Mac bilgisayarımdan önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve onlara hâlâ ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Kutusu’nu boşalttım. Güvenli, kullanımı kolay ve gerçekten işe yarayan en iyi Mac veri kurtarma yazılımını arıyorum; böylece kaybolan dosyaları mümkün olan en kısa sürede kurtarmayı deneyebilirim.
Bunu bir Mac’te yaşadım ve evet, berbat bir durum. Fotoğraflar kaybolduğunda, bir proje klasörü boş göründüğünde ya da harici bir sürücü içinde hiçbir şey yokmuş gibi bağlandığında, yapılacak en kötü şey acele edip diski kurcalamaktır. İlk birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemlidir.
Ben olsam önce şunları yapardım; herhangi bir şey yüklemeden veya onarma düğmelerine tıklamadan önce:
- Sürücüye hemen veri yazmayı durdurun
- Üzerine yeni dosyalar taşımayın
- Şimdilik First Aid’e dokunmayın ve rastgele temizleme uygulamalarını da kullanmayın
- Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı sürücüye geri yazmayın
- Sürücü sürekli düşüyor, donuyor veya bağlantısı kesiliyorsa, hâlâ erişiminiz varken önce bir imaj yedeği alın
SSD’lerde insanlar çok hızlı şekilde zarar görebiliyor. Yeni Mac’lerde TRIM, silinen verileri birçok kişinin beklediğinden daha erken temizliyor. Bunu bir kez harici bir SSD ile zor yoldan öğrendim ve o yüzden kullanmaya devam etme konusunda artık riske girmiyorum.
Seçeneklere bakmak isterseniz, bu başlıkta Mac kurtarma araçları hakkında fena olmayan bir özet var.
Benim bakacağım kısa liste şöyle:
- Disk Drill çoğu Mac kullanıcısına önce önereceğim araç olurdu. Arayüzü temiz, APFS desteği sağlam, Apple Silicon üzerinde sorunsuz çalışıyor ve silinmiş dosyalar, biçimlendirilmiş diskler, SD kartlar ve harici SSD’lerde iyi iş çıkarıyor. Önizleme özelliği çok yardımcı oluyor ve bire bir yedek imaj alma özelliği bence gerçekten önemli olan az sayıdaki ekstralardan biri.
- PhotoRec biraz uğraşmaktan çekinmiyorsanız ücretsiz tercih olur. Hasarlı kartlar ve bozuk sürücüler dahil zor vakalardan veri çekebilir, ancak terminalde çalışır ve eski usul hissettirir. Ayrıca dosya adları ve klasörler genellikle dağınık şekilde geri gelir.
- R-Studio daha ağır işler içindir. RAID, bölüm hasarı, tuhaf dosya sistemi sorunları ve benzeri şeyler. Güçlü olduğu kesin. Sabırlı değilse yeni başlayan birini buna yönlendirmezdim.
- Daha basit bir şey istiyorsanız iBoysoft Data Recovery de iyidir. APFS desteği fena değil ve küçük ücretsiz kurtarma kotası, yalnızca birkaç dosyaya ihtiyacınız olduğunda ve en başta ödeme yapmak istemediğinizde işe yarar.
Eğer bu benim sürücüm olsaydı ve sorun silinmiş dosyalar, boşaltılmış Çöp Kutusu, bozulmuş bir SD kart veya garip davranan harici bir disk gibi yaygın bir şey olsaydı, Disk Drill ile başlardım. İyi bir başarı oranıyla en az can sıkan yol bu. Terminal’de rahatsanız ve ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec hâlâ insanların ona verdiğinden daha fazlasını yapıyor. Biraz çirkin, ama çalışıyor.