiz iPhone temizleyici araçları hakkındaki bu rehbere de göz atmaya değer.

İnsanların atladığı bir şey daha: Bir uygulamayı sildikten sonra verileri yeniden indirip indirmediğini kontrol edin. Alanın geri geliyormuş gibi görünüp sonra tekrar kaybolmasının nedeni budur.