Silinen videoları SD karttan kurtarmama yardım edebilecek var mı?

SD kartımda yer açarken önemli videoları yanlışlıkla sildim ve üzerine hiçbir şey yazılmasın diye hemen kullanmayı bıraktım. Bu dosyalar gerçekten çok önemli ve SD karttan silinen videoları kurtarmanın en iyi yolu hakkında, gerçekten işe yarayan güvenli kurtarma yazılımları veya adımlar dahil olmak üzere tavsiyeye ihtiyacım var.

SD kartlardan yeterince klip kaybettim; o sahte gerilimi atlayalım. Evet, silinen video çoğu zaman kurtarılabilir. Çoğu kamerada bir dosyayı silmek veriyi hemen temizlemez. Kart o alanı boş olarak işaretler, sonra gelecekteki kayıtlar daha sonra o alanın üzerine yazabilir. Eğer o sektörlere henüz yeni bir şey yazılmadıysa, görüntülerinizin hâlâ bir şansı var.

İlk yapmanız gereken şey, kartı kullanmayı bırakmak. Hemen şimdi. Daha fazla video çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Windows bir mesaj gösterip olay çıkarıyor gibi davransa bile kartı formatlamayın. Karta yapılan her yazma işlemi şansınızı azaltır.

Bilgisayarınız SD kartı hâlâ görüyorsa, RAW olarak görünse bile ya da format uyarısı verse bile, ben Disk Drill ile başlardım. Zaman içinde birkaç araç denedim ve burada önem vermeye değer kısım Gelişmiş Kamera Kurtarma. Kamera videoları çoğu zaman tek bir düzgün blok halinde değil, parçalar halinde kaydedilir. Aksiyon kameraları, dronelar, araç kameraları, aynasız gövdeler; hepsi görüntüleri kartın etrafına dağılmış halde bırakmaya eğilimlidir. Standart dosya kurtarma araçları bazen bozuk bir kabuğu geri getirir ya da orijinali yirmi dakika olan bir klibi otuz saniye olarak çıkarır. Gelişmiş Kamera Kurtarma bu ayrı parçaları arar ve onları yeniden tek, oynatılabilir bir dosya haline getirir. GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri ekipmanlardan gelen görüntüler için bu çok önemlidir.

Ben olsam şunları yapardım:

1. Disk Drill’i resmi CleverFiles sitesinden indirin. İhtiyacınız olan Windows veya macOS sürümünü seçin.
  2. Kurun ve açın.
  3. SD kartı bir kart okuyucu ile bağlayın. Yakınınızda bir okuyucu varsa kamera üzerinden bağlamaktan kaçınırdım. Doğrudan erişim genelde daha sorunsuz olur.
  4. Disk Drill’de aygıt listesinden SD kartınızı bulun. Search for lost data seçeneğine tıklayın.
  5. Kurtarma yöntemi sorulduğunda Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin. Eksik dosyalarınız bir kameradan gelen videolarsa, önce bu modu kullanırdım.
  6. Taramanın bitmesini bekleyin. Küçük, hızlı ve sağlıklı bir kartta işlem çabuk bitebilir. Büyük veya sorunlu kartlar daha uzun sürer. Bir saati aşan taramalar gördüm.
  7. Sonuçlar görünmeye başladığında sağ üst bölümdeki Review found items seçeneğine basın.
  8. Gereksiz şeyler arasında kaybolmamak için filtreleri ve arama seçeneklerini kullanın. Tür, boyut, tarih; daraltmaya ne yardımcı oluyorsa ona göre sıralayın.
  9. Kurtarmadan önce kliplerin önizlemesine bakın. Bu adım zaman kazandırır. Önizleme oynuyorsa şansınız daha yüksektir. Oynatmıyorsa dosyanın iyi olduğunu varsaymayın.
  10. İstediğiniz videoları seçin ve Recover düğmesine basın.
  11. Farklı bir hedef konum seçin; örneğin dahili SSD’niz veya başka bir harici sürücü.
  12. Aynı SD karta geri kurtarma yapmayın. İnsanların bunu bir kez yaptığını gördüm ve evet, kötü sonuçlandı.
  13. Kurtarma tamamlandıktan sonra dosyaları normal medya oynatıcınızda açın ve görüntüler önemliyse baştan sona kontrol edin.

Bundan sonra kurtarılan dosyalar Windows’ta Dosya Gezgini’nde veya macOS’ta Finder’da görünmelidir. Windows için Disk Drill ücretsiz olarak 100 MB’a kadar geri yükleme yapar. Mac’te ise önce tarama ve önizleme yapabilir, ardından lisans için ödeme yapmanın mantıklı olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Önemli olan her şey için, ücretli işler, aile gezisi, hukuki konular, tek seferlik bir etkinlik, kurtarmaya dokunmadan önce kartın bire bir imajını alırdım. Bu işlem için bahsedilen video bağlantısı burada:

Bu size SD kartın birebir kopyasını verir; böylece kurtarma denemeleri orijinal yerine kopya üzerinde yapılır. Yıllar önce bir kartı bozduktan sonra bu yaklaşımı sevmeyi öğrendim. Kaynağı el değmeden tutar; bu da daha sonra ikinci bir deneme gerekirse yardımcı olur.

Yazılımla kurtarma birçok durumda işe yarar. Yine de aşağıdakilerden biri oluyorsa durur ve işi bir uzmana bırakırdım:

1. SD kartta fiziksel hasar var. Çatlaklar, eğilmeler, suya maruz kalma, herhangi biri.
  2. Bilgisayarınız kartı hiç algılamıyor.
  3. Kart tarama sırasında bağlantıyı kesiyor.
  4. Taktıktan sonra hızla ısınıyor. O noktada test etmeye devam etmezdim.
  5. Kameranız donanım veya medya hataları veriyor.
  6. Kayıp görüntüler ciddi kişisel, ticari veya hukuki önem taşıyor.

Kart hâlâ Disk Drill’de görünüyorsa ve fiziksel olarak hasarlı değilse, önce yazılımla denemek mantıklıdır. Burada hız önemlidir. Kartı kullanmayı bırakın, mümkün olan en kısa sürede kurtarmaya başlayın; genelde şansınız daha yüksek olur.

İlk doğru adımı attınız. SD kartı kullanmayı bırakın. Bu, size en iyi şansı verir.

Büyük bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: kurtarmayı kamera üzerinden değil, kart okuyucu üzerinden yapın. Süreç konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Herhangi bir kurtarma uygulaması çalıştırmadan önce, Windows kullanıyorsanız önce kartın sağlığını kontrol ederdim. Yalnızca teşhis için H2testw veya SD Card Formatter gibi bir araç kullanın; yazma ya da biçimlendirme için değil. Kart bağlantıyı kesiyorsa veya garip hızlarda okunuyorsa durun. Arızalı bir ortamda yazılımla kurtarma hızla karmaşık hale gelir.

Kart stabilse, Disk Drill SD karttan silinen videoları kurtarmak için sağlam bir seçimdir. Önce tarayın, ne bulduğunu önizleyin, ardından kurtarılan klipleri asla karta değil, bilgisayarınıza kaydedin. Silinen videolarda dosya boyutu önemlidir. Kliplerinizin her biri 2 GB idiyse ve tarama 40 MB parçalar gösteriyorsa, kısmi kurtarma bekleyin. Orijinal boyutlara yakın dosyalar görüyorsanız, şansınız ciddi ölçüde artar.

İnsanların atladığı bir şey daha var: mümkünse önce kartın tamamını bir imaj dosyasına kopyalayın. Sonra imaj üzerinden çalışın. Daha az risk, daha az hata anı.

Ayrıca, SD kart video kurtarma hakkında şu kısa rehbere göz atmaya değer:
hızlı SD kart video kurtarma ipucu

Videolar iş, hukuki konular veya tek seferlik bir etkinlik içinse, başarısız olan bir taramadan sonra ev tipi araçları bırakır ve bir kurtarma laboratuvarına giderdim. İnsanların durumu daha da kötüleştirdiği yer, tekrarlanan taramalardır; bunu nasıl bildiğimi sormayın lol.

Yapmanız gereken en önemli şeyi zaten yaptınız, o da kartı kullanmayı bırakmak. Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemli.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @mike34 ile aynı fikirdeyim, ama bu videoların yeri doldurulamazsa kartı “test etmek” için çok fazla zaman harcamazdım. Her ek bağlama, tarama ve yeniden deneme kart üzerinde hâlâ stres yaratır. Normal şekilde okunuyorsa, doğrudan kurtarmaya geçin ya da daha iyisi önce bir imaj alın ve onun üzerinde çalışın.

Daha net söylenmemiş birkaç pratik nokta:

• Videolar bir telefondan geldiyse, telefonun galeri çöp kutusunu/son silinenler klasörünü de kontrol edin. Bazı insanlar SD karttaki kopyanın gittiğini sanıyor ama telefonda hâlâ önbelleğe alınmış veya senkronlanmış bir sürüm olabiliyor.
  • Kahramanlık yapmadan önce bulut yedeklerini kontrol edin. Google Photos, iCloud, OneDrive, Dropbox, kamera üreticisinin uygulamaları, insanların unuttuğu o sıkıcı şeylerin hepsi.
  • Kart bir Android telefonda “dahili/benimsenmiş depolama” olarak kullanıldıysa, kurtarma çok daha zorlaşır çünkü dosyalar şifrelenmiş olabilir. Bu durumda rastgele araçlar zaman kaybı olabilir.

Kart bilgisayarınızda düzgün görünüyorsa, Disk Drill SD karttan silinen videoları kurtarmak için makul bir seçenek. Ben dosya adlarına daha az, önizlemelerin gerçekten oynatılıp oynatılamadığına ve kurtarılan dosya boyutlarının gerçekçi görünüp görünmediğine daha çok odaklanırdım. Büyük video dosyaları geri gelip minicik görünüyorsa, bu genellikle kötüye işarettir.

Ayrıca, görüntüler aşırı önemliyse, düğün, hukuki konu, ücretli iş, hayatta bir kez yaşanacak aile anıları gibi, birden fazla tarama yapmadan önce bir kurtarma laboratuvarını ciddi şekilde düşünürdüm. İnsanların bazen sahip olduğu “sadece yazılımla denemeye devam et” yaklaşımına burada biraz katılmıyorum. Bazen kendin yap işe yarar. Bazen ise sadece zamanınızı ve daha temiz bir kurtarma şansınızı yakar.

SD karttan silinen ev videolarını kurtarma konusunda daha fazla görüş istiyorsanız bu konu da oldukça ilgili:
SD karttan ev videolarını kurtarmak için en iyi şans

Kısa versiyon: yeni yazma yok, yalnızca kart okuyucu kullanın, başka bir sürücüye kurtarın ve Windows bu konuda tuhaf davranırsa panikle biçimlendir seçeneğine tıklamayın. Bu kısım insanları her seferinde yakalıyor.

@mike34 ve @cazadordeestrellas ile önemli bir konuda hemfikirim: eğer bu videolar gerçekten yeri doldurulamazsa, bunu sonsuz bir hafta sonu “bir tarama daha” işine çevirmeyin. Kart zaten garip davranmıyorsa, önce çok fazla sağlık kontrolü yapma fikrine biraz katılmıyorum. Temiz şekilde bağlanıyorsa, ya hemen imajını alırdım ya da tek bir dikkatli kurtarma geçişi yapıp orada dururdum.

İnsanların gözden kaçırdığı, özellikle video kurtarmaya yardımcı olan birkaç şey:

• Dosyaları oluşturan tam kamera/uygulamayı hatırlamaya çalışın. Video kapsayıcıları önemlidir. MP4, MOV, AVCHD, GoPro bölümlü dosyalar, DJI klipleri, araç kamerası segmentleri, hepsi farklı şekilde kurtarılır.
  • Kurtarılan videolar oynatılmıyorsa, yine de bir video onarım aracıyla kurtarılabilirler çünkü bazen veri içeriği yerindedir ama başlık zarar görmüştür.
  • Tarama sonuçlarını yalnızca orijinal klasör adlarına göre değil, dosya imzası/türüne göre sıralayın. Silinmiş SD görüntüleri genelde eski adları olmadan geri gelir.

Yazılım konusunda, kart hâlâ okunabiliyorsa Disk Drill makul bir seçimdir.

Disk Drill’in artıları

• SD kartlarda silinmiş medyayı bulmada iyidir
  • önizleme, bariz gereksiz dosyaları ayıklamaya yardımcı olur
  • arayüz yeterince kolaydır, bu yüzden yanlış şeye tıklama olasılığınız daha düşüktür
  • imaj almayı destekler, bu da daha güvenli yoldur

Disk Drill’in eksileri

• derin taramalar çok sayıda dağınık, yeniden adlandırılmış sonuç döndürebilir
  • büyük video dosyalarında ücretsiz kurtarma sınırları can sıkıcı olabilir
  • kartın gerçek donanım sorunları varsa, yazılım bunu sihirli şekilde düzeltemez

@mikeappsreviewer, @mike34 ve @cazadordeestrellas’in söyledikleriyle karşılaştırınca, benim ek tavsiyem şu: kurtarmadan sonra, kurtarılan her klibi yalnızca ilk 10 saniyesini değil, tamamen test edin. Bozulma genelde uzun videoların ortasında ortaya çıkar.

Kart bir kez bile bağlantıyı keserse, kendiniz uğraşmayı bırakın ve profesyonele gidin. Benim aşmayacağım çizgi bu.