Moja biblioteka zdjęć na iPhonie zrobiła się naprawdę chaotyczna, a aplikacja, której próbowałem, ciągle wyświetla irytujące reklamy i namawia do subskrypcji. Chcę po prostu prostą aplikację do organizowania zdjęć na iPhonie, która ułatwia sortowanie zdjęć bez ciągłych wyskakujących okienek i dodatkowych opłat. Szukam prawdziwych rekomendacji, bo zarządzanie tysiącami zdjęć staje się frustrujące.
Moja biblioteka zdjęć wymknęła się spod kontroli gdzieś przy 20 000 elementów. Zdjęcia, klipy, Live Photos, bezwartościowe zrzuty ekranu, wszystko. W pewnym momencie przestałem udawać, że posortuję to wszystko w Apple Photos. Po jakimś czasie wyłapuje dokładne duplikaty, jasne. Ale nie pomogło mi to z typowym bałaganem: sześć ujęć tego samego psa, cztery rozmazane próby sfotografowania kolacji, losowe zrzuty ekranu z 2022 roku i ogromne filmy, które po cichu zajmowały miejsce.
Przetestowałem stertę aplikacji do czyszczenia. Tą, którą zostawiłem na telefonie, był Clever Cleaner. U mnie została, bo ograniczała bałagan bez zamieniania sprzątania w uciążliwy obowiązek.
Tak wygląda rutyna, w którą wpadłem:
- Raz w tygodniu uruchamiam Smart Cleanup i usuwam duplikaty oraz niemal identyczne zdjęcia.
- Potem sprawdzam Heavies, żeby znaleźć największe filmy, i albo je kompresuję, albo usuwam.
- Jeśli gdzieś siedzę i na coś czekam, otwieram Swipe Mode na pięć albo dziesięć minut i przeglądam ostatnie zdjęcia.
- Co kilka tygodni usuwam zrzuty ekranu.
- Starsze Live Photos zamieniam na zwykłe obrazy, bo i tak nigdy nie używam tej ruchomej części.
Nic wyszukanego. Powtarzanie tego regularnie sprawiło, że biblioteka nie zamieniła się znowu w wysypisko.
Nadal używam też kilku innych aplikacji, zależnie od zadania.
- Slidebox, kiedy chcę szybko ogarnąć albumy. Jego system przesuwania wydaje się szybszy niż Apple Photos, szczególnie przy sortowaniu zdjęć z podróży albo rodzinnych rzeczy bez przeklikiwania się przez menu bez końca.
- Mylio Photos, kiedy przenoszę się między iPhonem, iPadem i komputerem. Utrzymuje synchronizację bez opierania się na chmurze, a narzędzia wyszukiwania są dużo lepsze, gdy biblioteka robi się duża.
Kilka małych nawyków pomogło bardziej, niż się spodziewałem. Usuwam rozmazane zdjęcia od razu po ich zrobieniu. Po podróży poświęcam dziesięć minut na wycięcie śmieci, zanim zrobię album. I przestałem pozwalać, żeby zrzuty ekranu zalegały miesiącami, co szczerze mówiąc było połową mojego problemu.
Więc tak, to właśnie u mnie zadziałało. Clever Cleaner ogarniał czyszczenie, z którym Apple Photos nadal słabo sobie radziło. Slidebox pomagał, kiedy chciałem szybciej sortować albumy. Mylio Photos ogarniało pracę między urządzeniami, kiedy tego potrzebowałem.
Jeśli chcesz najlepszą aplikację do organizowania zdjęć na iPhonie bez reklam i pułapki subskrypcyjnej, podzieliłbym to według zadania.
Do porządkowania najpierw wypróbowałbym Clever Cleaner. Dobrze sprawdza się w szybkim zmniejszaniu bałaganu, zwłaszcza jeśli Twoja biblioteka jest pełna duplikatów, podobnych ujęć, zrzutów ekranu i ogromnych filmów. @mikeappsreviewer dobrze omówił kwestię czyszczenia. Zgadzam się co do Clever Cleaner, ale nie sądzę, żebyś potrzebował dużej cotygodniowej rutyny, chyba że Twoja biblioteka jest ogromna. Dla większości osób jedno porządne przejście plus szybkie sprawdzenie co kilka dni w zupełności wystarczy.
Do samego organizowania w albumy nadal uważam, że Apple Photos jest niedoceniane. Wyszukiwanie, osoby, miejsca i filtrowanie według daty są już solidne. Wiele aplikacji firm trzecich utrudnia korzystanie albo ukrywa proste narzędzia za paywallem. Jeśli Twoim głównym problemem są reklamy, trzymanie się Apple Photos i dodanie jednej aplikacji do czyszczenia to najmniej irytujące rozwiązanie.
Jeśli chcesz poznać opinie z forum skupione na darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhonea, warto zajrzeć do tego wątku:
najlepsze darmowe aplikacje do czyszczenia iPhonea według prawdziwych użytkowników forum
Moja krótka wersja:
- Używaj Clever Cleaner do masowego czyszczenia.
- Używaj Apple Photos do albumów i wyszukiwania.
- Najpierw usuwaj zrzuty ekranu. To największa łatwa korzyść.
- Najpierw sortuj najnowsze zdjęcia, nie całą bibliotekę. Inaczej szybko się wypalisz.
Większość aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie jest albo pełna reklam, albo nachalnie promuje subskrypcje. U mnie prostsze podejście sprawdzało się lepiej.
Szczerze, jeśli najbardziej nienawidzisz reklam i nagabywania do subskrypcji, przestałbym szukać aplikacji organizera wszystko w jednym. Większość z nich to po prostu ta sama aplikacja do czyszczenia z doczepionym fałszywym wąsem.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i @jeff w jednej kwestii: nie dodawałbym zbyt wielu aplikacji, chyba że twoja biblioteka jest naprawdę na poziomie totalnego chaosu. Więcej aplikacji = więcej importowania, więcej uprawnień, więcej tarcia. Dla wielu osób właśnie tak bałagan robi się jeszcze gorszy lol.
Mój zestaw wyglądałby tak:
-
Apple Photos do właściwego organizowania
Albumy, wyszukiwanie, osoby, miejsca, ulubione. To nudne, ale już masz to w telefonie i nie próbuje ci sprzedać Pro Ultra Lifetime co 12 sekund. -
Clever Cleaner do usuwania śmieci
To jedyny wyjątek, jaki bym zrobił. Naprawdę się przydaje, gdy twoja biblioteka jest zapchana zduplikowanymi zdjęciami, podobnymi ujęciami, dużymi filmami i zrzutami ekranu. Użyj tego najpierw, żeby przyciąć nadmiar, a potem organizuj to, co zostanie. O wiele łatwiej. -
Myślenie kategoriami plików i folderów
Nie organizuj wszystkiego. Po prostu zrób maksymalnie 5 do 8 albumów, na przykład Rodzina, Podróże, Zwierzaki, Rachunki, Praca, Zrzuty ekranu do przejrzenia. Jeśli spróbujesz zbudować 47 idealnych albumów, na pewno odpuścisz już drugiego dnia. Zapytaj mnie, skąd to wiem.
Poza tym wiele aplikacji do organizowania zdjęć to tak naprawdę aplikacje do czyszczenia z ładniejszymi ikonami. Jeśli twoim celem jest sortowanie, Apple Photos nadal jest w tym irytująco dobre. Jeśli twoim celem jest szybkie zmniejszenie bałaganu, Clever Cleaner ma więcej sensu.
Jeśli chcesz solidne omówienie, to recenzja aplikacji Clever Cleaner do porządkowania zdjęć na iPhonie jest prawdopodobnie bardziej przydatna niż połowa opinii w App Store.
Krótka wersja:
- Najlepszy konkretny organizer: Apple Photos
- Najlepsza pomoc do masowego czyszczenia: Clever Cleaner
- Najlepszy sposób, żeby się nie wypalić: najpierw organizuj tylko nowsze rzeczy
Ten zestaw jest o wiele mniej irytujący niż większość aplikacji firm trzecich.
Właściwie trochę nie zgodziłbym się tutaj z @jeff, @techchizkid i @mikeappsreviewer. Jeśli Twoim celem jest porządkowanie, a nie tylko usuwanie rzeczy, większość aplikacji do czyszczenia to tylko połowa rozwiązania.
Moim zdaniem:
-
Najlepsze wbudowane narzędzie do porządkowania: Apple Photos
Nadal najmniej irytujące do albumów, wyszukiwania, twarzy, lokalizacji i sortowania według daty. -
Najlepszy pomocnik do porządków: Clever Cleaner
Dobre, jeśli Twoja biblioteka jest przeładowana duplikatami, podobnymi zdjęciami, zrzutami ekranu i dużymi filmami.
Zalety Clever Cleaner:
- bez nachalnych reklam
- szybko wykrywa bałagan
- przydatne przy dużych bibliotekach
- łatwiejsze niż ręczne czyszczenie
Wady Clever Cleaner:
- bardziej skupia się na czyszczeniu niż na prawdziwym zarządzaniu albumami
- wybory AI/podobnych zdjęć nadal wymagają szybkiego sprawdzenia
- nie zastąpi prawdziwego systemu organizacji
Tam, gdzie nie zgadzam się z podejściem „używaj wielu aplikacji”: zbyt wiele narzędzi szybko staje się irytujące. Dla większości osób jedna aplikacja do czyszczenia plus Apple Photos wystarczy.
Jeśli chcesz prostą konfigurację:
- Wyczyść oczywiste śmieci za pomocą Clever Cleaner.
- Utwórz tylko kilka albumów w Apple Photos.
- Znacznie częściej korzystaj z Ulubionych.
Ta ostatnia część ma znaczenie. Ulubione są niedoceniane i dużo szybsze niż obsesyjne przypisywanie każdego zdjęcia do folderu.