Mac bilgisayarımdaki önemli dosyaları yanlışlıkla kalıcı olarak sildim ve Çöp Kutusunda ya da iCloud’da değiller. Tamamen kaybolmadan önce silinen dosyaları geri yüklemeye yardımcı olabilecek Mac dosya kurtarma, güvenilir kurtarma yazılımları veya işe yarayabilecek adımlar hakkında tavsiye arıyorum.
Buna acil bir iş gibi yaklaşırdım, ama henüz tamamen umudu kesmezdim. Çöp Kutusunu boşaltmak kolay geri yükleme düğmesini ortadan kaldırır, evet. Yine de dosya blokları macOS onların üzerine yazana kadar orada duruyor olabilir ya da SSD bunları TRIM ile temizleyebilir.
Yapacağım ilk şey, Maci kullanmayı bırakmak olurdu. Cidden. Bir şey yüklemeyin. Büyük indirmeler yapmayın. Klasörleri oradan oraya taşımayın. Güncellemeleri atlayın. Aynı sürücüdeki her türlü etkinlik şansınızı azaltır.
1. Kurtarma moduna girmeden önce iki kez kontrol edin
Dosyaların aslında yalnızca taşınmış, gizlenmiş veya başka bir yerdeki eşitleme depolamasına aktarılmış olmalarına rağmen silinmiş gibi göründüğünü gördüm. Bu yüzden Finder aramasını tekrar kontrol eder, Çöp Sepeti’ne bir kez daha bakar ve Command + Shift + . ile gizli dosyaları gösterirdim.
Kulağa saçma geliyor ama dosya gerçekten kaybolmadığında, sadece gözden uzak bir yere gömüldüğünde bu adım zaman kazandırır.
2. Kurtarma uygulamalarına dokunmadan önce Time Machine ve iCloud’a bakın
Time Machine açıksa, dosyanın eskiden bulunduğu klasörü açar, Time Machine’e girer, silinmeden önceki bir zamana geri döner ve oradan geri yüklerdim.
Sonra iCloud’u da kontrol ederdim. Masaüstü, Belgeler, Fotoğraflar veya iCloud Drive eşzamanlaması etkinse, kayıp dosyanın veya daha eski bir kopyasının hâlâ orada olma ihtimali yüksektir. https://www.icloud.com/ adresini açar ve önce Son Silinenler bölümüne bakardım.
3. APFS anlık görüntülerini kontrol edin
Bu adım sık sık gözden kaçar. macOS'ta APFS anlık görüntüleri, dosya Finder'da silinmiş gibi görünse bile bazen dosya sisteminin eski durumlarını tutar.
Disk İzlencesi'ni açar, ana APFS Data birimini seçer ve silme işleminden önceye ait herhangi bir anlık görüntü olup olmadığını kontrol ederdim. Varsa bağlar ve eksik dosyayı farklı bir konuma kopyalardım. Başka bir seçeneğim varsa aynı sürücüye geri değil.
4. Kurtarma yazılımını çalıştırın, ama bunu dikkatli yapın
Ben Disk Drill ile başlardım. Diğer bazı araçlara göre kullanmasının daha kolay olduğunu gördüm ve önizleme özelliği insanların düşündüğünden daha önemli. Önizleme sorunsuz açılıyorsa, para harcamadan veya zaman kaybetmeden önce dosyanın işe yaramaz olmadığını anlarsınız.
İzleyeceğim sıra şöyle olurdu:
Varsa Disk Drill’i harici bir sürücüye kurun. Başka seçeneğim olmasaydı dışında, silinen dosyayı barındıran aynı Mac sürücüsüne kurmazdım.
Uygulamayı başlatın, dosyanın silindiği sürücüyü seçin, ardından kayıp veri taramasını başlatın.
Bir kurtarma modu sorarsa, istemi okuyup durumunuza en yakın olanı seçerdim. Sonra bekleyin. Bazı taramalar biraz uzun sürebilir.
Dosya adına, dosya türüne veya eski klasör yoluna göre daraltmak için filtreleri ya da arama kutusunu kullanın.
Dosyayı önizleyin.
İhtiyacınız olanı seçin.
Her şeyi başka bir sürücüye kurtarın. Orijinal Mac depolamasına değil.
Disk Drill işinizi çözmezse, sıradaki seçenek olarak R-Studio veya Data Rescue’ya bakardım. Benim deneyimime göre sağlam araçlar, ancak yönlendirmeleri daha az. Hepsinde aynı kural geçerli: etkilenen diski tarayın, kurtarılanları başka bir yere kaydedin.
5. Ne zaman durmanız gerektiğini bilin ve bir laboratuvara gönderin
Sürücü donanım sorunu gösteriyorsa, Mac sıvı teması aldıysa, SSD düzgün görünmüyorsa, kurtarma uygulaması her seferinde takılıyorsa veya dosyalar bir yanlış adımın zarar vereceği kadar önemliyse, kendin yap yolunu bırakır ve işi uzmana verirdim.
Laboratuvarlar daha pahalıdır. Yine de depolamanın kendisi kararsız görünüyorsa, onunla uğraşmaya devam etmezdim.
Büyük etken zamandır. Temiz bir kurtarma süresi sınırı diye bir şey yoktur. SSD'li Mac'lerde TRIM ve normal arka plan etkinliği şansınızı hızla azaltmaya başlar. Bu yüzden önce yedekleri kontrol eder, ardından hemen taramaya geçerdim. Beklemek genellikle insanların pişman olduğu kısımdır.
Dosyalar önemliyse, @mikeappsreviewer’ın söylediklerine bir şey eklerdim. Tüm sürücüyü taramadan önce uygulamaya özel kurtarmayı kontrol edin.
Birçok Mac uygulaması kendi sürüm geçmişini tutar. Pages, Numbers, Keynote, Word, Photoshop, Preview, Notes, hatta bazı kod editörleri bile. Önce uygulamayı açın, sonra Dosya, Geri Dön, Tüm Sürümlere Göz At, Otomatik Kurtarma veya geçici dosyaları arayın. Çöp boşaldıktan sonra belgeleri bu şekilde kurtardım. Kulağa saçma geliyor ama insanların düşündüğünden daha sık işe yarıyor.
Finder ile şu klasörleri de kontrol edin, Klasöre Git:
~/Library/Containers
~/Library/Autosave Information
~/Library/Application Support
/private/var/folders
Yalnızca dosya adına değil, dosya uzantısına göre arayın. Yeniden adlandırılmış geçici bir dosya yine türüne göre görünür.
Normal kullanıcılar için ilk kendin yap adımı olarak anlık görüntüler konusunda biraz katılmıyorum. APFS işleri arasında dolaşırken rahat değilseniz, zaman kaybedersiniz. Önce uygulama geçmişini ve uygulamaya bağlı yedekleri kontrol eder, sonra kurtarma yazılımına geçerdim.
Yazılım için, Mac’te ilk seçeneklerden daha güvenli olanlardan biri Disk Drill’dir çünkü arayüzü basittir ve dosya önizleme zaman kazandırır. EaseUS ve R-Studio da yaygındır, ama ben pazarlamadan çok önizlemelere güvenirim. Kurtarmayı yalnızca harici bir sürücüye yapın.
İnsanların gözden kaçırdığı bir yer daha var. E-posta ekleri. Slack. Discord. Sohbetlerdeki AirDrop geçmişi. Başka bir Mac’te Downloads içindeki eski dışa aktarılmış ZIP’ler.
Basit bir Mac dosya kurtarma rehberi istiyorsanız, bu fena değil: Instagramda kolay Mac dosya kurtarma adımları
Silinen dosyalar dahili bir SSD’deyse ve saatler ya da günler boyunca normal kullanım olduysa, olasılık hızla düşer. SSD TRIM acımasızdır. Harici bir HDD idiyse, şansınız genellikle daha iyidir.
@mikeappsreviewer ve @jeff’in zaten ele aldıklarına ek olarak şunu da eklerdim: dosyanın başka bir uygulamadan açılıp açılmadığını ya da garip bir yere dışa aktarılıp aktarılmadığını kontrol edin. Mac’ler uygulama önbelleklerinde, geçici dışa aktarma klasörlerinde ve “Son Açılanlar” yollarında kopyalar bırakmayı sever. “Silinmiş” PDF’leri Preview son kullanılanlar listesinde ve düzenlenmiş görselleri rastgele bir dışa aktarma klasöründe buldum. Biraz aptalca, ama gerçek.
Ayrıca, eğer bu bir fotoğraf, video veya birine gönderdiğiniz bir belgeyse, Mac’inizde ve iPhone’unuzda Mesajlar içinde arayın. Mail ekleri için de aynısı geçerli. Bazen en hızlı “kurtarma”, dosyayı bir konuşma zincirinden geri almaktır.
Çok stresliyseniz ve dosyalar gerçekten çok önemliyse, önce fazla sayıda manuel yöntemi denemek konusunda buna biraz katılmıyorum. Bu, boşa harcanmış saatlere dönüşebilir. Yedek yoksa, ben oldukça hızlı şekilde bir kurtarma taramasına geçerdim. Disk Drill genelde deneyeceğim ilk Mac dosya kurtarma aracıdır çünkü önizlemeler, dosyanın gerçekten kurtarılabilir olup olmadığını yoksa sadece hayalet bir dosya adı mı olduğunu açıkça gösterir. Kullanırsanız, sürücüyü tarayın, önce önizleyin ve yalnızca harici depolamaya kurtarın.
Bir tane daha niş kontrol:
- Taşınan dosyalar için Terminal geçmişi
- Adobe/Office son kullanılan dosya listeleri
- Son zamanlarda taktığınız harici sürücüler
- iCloud dışındaki bulut hesapları, örneğin Dropbox veya Google Drive
Daha fazla Mac’te silinen dosyaları kurtarma ipuçları ve kullanıcı tavsiyeleri istiyorsanız, o başlığa da göz atmaya değer.
Eğer bu dahili bir SSD’yse ve Mac’i kullanmaya devam ettiyseniz, ihtimaller oldukça hızlı şekilde kötüleşir. İmkânsız değil, sadece… evet, daha az keyifli.
Diğerlerinin yalnızca hafifçe değindiği bir noktayı eklerdim: dosyanın uygulama tarafından veya macOS önbelleklemesiyle oluşturulan yerel anlık görüntülerde hâlâ mevcut olup olmadığını kontrol edin, ama mümkünse bunu ikinci bir önyükleme ortamından yapın.
Dosya dahili SSD’nizdeyse, canlı sistemde manuel olarak çok uzun süre arama yapmaya biraz katılmıyorum. Spotlight yeniden dizinleme, tarayıcı önbelleği, senkronizasyon daemon’ları, hatta klasörleri açmak bile yazma işlemleri oluşturabilir. Veriler gerçekten önemliyse, Mac’i kapatın ve ya:
- Recovery / başka bir macOS kurulumuna önyükleyin, veya
- Mac’i Hedef Disk Modu / disk paylaşım modu ile başka bir Mac’e bağlayın
Sonra etkilenen sürücüyü oradan tarayın. Bu, ek yazma işlemlerini biraz azaltır.
Kontrol etmeye değer bir diğer şey de, bence yeterince vurgulanmadı:
- düzenlenmiş dosyaların yerel APFS klonları
- dosyanın yanlışlıkla bir harici disk takma adına kaydedilmiş olması ihtimaline karşı
/Volumes - Fotoğraflar arşivleri, GarageBand bundle’ları, Keynote paketleri gibi uygulama/proje paket içerikleri
- PDF veya görselse eski yazdırma/dışa aktarma spool klasörleri
- Finder’da çok fazla tıklamak yerine Terminal üzerinden SIP-güvenli salt okunur inceleme
Kurtarma uygulamaları için, önizleme hızlı olduğu ve arayüzü bazılarına göre daha az sinir bozucu olduğu için ilk deneme olarak Disk Drill uygundur.
Disk Drill’in artıları:
- kullanımı kolay
- iyi dosya önizleme
- türe/yola göre düzgün filtreleme
- uzman olmayanlar için hızlı
Eksileri:
- yalnızca tek bir kurtarma gerekiyorsa pahalı
- çok sayıda gereksiz/çift sonuç döndürebilir
- TRIM uygulanmış SSD’lerde sihirli değil
- derin taramalar yavaş olabilir
Disk Drill dosya adlarını buluyor ama önizlemeler başarısız oluyorsa, bu genellikle bir yazılım hatası değil, kısmi üzerine yazma anlamına gelir. Bu noktada R-Studio bazen biraz daha fazla yapı çıkarabilir, EaseUS ise daha basittir ama sonuç kalitesine daha az ikna oluyorum. Data Rescue da insanların hâlâ kullandığı bir diğer seçenektir.
@jeff, @viajeroceleste ve @mikeappsreviewer bariz kurtarma yolunu zaten iyi anlattı. Bunun dahili bir SSD olması durumunda, makine üzerinde çok fazla kazı yapmaktan ziyade daha fazla yazmayı en aza indirmeye öncelik verirdim. Hangi uygulamayı seçtiğinizden daha çok, çoğu zaman önemli olan bu tek karardır.